patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μονομαχία στο Ελ. Πάτμος (Ελ Πάσο)

CineAktis 1

 

του Νίκου Μελιανού

Φωτό αρχείου

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπεύθυνου της Διεύθυνσης του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτμου κου Μπάμπη Τσούτσα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Νίκου Κουτούζου επειδή θεωρεί ο πρώτος, ότι ο δεύτερος κινούμενος από πρoσωπικό συμφέρον (email 18-3-21) τους αφαίρεσε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ για να τη δώσει σε άσχετη με το αντικείμενο εταιρεία. 

Έτσι για μια χούφτα δολάρια (άλλη ταινία) ή μάλλον ευρώ άνοιξε ο κύκλος της αντιπαράθεσης, αφού οι τελευταίες ανταλλαγές επιστολών ήταν το αποκορύφωμα του πάρε δώσε μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Ξεκίνησε λοιπόν ένας άγνωστός πόλεμος μεταξύ τους, με αλληλοκαρφώματα, ιδιαίτερα από την πλευρά του  διοργανωτή του Φεστιβάλ κ. Τσούτσα– οι απαντητικές επιστολές του προέδρου του Π.Κ. κ. Κουτούζου ήταν περισσότερο κόσμιες, η αλήθεια είναι ότι αυτός δεν καιγόταν για το αν πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ κινηματογράφου από τους φυσικούς διοργανωτές του ή από μια άλλη διάδοχη κατάσταση.

 

Ενδεικτικά από την επιστολή του πρώτου,  κατά του προέδρου του Π.Κ. διακρίναμε:

 

« Απόφαση παρωδία πήρε το Πνευματικό Κέντρο, το νέο εγχείρημα είναι η διοργάνωση ενός αμφιβόλου φύσης δρώμενου που καταχρηστικά το ονομάζουν Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, από μια άσχετη εταιρεία που ονομάζεται "κοινωνία των δένδρων" με βάση το προσωπικό  συμφέρον του προέδρου παρακάμπτοντας τον κανονισμό, αποφεύγει την αντικειμενική πληροφόρηση, δεν έχει έλθει ποτέ στο Φεστιβάλ και δεν έχει ιδέα για την διοργάνωση τη δική μας, ενώ γνωρίζει την πρόταση των φίλων του ενώ προσπαθεί να βάλει στην αντιπαράθεση και την Ένωση ξενοδόχων», απειλώντας ταυτόχρονα ότι εκτός από ηθικές, υπάρχουν και οι πολιτικές - νομικές συνέπειες.


Απαντώντας ο πρόεδρος του Π.Κ. αποδόμησε ένα προς ένα τα αναφερόμενα στην επιστολή κατ’ αυτού, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. του Π.Κ, που στην προκείμενη περίπτωση ήταν ομόφωνη, ότι διαδίδονται εν γνώσει του ανυπόστατοι ισχυρισμοί οι οποίοι πλήττουν το κύρος του αλλά και το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί, ότι δεν πήγε στο Φεστιβάλ οφειλόταν τις οικογενειακές υποχρεώσεις που είχε, ενώ έριξε και τη βόμβα ότι ο νυν δήμαρχος το καλοκαίρι του 2019 που πήγε να παρακολουθήσει ταινία και δεν τον γνώριζαν και δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποιος  είναι και του έκοψαν εισιτήριο, ότι άνευ στοιχείων και χάριν εντυπωσιασμού βάζει στο παιχνίδι του ξενοδόχους, οι οποίοι συχνά, πυκνά διαμαρτύρονταν για οφειλές προς αυτούς από τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι εάν δεν αποκατασταθούν τα προσβλητικά γραφόμενα για τον εαυτό του και το θεσμό που εκπροσωπεί, υπονοούμενα για ακεραιότητα του θα στραφεί σε άλλου είδους ενέργειες (επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου) αναφέρει: 


Στην αντιπαράθεση πήρε μέρος ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, αφού τον ανέφεραν οι διοργανωτές και ο οποίος γνώριζε αρκετά τόσο από τις επαφές που υπήρξαν όσο και από την αλληλογραφία που αντηλλάγη και εκφράζοντας τη λύπη του για τον για τα συμβάντα τόνισε:

«διαψεύδω κατηγορηματικά την αναφορά για τις επαφές του προέδρου του Π.Κ. με την ένωση ξενοδόχων, συναπόφαση παρωδία του Π.Κ. τα μέλη του Π.Κ. μεταξύ των οποίων και κάποιος ιερέας δεν είναι διαπλεκόμενοι, μιλάτε υποτιμητικά και προσβλητικά για την ποιότητα του άλλου Φεστιβάλ και αυτό δεν σας τιμά και είναι απρέπεια εκ μέρους σας, όπως επίσης ότι συκοφαντείτε χωρίς αποδείξεις και για όλα αυτά πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τον πρόεδρο του Π.Κ. ο οποίος είναι άνθρωπος άψογος, ακέραιος, ηθικός, τίμιος, με ήθος και ευπρέπεια και προτρέποντας τον κ. Τσούτσα, κλείνοντας την παρέμβασή του, του σύστησε «νούν και ηλικία έχετε, πράξε κατά το πρέπον», τονίζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του προς εαυτόν επιθυμώντας παράλληλα τη συνέχεια της συνεργασίας τους».


Έτσι ενώ κανείς δε γνωρίζει τι του επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, λόγω του κορονοϊού, γίνεται καβγάς για το πάπλωμα, δηλαδή για τα ευρώ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και το Φεστιβάλ κέρδισε από την Πάτμο και η Πάτμος κέρδισε από το Φεστιβάλ.  Άλλωστε το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο το γνωρίζουν καλύτερα οι « παροικούντες την Ιερουσαλήμ».

Αυτοί ξέρουν καλύτερα και δεν πείθονται ούτε εύκολα ούτε τεχνηέντως.

Υ.Γ. Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων κος Κουτλάκης Ιάκωβος κατηγορεί τους πρώτους διοργανωτές ότι «έχουν εμμονές, ότι τους εγκαλούν με απρεπές ύφος, με παραποίηση της αλήθειας, με προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες κ.λπ.» Θα πραγματοποιήσουν την «απειλή» τους ότι θα προσφύγουν δικαστικά; Τι θα γίνει αν δεν το κάνουν;