patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

«Βίος και Ακολουθία των εν Πάτμω Διαλαμψάντων Αγίων»Έκδοση Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

3204

Πρόσφατα η Εξαρχία με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου προέβησαν σε μια αξιόλογη προσπάθεια για την παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό, αγίων μορφών, που σε πολλούς ήσαν άγνωστες επί πολλά χρόνια.

Οι μορφές αυτές είναι εικοσιτρείς περίπου άγιοι, οι οποίοι, είτε σαν μόνιμοι αστέρες είτε σαν διάττοντες, φώτισαν το νοητό και πνευματικό στερέωμα του ιερού αυτού νησιού που λέγεται Πάτμος. Επαινούμε αυτή την προσπάθεια, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρωτοβουλία του Καθηγουμένου της Μονής και Εξάρχου Πάτμου κ. Αντίπα και στη συμβολή σ’αυτή την πρωτοβουλία και συμπαράσταση, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.

Το αποτέλεσμα της κοινής αυτής προσπάθειας είναι η έκδοση ενός αξιόλογου πολυτελούς τόμου που περιλαμβάνει τις βιογραφίες όλων αυτών των Αγίων στη Δημοτική Ελληνική γλώσσα και την κοινή ασματική Ακολουθία τους, για λειτουργική χρήση στην κοινή επίσης εορτή τους. Ο τίτλος του τόμου αυτού είναι καθαρά και παραδοσιακά εκκλησιαστικός και, θα λέγαμε, με την πρέπουσα για την περίπτωση μεγαλοπρέπεια:« ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΜΩ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ» Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται με μία καλαίσθητη εικόνα ορισμένων από τους αγίους αυτούς, βυζαντινής τεχνοτροπίας, που φιλοτέχνησε ο γνωστός αγιογράφος Δημήτριος Βαριάς, και το κείμενο διανθίζεται με επίσης αξιόλογες εικόνες, βυζαντινές κατά την τεχνοτροπία παλαιότερες από τις «τεθησαυρισμένες» στη Μονή, αλλά και νεωτέρων αγιογράφων.

Την επιμέλεια της Παραγωγής είχε ο Εκδοτικός Οίκος ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε., σε συνεργασία με συμπατριώτη μας φίλο της Μονής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε όμως ότι καλή και αξιόλογη υπήρξε αυτή η προσπάθεια και το αποτέλεσμά της, αλλά πραγματοποιείται αρκετά καθυστερημένα. Και τούτο διότι οι άγιοι αυτοί δεν είναι ούτε σημερινοί ούτε χθεσινοί, αλλά διαχρονικοί, μέσα σ’ ένα διάστημα δύο χιλιάδων χρόνων, από τη χρονιά που έφθασε εδώ εξόριστος ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, κατά τα τέλη του πρώτου μ.Χ. αιώνα, μέχρι και πρόσφατα, στον εικοστό αιώνα, με την παρουσία εδώ του Αγίου Σάββα «του εν Καλύμνω». Έπρεπε, λοιπόν, η πρωτοβουλία αυτή να είχε αναληφθεί αρκετά ενωρίτερα, ώστε και πιστοί, Πάτμιοι ή μη, οι οποίοι δε πρόφθασαν και έφυγαν απ’ αυτή τη ζωή, να είχαν πληροφορηθεί και να είχαν χαρεί για την παρουσία σε ένα τέτοιο μικρό νησί τόσων αγίων, άσχετα αν αυτοί οι άγιοι είναι ντόπιοι ή ξενόφερτοι, και να τους τιμούν και να τους εορτάζουν όπως τους αξίζει. Θα μπορούσε μέσα σ’ αυτούς που δεν πρόφθασαν να ενημερωθούν και να χαρούν γι’ αυτούς τους πνευματικούς «Θησαυρούς», που πλουτίζουν το νησί μας, να είμαστε κι εμείς που χαράζουμε τη στιγμή αυτή αυτές τις γραμμές.

Δεν επιθυμούμε να καταλογίσουμε καμιά ευθύνη σε κανένα και ιδιαίτερα σε καμιά από τις «διοικήσεις» της Μονής ή της Εξαρχίας γι’ αυτή την καθυστέρηση. Ίσως λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή τους ακόμη και έλλειψη πλήρους ενημερώσεως και ανάλογης συνεργασίας ή και οικονομικοί ακόμη, θα μπορούσαν να είχαν συντελέσει αρνητικά σε ένα τέτοιο πολυδάπανο εγχείρημα. Την έκδοση αυτή εγκρίνει και επευλογεί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Συνοδικώς, τον Πρόλογο ως και τις Βιογραφίες των Αγίων στην Δημοτική γράφει ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος κ. Αντίπας και την ασματική Ακολουθία τους συνέθεσε ο πολυτάλαντος και όχι «ατάλαντος», όπως ο ίδιος θέλει ταπεινά να αποκαλείται, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Από τη θέση αυτή οφείλουμε να εξάρουμε τη φιλότιμη αυτή προσπάθεια και να συγχαρούμε τους συντελεστές της και να συστήσουμε στους πιστούς και ευσεβείς χριστιανούς φιλοσίους και φιλομάρτυρες, αν ο τόμος αυτός τεθεί προς διάθεση στο κοινό να μην παραλείψουν να το προμηθευτούν, είτε Πάτμιοι είναι είτε μη Πάτμιοι.

Και έτσι θα έχουν, παράλληλα με την ενημέρωση για «τον Βίον και την Πολιτείαν» των Αγίων μας, και την ευλογία τους μέσα στο σπιτικό τους.

Για την ενημέρωσή των ενδιαφερομένων παραθέτουμε κατάλογο όχι μόνο των προαναφερθέντων Αγίων, αλλά και όλων των Αγίων κατά την ημερολογιακή σειρά που εορτάζεται ο καθένας επισήμως στην Εξαρχία:

1) Ο Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς. Ιδρυτής, Διδάσκαλος και Σχολάρχης της Πατμιάδος. -(19\1)
2) Ο Άγιος Παρθένιος Παρθενιάδης. Εμόνασε στο Λιβάδι των Καλογήρων και μαρτύρησε στο Διδυμότειχο. (5\3)
3) Ο Όσιος Χριστόδουλος. (16\3)
4) Ο Άγιος Σάββας ο «εν Καλύμνω». Εμόνασε και στου «Γραβά». (7|4)
5) Ο Άγιος Γεράσιμος ο Βυζάντιος. Σχολάρχης της Πατμιάδος. (7\4)
6) Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε`, μαθητής της Πατμιάδος. (10\4)
7) Ο Άγιος Αντίπας, επίσκοπος Περγάμου. Σώζονται τα άγια Λείψανά του στη Μονή μας (11\4)
8) Ο Άγιος Μακάριος ο Κορίνθου. Ίδρυσε το ησυχαστήριο της Κουμάνας και εμόνασε εδώ. (17\4)
9) Ο Άγιος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου. Εορτάζεται στη Μονή μας ως αδελφός του Ιωάννου του Θεολόγου. (30\4)
10) Ο Άγιος Γρηγόριος ο Γραβανός. Ίδρυσε και εμόνασε στο ομώνυμο Κάθισμα του «Γραβά» και στην Κουμάνα. (22\4)
11) Ο Άγιος Παχώμιος ο Ρώσος. Σώζονται ιερά Λείψανά του στη Μονή μας. (7\5).
12) Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. (8\5)
13) Ο Άγιος Λεόντιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Εχρημάτισε Καθηγούμενος της Μονής μας (14\5)
14) Ο Άγιος Δωρόθεος ο Πρώιος. Μαθητής της Πατμιάδος. Εμαρτύρησε (απαγχονίσθηκε από τους τούρκους) μετά τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε`, τον Ιούνιο του 1821. (2-3\6) (κατ’ άλλους μαζί με τον Πατριάρχη, τον Απρίλιο του 1821).
15) Οι Άγιοι Πέντε Οσιομάρτυρες, οι οποίοι εμαρτύρησαν στη Λειψώ (1\7)
16) Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιερεμίας ο «εν Κρήτη μαρτυρήσας». Εχρημάτισε Οικονόμος της Μονής μας στο μετόχι του Στύλου, και φονεύθηκε από τους τούρκους στις 24 Ιουλίου του 1821
17) Ο Άγιος Πρόχορος ο Διάκονος. Κατά την επικρατούσα παράδοση στην Πάτμο, συνόδεψε τον Ιωάννη το Θεολόγο κατά την εξορία του εδώ και έγραψε κατά υπαγόρευσή του το βιβλίο της Αποκαλύψεως (28\7)
18) Η Παναγιά του Χάρου. Εορτάζει η γνωστή Εικόνα και το ομώνυμο Κάθισμα στη Λειψώ. (23\8)
19) Ο Άγιος Ιερομάρτυς Πρωτοσύγκελος Πλατών Αϊβαζίζης, Πάτμιος, αδελφός της Μονής μας. Απαγχονίσθηκε από τους τούρκους στην Αμάσεια του Πόντου στις 19-9-1921. (19|9)
20) Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (26\9)
21) Ο Άγιος ιερομάρτυς Χαρίτων (26\9)
22) Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς. Στη Μονή μας είναι «τεθησαυρισμένη» η Αγία Κάρα του. (6\10)
23) Ο Άγιος Διάκονος Φίλιππος. Στη Μονή φυλάσσονται άγια Λείψανα του (11\10)
24) Ο Άγιος Νεκτάριος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Εορτάζεται προς τιμή του Πατμίου Μητροπολίτου Σάρδεων Νεκταρίου (11\10).
25) Ο Όσιος Χριστόδουλος (21\10)