patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ : Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΠΑΤΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 22/10/2021

DHMOTIKO SYMVOULIO OKT 22 3

Ολόκληρη η Εισήγηση του επιστημονικού διευθυντή του Κ.Υγείας Πάτμου ιατρού κ. Γ.Τσουκαλά με τις ελλείψεις στο Κ.Υγείας Πάτμου στη συνεδρίαση του Δ.Συμβουλίου για την ΥΓΕΙΑ που μας έστειλε και το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που κατέθεσε. 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ
Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πηγαίνει χέρι χέρι με την επιτάχυνση –ολοκλήρωση του σχεδίου της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» .
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει προαποφασισμένες και προδιαγεγραμμένες αντιδραστικές αλλαγές με αιχμές τις ΣΔΙΤ, τις συγχωνεύσεις τμημάτων-κλινικών-νοσοκομείων, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ όπως οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας


Κοινός παρανομαστής των αναδιαρθρώσεων είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία, η ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια, η πλήρης εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας ταυτόχρονα με την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Πραγματικότητα.


Η κυβέρνηση μάλιστα δε διστάζει να ισχυρίζεται προκλητικά ότι « η πανδημία ανέδειξε την αγαστή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας όχι μόνο δεν έκαναν απολύτως τίποτα ελέω κυβέρνησης , αντίθετα έδρασαν παρασιτικά και αξιοποίησαν κάθε πτυχή της πανδημίας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς υγείας όπου κρατικός και ιδιωτικός τομέας θα λειτουργούν ανταγωνιστικά ,με ενιαίους όρους στη βάση του κόστους –οφέλους με ολέθριες συνέπειες για τα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών και παροχές υγείας στη βάση του ότι πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα παίρνεις ,ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.


Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έστησε και το βολικό σκηνικό «εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι» υγειονομικοί. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με προκάλυμμα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με πρόσχημα τα κενά που προέκυψαν εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα και την διαθεσιμότητα 6.500 υγειονομικών έχουν παρελθόν ,παρόν και προδιαγράφουν το μέλλον.


Είναι η προετοιμασία για την γενικευμένη εφαρμογή του νέου ΕΣΥ . Βιομηχανία μετακινήσεων για να μπαλώνουν τρύπες όπως όπως που δεν αντιμετωπίζει την τραγική υποστελέχωση, παγίωση και ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των προσλήψεων επικουρικών και συμβασιούχων ,απασχόληση ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες υγείας, “εθελοντών” και συνταξιούχων με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τη λειτουργία των τμημάτων και κλινικών από εργαζόμενους που δεν έχουν την πείρα στην “ενιαία λειτουργία” στις συνθήκες ενός τμήματος ή μιας κλινικής ή που εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμένη δυνατότητα όπως οι συνταξιούχοι λόγω της ηλικίας τους, εκχώρηση και μάλιστα με fast track διαδικασίες και σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις μιας σειράς υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας.
Δεν πρόκειται για έκτακτα μέτρα , αλλά για υλοποίηση της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας.


Εργαλείο για την προώθηση όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι ο ΟΔΙΠΥ που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ΑΕΜΥ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καθιέρωσε τα DRG πάγια αξίωση των ασφαλιστικών εταιριών. Στόχος τους η πλήρης προσαρμογή του δημόσιου συστήματος υγείας με τους κανόνες της αγοράς. Για παράδειγμα, σε ένα νησί μπορεί να κλείσει μια Μαιευτική κλινική αν ο αριθμός των τοκετών δεν την καθιστά οικονομικά «βιώσιμη», ακόμα κι αν χρειάζεται μια έγκυος να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να γεννήσει. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι βασικό κριτήριο για τη «βιωσιμότητα» ενός νοσοκομείου θα είναι η απόσταση από το πλησιέστερο στον ίδιο νομό ή στην ίδια περιοχή


Οι παραπάνω στοχεύσεις αποτυπώθηκαν και στην ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στους άξονες προτεραιότητας : ψηφιοποίηση υπηρεσιών υγείας με στόχο τη μείωση του κόστους και την επιτάχυνση της διαδικασίας ανακοστολόγησης των υπηρεσιών ,έχοντας έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το εργαλείο των DRG,αναδιοργάνωση νοσοκομείων ( management σε ιδιώτες ,εκχώρηση κλπ) και το δήθεν εμβληματικό σχέδιο για την ΠΦΥ που εξειδικεύει παραπέρα τους αντιλαϊκούς κόφτες. Η ΠΦΥ αποτελεί πεδίο έχει μπει στο στόχαστρο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων . ΕΕ, ΔΝΤ, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, αστοί επιστήμονες με αντικείμενο τα οικονομικά της Υγείας, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για τον λαό.


Η ανακοίνωση του κλεισίματος του MEGA εμβολιαστικού κέντρου στην Πάτρα και το διαφαινόμενο κλείσιμο των υπόλοιπων ΜΕGA εμβολιαστικών κέντρων με αποτέλεσμα την μεταφορά εξολοκλήρου της ευθύνης του εμβολιασμού στα αποδεκατισμένα κυριολεκτικά ΚΥ και νοσοκομεία, είναι ένα ακόμη τραγικό αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης
Αντί να απεμπλακούν τα νοσοκομεία και τα ΚΥ από το εμβολιαστικό έργο ,να αναπτυχθούν εμβολιαστικές δομές στο πλαίσιο της ΠΦΥ ,με την αναγκαία στελέχωση σε προσωπικό για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών, την αναγκαία προσωποποιημένη ενημέρωση, την πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση και πρόληψη η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση


ΑΣ μιλήσουμε τώρα για το Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ, μετά την περιγραφή της όλης κατάστασης και αυτή η περιγραφή είναι και η ομόφωνη άποψη της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών όπως διαμορφώθηκε στην σύγκλιση του Γ.Σ και των προέδρων .
Αυτή ακριβώς η κατάσταση δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα μας και μάλιστα εκλεγμένους σε δημοτικά συμβούλια που έρχονται σε άμεση επαφή με τους δημότες.


Το Κ.Υ Πάτμου ήταν πάντα υποστελεχωμενο εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση ήταν τραγική και μάλιστα σε ένα νησί που δέχεται δεκάδες για να μην πούμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο . Πάντα υπήρχε το πρόβλημα υποστελεχωσης.
Και πάντα η δικαιολογία ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Π.Φ.Υ. Θυμάστε όλοι τις επισκέψεις υπουργών και λοιπών στα δημοτικά συμβούλια διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις , μόνιμη δικαιολογία η έλλειψη κονδυλίων , όμως χρήματα υπάρχουν για εξοπλισμούς στα πλαίσια των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, για δωράκια σε επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρηματίες.


Τα τελευταία χρόνια κυρίως την τελευταία πενταετία θα έλεγα έχουμε μια βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ. Πάτμου , με έλευση καρδιολόγου, παιδίατρου, νοσηλευτών ( από 3 και 4 σήμερα υπηρετούν 8-9 ) , παρασκευαστών ( σήμερα 2) , βοηθών ακτινολόγου ( 2) , υπάρχει και το ιατρείο Αρκιων με θέση αγροτικού ιατρού, και γενικά σε οριακό όμως επίπεδο μακριά από την βέλτιστη λειτουργία μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς η μονάδα υγείας, χωρίς να εκπληρώνει κατά το μέγιστο την βασική της ευθύνη που είναι η πρόληψη , αν και με υπέρβαση των δυνατοτήτων της εξαιτίας υπευθυνότητας και της υπερπροσπάθειας των εργαζομένων του Κ.Υ κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές , έως τώρα , την πανδημία.


Επίσης στα βασικά που καταφέραμε είναι η δημιουργία της Κινητής Μονάδας Υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ και στην Πάτμο μετά εκείνης στην Λέρο, καθώς επίσης η απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών, παρά την εντολή από την γραμματεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αναστολή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αψηφώντας την εντολή πετώντας την στο κάλαθο των αχρήστων .
Εξαιτίας και αυτού του γεγονότος η Πάτμος αναδείχτηκε σε ασφαλή προορισμό και φέτος το καλοκαίρι έσπασε το ρεκόρ σε αφίξεις επισκεπτών.


Η βελτίωση της κατάστασης της μονάδος υγείας συμπίπτει με την ενεργοποίηση της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής μας ( Ε.Ι.ΘΕ.Λ) που με δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες, δελτία τύπου, επισκέψεις σε υπουργούς όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια διεκδικούσαμε τα αυτονόητα , μερικά από αυτά τα καταφέραμε, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά, πρέπει να αγωνιστούμε για την πραγμάτωση τους. ( και εδώ θέλουμε στο πλευρό μας τους κατοίκους , αλλά και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους)


Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής όλα αυτά τα χρόνια, μας συνόδεψε και σε επισκέψεις στους υπουργούς , πραγματικά ακούραστα βοηθούσε αν και σε αρκετές επιλογές του, δεν συμφωνώ δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι με τν αμύθητο πλούτο, που παράγει με την εργασία του ο λαός μας( και όλοι οι λαοί του κόσμου) αυτά τα προβλήματα δεν θα μας απασχολούσαν ούτε καν στην φαντασία μας, αν το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν κατευθυνόταν στις τσέπες λίγων παρασίτων.


Επομένως ούτε θα είχαμε ανάγκη ελεημοσύνες για να μπορέσει να λειτουργεί στοιχειωδώς σήμερα η μονάδα υγείας , αλλά θα παρείχε όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας δωρεάν για όλους ικανοποιώντας τις ανάγκες των κάτοικων και επισκεπτών σε αυτόν τον τομέα
Θα πρέπει νομίζω να συμφωνήσουμε ότι η θεραπεία για την αθλία κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να είναι η αίτια που τα δημιουργεί. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποιούσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι φαρμάκι για τον λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές .


Επίσης ότι εάν δεν ήταν η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλου του εργαζομένου λαού  η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ το ότι η υγεία πρέπει να είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Επίσης ότι το Κ.Υ. Πάτμου , όπως και κάθε δομή στα πλαίσια της Π.Φ.Υ πρέπει εκτός των άλλων να στηρίζει την πρόληψη , παρακολούθηση και ενημέρωση των πολιτών με ανεπτυγμένη την μονάδα με όλες τις βασικές ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα συνδέεται με τους χώρους δουλειάς , τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους , με κινητά συνεργεία και με κατ’ οίκων νοσηλεία για ανήμπορους ηλικιωμένους .


Αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέσουμε ως πλαίσιο διεκδίκησης θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αρκετά, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας ότι αυτά είναι εφικτά και έπρεπε ήδη να έχουν γίνει στον 21 αιώνα . Επομένως τι είναι αυτό που εμποδίζει την υλοποίηση τους;  Η απάντηση βεβαία είναι προφανής είναι το κέρδος των λίγων που μπαίνει εμπόδιο
Παλεύουμε για όλα αυτά όμως με τον νου μας στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λάου μας.

Στην συνάντηση με τον πρώην υπουργό υγείας παραδόθηκε ένα υπόμνημα με τις άμεσες ανάγκες του Κ.Υ. Πάτμου , υπήρχε αναφορά και σε λίγα βασικά όμως προβλήματα των άλλων μονάδων υγείας ( Γ.Ν ΛΕΡΟΥ , Π.Π.Ι.ΛΕΙΨΩΝ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ)


Θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο τροποποιημένο αφαιρώντας ορισμένα σημεία που έχουν υλοποιηθεί , όπως η Κ.Ο.Μ.Υ Πάτμου του Ε.Ο.Δ.Υ( η Ε.Ι.ΘΕ.Λ από τον περσινό Απρίλιο ( 2021) διεκδικούσε σε κάθε κινητοποίηση την δημιουργία κινητών μονάδων υγείας σε Λέρο, Πάτμο και τα καταφέραμε), παρά την μη ουσιαστική και ενεργή στήριξη των δημοτικών αρχών των δυο νησιών ( επέλεξαν άλλους δρόμους απευθυνόμενοι σε ιδιώτες ), την πρόσληψη έστω και με σύμβαση ( εμείς ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού) παρασκευάστριας βοηθού μικροβιολόγου, και την προκήρυξη θέσης ιατρού μικροβιολόγου ( πιστεύω ότι θα έρθει κάποιος σε σύντομο χρονικό διάστημα , έξαλλου έχουν επιταχυνθεί κάπως οι λιγοστές βεβαία προσλήψεις, πολύ πίσω από τις ανάγκες, λόγω πανδημίας.)

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Υ.ΠΑΤΜΟΥ 

Η Υγεία πρέπει να είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Το Κ.Υ. Πάτμου , όπως και κάθε δομή στα πλαίσια της Π.Φ.Υ πρέπει εκτός των άλλων να στηρίζει την πρόληψη , παρακολούθηση και ενημέρωση των πολιτών με ανεπτυγμένη την μονάδα με όλες τις βασικές ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα συνδέεται με τους χώρους δουλειάς , τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους , με κινητά συνεργεία και με κατ’ οίκων νοσηλεία για ανήμπορους ηλικιωμένους .
Επομένως απαιτείται επαρκής κρατική χρηματοδότηση για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες σύγχρονες δωρεάν για όλους δημοσιές παροχές υγείας.
Συμφωνούμε ότι η θεραπεία για την αθλία κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να είναι η αίτια που τα δημιουργεί.
Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποιούσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι φαρμάκι για τον λαό μας.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την επίλυση όλων των ελλείψεων που αναφέρονται στο συνημμένο κείμενο , αλλά και στην κατεύθυνση παροχών υγείας ανάλογες της εποχής μας.
Στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, δωρεάν για όλους .

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ. 
• Ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό .
Ιατρικό : Προκηρύξεις: 1( μιας θέσης) Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας ΕΠ Α
1 (μιας θέσης) Ακτινοδιαγνωστη ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
1( μιας) θέσης Ιατρού Βιοπαθολογου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
1( μιας) θέση Οδοντιατρικής ΕΠ Α
2(δυο) θέσεις Ιατρών Υπόχρεων Υπηρεσίας Υπαίθρου
Παραϊατρικό : Προκηρύξεις : 3 ( τριών) θέσεων Νοσηλευτών
2 (δυο) θέσεων Επισκεπτριών Υγείας
3 (τριών) θέσεων Οδηγών Ασθενοφόρου-Πληρωμάτων
1 (μιας) θέση Διοικητικού Προσωπικού )
1 ( μιας) θέση Κοινωνικής Λειτουργού
2 ( δυο) θέσεων Προσωπικού Καθαριότητας
Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όλων των συμβασιούχων.
• Οδοντιατρική μονάδα να εξακολουθήσει να λειτουργεί, προκήρυξη θέσης Οδοντιάτρου και βοηθού νοσηλευτή. ( η Οδοντίατρος έχει αιτηθεί την συνταξιοδότηση της , η θέση είναι προσωποπαγής ) .
• Προκήρυξη άμεσα όλων των κενών οργανικών θέσεων Παθολόγων του Νοσοκομείου Λέρου , άμεση λήψη μέτρων από το υπουργείο προς επίλυση του προβλήματος . Επαναφορά των κινήτρων που κόπηκαν από τον νόμο 4472/2017 ( για τα ειδικά μισθολόγια)
• Ιατρείο Λειψών προκήρυξη θέσεων ( δύο προβλέπει το οργανόγραμμα) Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας ( Διευθυντή, ΕΠ Α)
• Ιατρείο Αγαθόνησου προκηρύξεις : 1(μιας θέσης) Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
1 ( μιας θέσης) Ιατρού Υπόχρεου Υπηρεσίας Υπαίθρου
• Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας στο Β. Συγκρότημα Δωδεκανήσων ζητάμε την δημιουργία Μ.Ε.Θ με αριθμό κλινών συμφωνα με τις υποδείξεις του Π.Ο.Υ
( σε Νοσοκομεία ΚΩ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΛΕΡΟΥ)
• Ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β με προσωπικό και μέσα , ενίσχυση του κλιμακίου Ε.Κ.Α.Β Λερού, δημιουργία παραρτήματος στην Πάτμο. ( υπάρχει πλωτό σκάφος- ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Λέρο , ζητάμε στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και Ιατρό ειδικότητας αναισθησιολόγου )
• Επίσκεψη από νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικοτήτων που δεν διαθέτει το Κ.Υ. Πάτμου και τα Π.Π.Ι Λειψών, Αγαθονησίου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
• Ένταξη στον χαρακτηρισμό ως αγόνων θέσεων στις προκηρύξεις για ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου του Κ.Υ. Πάτμου και του Ιατρείου Αρκιων .
• Προκήρυξη 2(δυο) ακόμη θέσεων ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Πάτμου.
• Προκήρυξη θέσης νοσηλευτή για το Ιατρείο Αρκιών
• Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4820/2021 . Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά , ότι ήμαστε υπέρ του αναγκαίου εμβολιασμού, έχουμε κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού ( τέτοια που δεν έχει οργανωθεί από το κράτος όλους αυτούς τους μήνες) ,επίσης εμβολιάσαμε την πλειοψηφία των κατοίκων, εργαζομένων, και επισκεπτών με μόνιμη κατοικία αλλά δεν θα επιτρέψουμε, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον εμβολιασμό .
• Επαναφορά κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής που προβλεπόταν στις προκηρύξεις με τις οποίες προσλήφθηκαν οι μόνιμοι Ιατροί του Νοσοκομείου Λέρου του Κ.Υ Πάτμου, Π.Π.Ι Λειψών, Αγαθονησιου ( είχαν δοθεί με τον Ν. 1881/1990 Α.11 Παρ.38). Τα κίνητρα διεκόπησαν με αυθαίρετα λανθασμένη ερμηνεία, κατά την άποψη μας, του Ν.4472/2017 στους ιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου . Επίσης στους γιατρούς του Κ.Υ. Πάτμου με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015 ( υπ. Αριθμ.πρωτ. ΔΑΑΔ 49193/11.11.2016 απόφαση της τότε Διοικητρίας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας) Αποτέλεσμα να ζητούνται για επιστροφή από τους ιατρούς που υπηρετούν στο Κ.Υ Πάτμου μεγάλα χρηματικά ποσά και να εξαναγκάζονται σε δικηγορικά έξοδα εδώ και έτη .
Ζητάμε την παρέμβαση του Υπουργείου για την λήξη αυτής της απαράδεκτης αδικίας σε βάρος των τριών Ιατρών που υπηρετούν στο Κ.Υ Πάτμου.
Ζητάμε επίσης την νομοθέτηση για την παραμονή των κινήτρων στις ανωτέρω μονάδες υγείας.
• Αλλαγή οργανογράμματος συμφώνα με την πρόταση των εργαζομένων ( επ.)

 

 

ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ. Προσθέτω ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ Η ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ . ( 18 ΑΠΟ ΤΙΣ 30)

Επίσης ότι η μονάδα έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω και εξαιτίας των αναστολών εργασίας εργαζομένων της.

 

Θα ήθελα να κλείσω με τις εξής παρατηρήσεις:


1. Να σταματήσουν ορισμένοι από εδώ μέσα και ο δήμαρχος να βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα, με κατά κόρον τον πρόεδρο των ξενοδόχων ( απουσιάζει βεβαία ) με τον όποιο ο δήμαρχος έχει αγαστή συνεργασία( από τα λεγόμενα του πρόεδρου) .
2. Να σταματήσουν απειλές του τύπου θα σε στείλω στον εισαγγελέα αντί συγκροτημένων απαντήσεων, γιατί δείχνουν την ποιότητα αυτών που τις εκστομίζουν, αλλά δηλώνουν και την αδυναμία του για πραγματική και με σοβαρά στοιχεία αντιπαράθεση .
3. Φράσεις όπως «κατέχεται από ιδεοληψία» , «κάνει πολιτική και κομματική προπαγάνδα » το μόνο που προσφέρουν είναι να υποδηλώνουν και να αναδεικνύουν, την έλλειψη επιχειρημάτων και είναι καταφύγιο εκείνων που προφανώς αδυνατούν να τεκμηριώσουν τον οποιοδήποτε ισχυρισμό τους .

4. Προς τον δήμαρχο να μάθει να δέχεται την κριτική.
5. Όταν επιμένουμε όλο το καλοκαίρι να στέλνονται δείγματα από τον βιολογικό ( το αυτό θα ζητήσουμε ξανά σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας ) δεν το κάνουμε για καπρίτσιο, αλλά γιατί πραγματικά είναι ένα εργαλείο πρόληψης . Όταν σταλθήκαν στις 20/8 το νησί ήταν γεμάτο από περιστατικά covid ( τα δείγματα δείχνουν το τι θα γίνει σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες ) δεν μπορεί να δίνονται άρθρα προς δημοσίευση για καθησυχασμό.

 

Από 20/8 έως 29/8 είχαμε διαγνώσει στο Κ.Υ. Πάτμου 47 περιστατικά ( με τα ελάχιστα τεστ σε σύγκριση με τους απατεώνες ιδιώτες που φέρατε στο νησί ) . ( υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες άλλες έχουν σταλεί στους αρμόδιους και άλλες μας έχουν κοινοποιηθεί). Έχουν κοινοποιηθεί και στον δήμο . Μπορούμε να μιλήσουμε και για αυτό το θέμα με αποδείξεις.


Το ότι μπορέσαμε να ελέγξουμε ξανά την κατάσταση ήταν γιατί εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους ( παρόλο που αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει από συνεργία του Ε.Ο.Δ.Υ), αλλά με κοινωνική ευαισθησία μη θέλοντας να δούμε συνανθρώπους μας σε βαριά κατάσταση, ή και νεκρούς ακόμη ( και αυτό κάνουμε εδώ και 18 μήνες με κίνδυνο της ζωής μας , γιατί αυτό είναι το καθήκον μας.)
Επίσης κύριο λόγο έπαιξε το τοίχος εμβολιασμού ( 5.000 εμβολιασμούς περίπου με πάνω από 2.200 πλήρως εμβολιασμένους) .
6. Από 2/8 έως σήμερα έχουν διαγνωστεί 114 ( 104) θετικά περιστατικά covid-19 με 1100 περίπου τεστ( δεν βάζω τα πριν που ήταν αρκετά αλλά σποραδικά) . Το διαγνωστικό , τρόπος του λέγειν , αναφέρει με ανακοίνωση του πρόεδρου της ένωσης ξενοδόχων και μικρών καταλυμάτων (με ποια αρμοδιότητα άραγε? ) ότι όλο το καλοκαίρι διέγνωσαν 21 περιστατικά covid, στο Κ.Υ έστειλαν 6 τα υπόλοιπα ? ποιος τους παρακολούθησε που πήγαν? ( Ίος υπεύθυνη εμβολιασμού του νησιού).
7. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ορισμένοι από εδώ μέσα προσπαθούν έχοντας τις πλάτες κομματικών μηχανισμών ( κυβερνητικών) να αναδείξουν τον εαυτό τους με καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια , παρακάμπτοντας όσο αφορά το Κ.Υ. την διοικούσα επιτροπή , μάλιστα προσφέροντας ξαναζεσταμένη σούπα με φανφάρες ( μουσικές πανηγυριού ) , βοηθά και η περιφέρεια σε αυτό. Εμείς λέμε ότι τα χρήματα ( είτε ΕΣΠΑ είναι αυτό ή κρατικός προϋπολογισμός ή δημοτικός κ.λπ.) είναι χρήματα του λάου μας και όλων των λαών της Ευρώπης και ελάχιστα από αυτά επιστρέφουν, τα περισσότερα καταλήγουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους . Επομένως να πάψουν αυτοί που τα διαχειρίζονται να θεωρούν αυτές τις ελάχιστες παροχές, ως ελεημοσύνη προς φτωχούς.
8. Όταν παίρνεται μια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να υλοποιείται . Είχε παρθεί απόφαση ( από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο) για επιδότηση ενοικίου σε υγειονομικούς , που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Πάτμο , ενώ δημοσιεύτηκε μάλιστα και στον τοπικό τύπο ποτέ δεν υλοποιήθηκε. ( με αποτέλεσμα να μείνει η εντύπωση ότι ο δήμος συνεισφέρει στους υγειονομικούς )
9. Ζητάμε ( βέβαια είναι κύρια ευθύνη της κυβέρνησης που αδιαφορεί) να υπάρξει εκ μέρους του δήμου ( οργάνωση ) ενημέρωσης των κάτοικων για τα οφέλη των εμβολιασμών , με ειδικούς από την επιτροπή εμβολιασμού. Να αναρτηθούν αφίσες σε πολυσύχναστα μέρη .
10. Ζητάμε να σταματήσετε( εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να ενεργείτε ως τοπική διοίκηση εκλεγμένων υπάλληλων της κάθε κυβερνητικής πολίτικης και κόντρα στους αντιδραστικούς νόμους, να αγωνιστείτε για την θεμελίωση της πραγματικής αυτοδιοίκησης , την υπεράσπιση του δημόσιου αποκλειστικά χαρακτήρα της υγείας και παιδείας , και των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες με διεκδίκηση αύξησης της κρατικής επιχορήγησης .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ
Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ