patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ

CHORA

της Γιακουμίνας Πέντε

Έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά όλη μου την ζωή με την φιλοξενία στον τουριστικό τομέα και πολλά χρόνια με τον συνδικαλισμό, παίρνω το δικαίωμα, έχοντας επίγνωση των λόγων μου, να σχολιάσω τις δημόσια αναρτημένες απόψεις του Συλλόγου των Επιτηδευματιών σχετικά με τους κανονισμούς και τα όρια που πρότεινε ''συμβουλευτικά'' η Επιτροπή Ιερότητας της Πάτμου.

 

Δεν συμφωνώ ότι υπάρχουν μόνο δύο ακραίες φωνές που απαιτούν, η μία να μετατραπεί η Πάτμος σε 'νησί μουσείο' και η άλλη να προασπίζεται το 'απόλυτο μπάχαλο'. Υπάρχει και η μεσαία φωνή, που ζητά δίκαιη αρμονία αλλά δεν ακούγεται γιατί ο θόρυβος από την σύγκρουση των ακραίων είναι εκκωφαντικός.
Βρίσκω πολύ άτοπα τα σχόλια που αφορούν εκπροσώπους τουριστικών φορέων [αναφέρεστε στους φορείς που εκπροσωπούν καταλύματα] . Δεν υποστηρίζουμε ακραίες θέσεις όπως εξακολουθείτε να μας προσβάλετε. Όλα τα θέλουμε αλλά με μέτρο. Ή άποψη που μας σερβίρετε ευθαρσώς ότι, τα εκλεγμένα Δ.Σ των Σωματείων μας αποτελούν δούρειο ίππο αυτών που έχουν άλλα σχέδια για το νησί και οι οποίοι φαντάζονται όλους εμάς απλούς υπηρέτες είναι απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για όλους μας. Τα εκλεγμένα μέλη έχουν υποχρέωση να προασπίζονται πρωταρχικά τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν.


Ο κλάδος της φιλοξενίας επωμίζεται την ευθύνη τριών τύπων πελατών. Αυτών που ακολουθούν έντονους ρυθμούς, αυτών που τα θέλουν όλα και αυτών που προτιμούν ξεκούραστες διακοπές . Ο εργαζόμενος στο κατάλυμα έχει ιερή υποχρέωση να τηρήσει τους κανόνες, να κρατήσει ισορροπία και προπάντων να προστατέψει τον πελάτη και κατ επέκταση την δουλειά του.
Με θλίβει που η συνεχής διατύπωση των αιτημάτων για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων μας, Θεωρείται από τον σύλλογό σας απαρχαιωμένη .


Θα ήθελα πολύ να ξέρω τι σημαίνει ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία που λέτε ότι προσφέρει το νησί μας;  Σαν απαρχαιωμένη ψάχνω κι εγώ την ποιότητα που αναφέρετε στα γραφόμενά σας μήπως εκσυγχρονιστώ κι εγώ. Και ρωτάω.


- Μήπως είναι η ποιότητα αυτό που εξαντλεί τα παιδιά και πέφτουν ξερά τις πρωινές ώρες έξω από τα κέντρα '' ποιοτικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας,'' σίγουρα από το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών; [ οραματιστείτε τα μελλοντικά χρόνια]
-Μπάς και είναι οριοθετημένη , χέρι-χέρι με την διαφύλαξη της μοναδικής φυσιογνωμίας του τόπου μας, ανάμεσα στην ασέβεια, τον εκκωφαντικό θόρυβο που προτιμούν 1000 άτομα και απεχθάνονται 4000;

Μήπως η μοναδική φυσιογνωμία αναδύεται μέσα από το κάτουρο, τις μυρωδιές και τις ακαθαρσίες που σημαδεύουν τα δρομάκια, τις αυλές και τους τοίχους των εκκλησιών;
Σίγουρα είναι ακραία περίπτωση αυτή που επικρατεί. Του απόλυτου μπάχαλου που κι αν δεν έχει επιτευχτεί , εκεί οδεύει ολοταχώς.


Η πλειοψηφία του κόσμου δυστυχώς δεν έχει καταλάβει τι καλό μπορεί να κάνει η '' εκμετάλλευση'' της επιτροπής Ιερότητας στο νησί μας. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ. Τώρα μπορεί να φαίνεται ζημιογόνο αλλά είναι ένας τρόπος να μην αλλοιωθεί η ταυτότητά της [Ισχυρίζεστε ότι οι επαγγελματίες-εκτός από εξαιρέσεις- την προστατεύουν . Αλήθεια πώς;]


Όσο για διχαστικές και αποπροσανατολίστηκες λογικές επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι κοινές γιατί ότι όλες επωάζονται κάτω από τον μανδύα του ατομικού συμφέροντος και ο καθένας την φανερώνει κατά πώς αρέσκεται..
Η συμμόρφωση σε νομοθεσίες και σε λογικούς 'συμβουλευτικούς κανόνες'' από την επιτροπή Ιερότητας που υποστηρίζουν ολόκληρη και όχι μεμονωμένα την τουριστική μηχανή είναι επιβεβλημένη γιατί όλα είναι αλληλένδετα .
Σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων ψυχαγωγίας πρέπει να διευθετηθεί με συστήματα υποχρεωτικής ηχομόνωσης και να τηρηθεί για να αποφευχθούν εντάσεις και πράξεις που δεν μας τιμούν.

Εύχομαι πραγματικά να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, την ηρεμία όσων δεν ασχολούνται με τα τουριστικά δρώμενα, και τον σεβασμό μεταξύ όλων εμάς που αγωνιζόμαστε στην ίδια πλευρά για να μπορούμε δυνατοί να βαδίζουμε ανοδική πορεία.

 

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
ΠΕΝΤΕ ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑ