patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Γιαννίτσης προς δήμους και περιφέρειες: Περιορίστε τις δαπάνες για γιορτές και προβολή!

dimotiko-simvoulio 

Να περιορίσουν στο ακραία ελάχιστο ή ακόμα και να μηδενίσουν τις δαπάνες για κάθε μορφής εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις προβολής καλεί του δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης σε επιστολή που τους έστειλε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου.

ΜΕ ΗΧΗΤΙΚΟ.

 Στην επιστολή του κάνει αναφορά στο γεγονός ότι πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας πέρασαν στην ανεργία με μηδενικό εισόδημα ή δοκιμάζονται σκληρά με σημαντικές περικοπές εισοδήματος και κοινωνικής στήριξης.

Αν και όπως σημειώνει έκανε πολλές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι περιστάσεις είναι τέτοιες που επιβάλλουν διαφορετική διαχείριση σε σχέση με το παρελθόν.

Γι' αυτό καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες να δώσουν έμφαση σε ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις ή επενδυτικές δραστηριότητες που δημιουργούν απασχόληση και ιδίως αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς, αυτή η συνετή προτροπή του Υπουργού Εσωτερικών δεν φαίνεται να συγκίνησε την δημοτική αρχή του νησιού μας.

Όπως αποδείξαμε σε δημοσίευμα στο φύλλο της εφημερίδας μας που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, ο Δήμος Πάτμου εξακολουθεί να ξοδεύει για Φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορηγίες ακριβώς τα ίδια ποσά με πέρυσι, χωρίς να περικόψει ούτε ένα ευρώ, σε αντίθεση με τα ψίχουλα που εξακολουθεί να ξοδεύει για τον μοχλό ανάπτυξης του νησιού τον τουρισμό.

Κι όταν στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου που συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Πνευματικού Κέντρου ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαστροπέτρος έθεσε το θέμα, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Σκεμπέ, ότι δεν μπορεί να απολογείται κάθε φορά που έρχεται ο προυπολογισμός του,  αντίδραση που επεκτάθηκε και σε όσους δημοτικούς συμβούλους έθεταν προβληματισμούς για το ίδιο θέμα,  με αποτέλεσμα ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γαμπιέρης έξαλλος να  απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση.

"Δεν είναι δυνατόν είπε, να μη μπορούμε να εκφέρουμε τη γνώμη μας. Έχετε καταργήσει τη δημοκρατία. Κάντε τότε μόνοι σας αυτά που θέλετε".

Και ήρθε μετά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παντελής Γρύλλης να πει στον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου: "Αυτά που λέει ο κ. Γαμπιέρης είναι σωστά. Κι αν νομίζετε ότι κουράζεστε να απαντάτε στις ερωτήσεις μας, να παραιτηθείτε από πρόεδρος".

 Συγκεκριμένα,

Μετά την εισήγηση του προέδρου του Π.Κ. για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Πνευματικού Κέντρου, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μαστροπέτρος Γιώργος ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Πάτμου:

«Έχω στα χέρια μου, κύριοι, ένα έγγραφο από τον υπουργό εσωτερικών κ. Γιαννίτση και θα ήθελα να μάθω γιατί δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους προς ενημέρωση (Το περιεχόμενο του αναφέρεται παραπάνω). Μου δημιούργησε έκπληξη ότι όταν παρέλαβα τα θέματα και με δεδομένο αυτό το χαρτί, περίμενα τουλάχιστον ότι θα είχαμε προσκληθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι σε μία συνεδρίαση και θα λέγαμε, μήπως θα πρέπει να δούμε που αλλού θα έπρεπε να διοχετευτούν αυτές οι 100.000 ευρώ του Πνευματικού Κεντρου, μήπως να τα κάνουμε τίποτε άλλο, όπως να φτιάξουμε μία δημοτική Α.Ε. με παραδοσιακά προϊόντα και να βάλουμε μερικές οικογένειες να δουλέψουνε, να βγάλουν ψωμί τώρα που υπάρχει πρόβλημα, να δώσουμε ένα ποσόν να διαφημίσουμε την Πάτμο μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, να περιορίσουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις για ένα χρόνο, γιατί υπάρχει σοβαρή ανάγκη σε όλη την Ελλάδα, μήπως θα έπρεπε να μην είμαστε προκλητικοί προς τον κόσμο, ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν χάσει τα εισοδήματα τους.

Και μένα μου άρεσε το Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής, αλλά μήπως όλοι εμείς πρέπει να πούμε, βρε παιδιά υπάρχουν πολλά βασικά πράγματα που μας λείπουν σε αυτό το νησί, και σε λίγο θα μας λείψουν περισσότερα, μήπως θα έπρεπε να περιορίσουμε αυτά τα έξοδα, μέχρι να δούμε που θα πάει;

Εγώ αυτό ήλπιζα και αυτό περίμενα. Να κάνουμε μία κουβέντα φιλική και ανθρώπινη, για να μην ακουστούν  περίεργα στην τοπική κοινωνία οι 100.000 ευρώ του Πνευματικού Κέντρου. Στον κύκλο των δικών μου, όταν άκουσαν ότι εφέτος θα δαπανηθεί ένα ποσόν από οπουδήποτε και αν προέρχεται δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι».

Και ο κ. Μαστροπέτρος συνέχισε:

"Φέτος η πρόταση μου είναι να μη γίνει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, όχι μόνο να μειωθούν τα ποσά. Το πνευματικό κέντρο να επιχορηγηθεί με ένα ποσόν που θα συμφωνήσουμε όλοι και να προγραμματίσει κάποιες δράσεις που θα στοιχίσουν ελάχιστα, ο δε Δήμος να μη δαπανήσει καθόλου χρήματα».

Και ήρθε η απάντηση του προέδρου, ότι ένα Νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι με λίγα λεφτά. Ήρθε στο Δ.Σ. ο προϋπολογισμός για να καταλήξουμε αν πρέπει να το κάνουμε ή όχι και να θέσουμε αν πρέπει να υπάρχει το Πνευματικό κέντρο ή όχι. Εξέθεσε δε τις κινήσεις του από πέρυσι για μείωση των δαπανών.

"Λαϊκίστικα" χαρακτηρίστηκαν από την αντιδήμαρχο κ. Μαύρου τα όσα είπε για περικοπές ο κ. Μαστροπέτρος.

Να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Πνευματικού Κέντρου εισηγήθηκε ο κ. Δήμαρχος για να μη χάσουμε τα χρήματα των χορηγήσεων.

Έγιναν παρατηρήσεις και από άλλους δημοτικούς συμβούλους και έχει ενδιαφέρον να ακούσετε όλο το ηχητικό της συζήτησης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  {mp3}PNEVMATIKO{/mp3} 

Η τελική εισήγηση της  πρότασης του κ. Μαστροπέτρου  διαμορφώθηκε από τον ίδιο ως εξής: 

«Στη σημερινή οικονομική συγκυρία υπάρχει ανάγκη για διαφορετική διαχείριση των χρημάτων του Δήμου σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές. Γι' αυτό προτείνω να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός εσόδων & εξόδων έτους 2012 του Πνευματικού Κέντρου και Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, το Πνευματικό Κέντρο να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του στο ήμισυ και με αυτά τα χρήματα να αναλάβει να πραγματοποιήσει όλες τις άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αποτελούν επίσης παράδοση για το νησί μας, για το  2012»                                                                                 

Σχολίασε δε: Ο νοών νοείτω. Να μη κάνει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.

Την πρόταση του, ψήφισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Γρύλλης.

Οι υπόλοιποι ψήφισαν τον προϋπολογισμό ως έχει.

Εντύπωση όμως μας προκάλεσε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Πνευματικού κέντρου δεν συνοδεύτηκε από πρόγραμμα δράσεων, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, με τη δικαιολογία να ψηφιστεί πρώτα ο προϋπολογισμός και με την υπόσχεση ότι εκτός από το Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής, που θα είναι μειωμένο σε δαπάνες θα υπάρξουν και άλλες δράσεις. (Στην απόφαση όμως που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρεται ότι έλαβαν υπόψιν:                                                     ,

εκτός από τον συνταχθέντα Προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου, και το συνταχθέν Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, που δεν κατετέθη όπως θα ακούσετε και στο ΗΧΗΤΙΚΟ.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε ότι το Πνευματικό Κέντρο μπορεί να επιχορηγηθεί με το 50% των χρημάτων και από αυτά να γίνει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής και να διατηρηθεί ως θεσμός, αν και θεωρούμε ότι χρειάζεται ριζική ανανέωση.

Σε αυτή την συγκυρία δεν νομίζουμε ότι θα έχει κανείς αντίρρηση εάν φέτος γίνουν π.χ. τρεις μόνο συναυλίες, ώστε και ο θεσμός να διατηρηθεί, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων να γίνει.

Τα υπόλοιπα χρήματα ας πάνε για την συντήρηση και ανάδειξη του βυζαντινού μονοπατιού που έχει αρχίσει να ρημάζει, όπως και για άλλες δράσεις περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που αν μη τι άλλο αποτελούν πολιτισμό.

Να θυμίσουμε, ότι είχε αποφασιστεί με έγκριση του Δ.Σ.Πάτμου από τον Σεπτέμβριο του 2011 να πραγματοποιηθεί η πρόταση της τουριστικής επιτροπής για διοργάνωση μονοήμερου συνεδρίου φορέων Τουρισμού το Μάρτιο του έτους 2012. Γι' αυτό ούτε προετοιμασία έγινε, ούτε συζήτηση, αλλά ούτε καν αναφέρθηκε στις δράσεις του τουρισμού για το 2012.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στον αγαπητό κ. Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής ότι εδώ και μήνες γράψαμε ότι η ιστοσελίδα του δήμου είναι εγκαταλελειμμένη και η συνδρομή μας στο δίκτυο «ΔΑΦΝΗ» πηγαίνει χαμένη.

Στην εποχή της κυριαρχίας το διαδικτύου, ο δήμος μας, παραμελεί την πιο φθηνή και αποτελεσματική μέθοδο προβολής. Μέχρι πότε; Έχουν περάσει 14 μήνες με τη νέα δημοτική αρχή και ένα site του Δήμου της προκοπής δεν έχει γίνει που θα ήταν η πρώτη ενέργεια προβολής του νησιού μας και των επαγγελματιών.