patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

#The big brother patmos# Τζίφος το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς και άλλα πολλά.

THE BIG BROTHER SKITSO

 

Τζίφος το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς

 

Με μεγάλη χαρά περίμεναν οι επαγγελματίες του νησιού μας το κρουαζιερόπλοιο  Norwegian Epic που ήταν το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς και θα έφερνε στο νησί 2.500 επιβάτες, που ίσως ήταν και μια πρόβα τζενεράλε για την «φέρουσα ικανότητα» του νησιού την φθινοπωρινή περίοδο .

Άνοιξαν τα μαγαζιά και περίμεναν. Και ήρθε το κρουαζιερόπλοιο το οποίο είναι μεγάλο και όπως πάντα έμεινε αρόδο. Αλλά τζίφος η υπόθεση. Κανείς επιβάτης δεν κατέβηκε. Όπως ήρθε έτσι και έφυγε.

Όπως μάθαμε η "έντονη αποθαλασσιά"  εκείνης της ημέρας ήταν η αιτία που ο καπετάνιος του πλοίου δεν επέτρεψε την αποβίβαση των επιβατών. Σύμφωνα με τις ενέργειες που έγιναν: Ο καπετάνιος αρχικά ζήτησε να κατέβουν οι επιβάτες με τις βάρκες του πλοίου. Ρωτήθηκε μέσω του λιμεναρχείου ως οφειλόταν το σωματείο των λεμβούχων Πάτμου, και απάντησε γραπτώς θετικά.  Στο τέλος υπερίσχυσε η «έντονη αποθαλασσιά» και έτσι  δεν επέτρεψε στους επιβάτες να κατέβουν να γνωρίσουν το νησί μας και στα μαγαζιά να δουλέψουν.
Παρόλαυτά να ευχηθούμε με την ευκαιρία αυτή να πάνε όλα καλύτερα του χρόνου.

 

 

Τάφους δεν έχουμε και τάφους κλείνουν


Τι να πούμε και με αυτό που γίνεται στο νεκροταφείο της Σκάλας; Προχθές απεβίωσε ένας συμπολίτης μας και έψαχναν να βρουν ποιο τάφο θα αδειάσουν γιατί ήταν όλοι γεμάτοι.
Αυτό συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Γιατί λοιπόν έκλεισαν δύο τάφους;
Κατά την άποψη μας είναι λάθος. Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στεγάζει προσωρινά την ενορία. Σκοπός είναι να βρουν νέο χώρο να κάνουν καινούργια εκκλησία και είναι καιρός κάποιοι να το καταλάβουν και να βάλλουν πλώρη γι αυτό. Ή να βρουν νέο χώρο για νεκροταφείο. Αυτά είναι έργα προτεραιότητας. 
Και προφανώς αν υπάρχουν τάφοι που οι συμπολίτες μας θα έπρεπε να είχαν αδειάσει να τους αδειάσουν χωρίς δεύτερη κουβέντα.Η Μεγάλη δημοτική Φιλοκαλία


Οι ελιές που φυτεύτηκαν πριν 5 χρόνια απέναντι από το γήπεδο κοντά στο τάγμα και στον Κάμπο στην προτελευταία στροφή πριν φθάσουμε στον οικισμό είναι κατάξερες. Περιμένανε τη βροχή να της ποτίσει; τώρα κάτι έγινε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν φτάνει.
Αν διαβάσει ή ρωτήσει κανείς τους γεωπόνους θα του πουν, ότι βασικός παράγοντας για υγιή ελαιόδενδρα είναι η φροντίδα με παραδοσιακούς τρόπους. Χρειάζονται κοπριά, ή compost, δίνοντας τους τις απαραίτητες οργανικές ουσίες και μικροοργανισμούς. Άλλος ένας βασικός παράγοντας για υγιή ελαιόδεντρα και για ικανοποιητική καρποφορία, είναι το κλάδεμα, που συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη τυχόν ασθενειών. Το κλάδεμα γίνεται με χειρωνακτική εργασία και τη βοήθεια κάποιων εργαλείων, τα κλαδιά που κόβονται μετατρέπονται στη συνέχεια σε πριονίδι, (φυσικό λίπασμα) που επίσης ενσωματώνεται στο έδαφος προκειμένου να το ενισχύσει.
Στα δικά μας ελαιόδενδρα εκτός από το ότι ποτίστηκαν μόνο μία φορά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κλαδευτεί αλλά και τα ζιζάνια στη ρίζα τους έχουν θεριέψει και θα τα πνίξουν.
Επίσης τα πευκάκια στην Αποκάλυψη και γύρω από αυτή δεν ποτίζονται παρότι έχει αγοραστεί και τοποθετηθεί αυτόματο πότισμα .
Με τόσους υπαλλήλους εποχιακούς και μη δεν υπάρχει ποτέ χρόνος γι αυτά; Αλλά δεν υπάρχει και πρόβλεψη για ανάθεση σε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη;  Κρίμα.

 

Παρκιγκ στο νεκροταφείο της Χώρας.


Άρχισε λέει ο Δήμος να ανοίγει ένα ιδιωτικό οικόπεδο δίπλα στο νεκροταφείο της Χώρας να το κάνει πάρκινγκ για να μειώσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη Χώρα.  Τον  σταμάτησαν οι αρμόδιες αρχές γιατί δεν είχε άδεια. Είναι λέει ένα οικόπεδο ιδιώτη που το παραχωρεί στο Δήμο με ανταλλαγή άλλου Δημοτικού οικοπέδου;  

Λογικά και  απ ότι λέγεται δεν εξυπηρετεί το οικόπεδο αυτό να γίνει πάρκιγκ, στο σημείο εκείνο τις ανάγκες της Χώρας. Ίσως κάποιων ολίγων. Απέχει 1300 μέτρα από την Καλαμωτή και 1200 μέτρα από το κέντρο της Χώρας που εκεί είναι το πρόβλημα και κει πρέπει να εστιαστεί.  Από τους μύλους μεριά ή κάτω από το δημαρχείο.  Κάποτε υπήρχαν  προτάσεις ας τις ξαναψάξουν.

Και με την ευκαιρία που λέμε για νεκροταφείο Χώρας,  καταγγέλεται  εδώ και καιρό,  ότι το οστεοφυλάκειο  του  συγκεκριμένου νεκροταφείου είναι σε κακά χάλια. Η φροντίδα του ανήκει στο Δήμο. Τι γίνεται τελος πάντων, βλέπουν,  ακούνε; ή βλέπουν και ακούνε μόνο τα χειροκροτήματα των  social media και νομίζουν ότι τα κάνουν καλά;

Η ίδια ανέμελη κατάσταση και στο νεκροταφείο της Σκάλας. 

 

Διακυβεύεται η κατασκευή του αεροδρομίου της Πάτμου; Αυτό μας μυρίζεται

 

Ωραία έγιναν επισκέψεις στους υπουργούς και οι στηρίξεις των δημάρχων της περιοχής μας , μεταξύ αυτών και του δημάρχου Πάτμου για το αεροδρόμιο της Λέρου. Ωραία.  Nα βηθήσουμε το  γείτονα για να έχομε και μεις κάποιο όφελος. Για το δικό μας μπορούμε να μάθουμε τι έγινε και τι θα γίνει; 

Δεν πιστεύω να φοβόμαστε  που θεωρητικά μπορεί κάποιοι ολίγοι ή κάποιοι που έχουν μπάρμπα στην κορώνη   κάνουν καταγγελία; Ένα αεροδρόμιο μικρό όσο  αντέχει η Πάτμος μορφολογικά και περιβαλλοντικά θάπρεπε να ήταν το πρώτο και καλύτερο έργο που θα "κυνηγούσαμε" . 

Μας μυρίζεται ότι δεν το θέλουμε. Eίναι ή δεν είναι; Γιατί δεν κάνουμε κάτι; ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.  ΕΡΓΑ.