patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η θέση της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

SHMA LAIKI SISPIROSH

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Π. Φ. Υ.

 

Τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) υπήρξε έντονη δραστηριότητα σχεδόν σε όλους τους Δήμους , όπως και αυτόν της Πάτμου , στην κατεύθυνση της παραπέρα αντικατάστασης της κρατικής ευθύνης παροχής τέτοιων υπηρεσιών . Αυτό έγινε μέσω αξιοποίησης διαφόρων Μ.Κ.Ο (βλέπε φίλοι Νοσοκομείου Πάτμου ) ιατρικών εταιρειών και συλλόγων , αλλά και σε σύμπραξη με επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία . Ουσιαστικά ανέλαβαν ένα μέρος διαχείρισης των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολίτικης στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα που εντάσσονται η κινούνται γύρω από την ακραία φτώχια . Εμείς δεν μένουμε στην αποκάλυψη και στην κριτική της Κυβερνητικής πολίτικης, και των υπέρμαχων της όπως Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Επιδιώκουμε η αποκάλυψη και η κριτική να παίρνει επιθετικά μέσα από την προβολή και την διεκδίκηση ουσιαστικής κάλυψης των λαϊκών αναγκών με βάση την πρόταση μας .Να αναπτυχτεί η Π.Φ.Υ με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος , χωρίς καμία εμπλοκή – συμμέτοχη του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ , των Δήμων κ.λπ.
Πυρήνας της Π.Φ.Υ το Κέντρο Υγείας Πάτμου με τα αποκεντρωμένα ιατρεία (σε Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκίούς ) και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό να είναι πλήρως στελεχωμένα με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδιατροι,Γυναικολογοι, Οφθαλμίατροι Ψυχίατροι, Μικροβιολόγοι, Ακτινολόγοι, Καρδιολόγοι , Οδοντίατροι) νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών , επισκεπτών υγείας , φυσιοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών .Να έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό , διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρείο, φυσιοθεραπευτήρια φαρμακείο κλπ .

Τα κριτήρια ανάπτυξης της Π.Φ.Υ πρέπει να είναι :
• Η πλήρης και δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο .
• Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών .
• Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής , όπως στα νησιά μας.
• Οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, βρεφικός- παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ.

Οι μονάδες Π.Φ.Υ (Κέντρο Υγείας Πάτμου – Πολυδύναμο Ιατρείο Λειψών- Πολυδύναμο Ιατρείο Αγαθονησίου –Ιατρείο Ακριών ) να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία ,τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς.
Με αυτήν την έννοια ο οικογενειακός γιατρός ( Γενικός Γιατρός, Παθολόγος, Παιδίατρος ) αποτελεί βασικό στοιχείο στην σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κ.Υ και έχει ουσιαστικό ρόλο και όχι περιορισμένο και αντιλαϊκό, όπως του προσδίδει η Κυβερνητική πολιτική με το νέο νομοσχέδιο . Σε συνθήκες πλήρους ανάπτυξης των Κ.Υ. ο οικογενειακός γιατρός συνιστά ενίσχυση του συστήματος της δημόσιας ΠΦΥ. Στο σχέδιο της Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν αποτελεί «ενίσχυση» αλλά διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και έλεγχου, για τον περιορισμό του «κόστους» των ασθενών στο κράτος .

 

ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Το Κέντρο Υγείας με τις αποκεντρωμένες μονάδες του ( Λειψούς Αγαθονησι, Αρκιους ) πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει, και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού .
Το Κέντρο Υγείας Πάτμου να έχει πλήρη καταγραφή στη περιοχή ευθύνης του (Πάτμο, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιούς ) για τον βρεφικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες κ.λ.π .Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με την βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κ.λπ. )
Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας Πάτμου να αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με βασική προτεραιότητα και αυτό την πρόληψη . Επιτελεί την φροντίδα της κοινότητας (πχ διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική, στήριξη ) να συνδέεται με το Κρατικό Θεραπευτήριο Λερού . Από τις υπηρεσίες του ΚΨΥ να καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού.
Από το Κέντρο Υγείας Πάτμου να εκπορεύονται προγράμματα αγωγής υγείας . Ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας – τομέας του Κ.Υ με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στους χώρους συγκέντρωσης νέων, όπως σχολεία και παρακολουθεί την ψυχοδιανοητικη και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, των έφηβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη, εντοπίζει προβλήματα και προδιάθεση και παρεμβαίνει έγκαιρα .
Το Κ.Υ Πάτμου με την υπηρεσία ¨κατ΄ οίκον νοσηλεία ¨μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως ꞉ πχ Εκπαίδευση των λεχώνων για τις ανάγκες των νεογέννητων, " αλλαγές" που απαιτούνται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, υπηρεσίες σε κατάκοιτους ηλικιωμένους, αλλαγές καθετήρων κ.λπ.
Ο ενιαίος χαρακτήρας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των άμεσα συνεργαζομένων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης . Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.
Το παραπάνω περιεχόμενο και αποστολή της Π.Φ.Υ. χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια για την διαμόρφωση στόχων πάλης, από τις δυνάμεις του Κ.Κ.Ε στο κίνημα της περιοχής , με γραμμή ρήξης και ανατροπής σε αντιμονοπωλιακή –αντικαπιταλιστική κατεύθυνση . Γιατί αυτά δεν εφαρμόζονται στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομίας, παρόλο που υπάρχει ανάπτυξη επιστημονική, τεχνολογική και αυξημένος πλούτος και παραγωγικότητα . Ήδη από τον προηγούμενο αιώνα είχαν εφαρμοστεί όλα σε συνθήκες σοσιαλισμού. Παρόλο τις δυσμενείς συνθήκες κατορθώσαμε με τον οργανωμένο αγώνα να πετύχουμε, ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων στον τομέα υγείας στα νησιά μας . Αναδεικνύουμε καθημερινά, με παρεμβάσεις μας, τις αντικειμενικές αίτιες των προβλημάτων και στον τομέα υγείας, τον εκμεταλλευτικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομίας που συμπιέζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν την υγεία .
Ζητάμε την στήριξη σας στις επερχόμενες εκλογές(Δημοτικές,για Περιφέρεια Ευρωβουλή, Βουλευτικές όποτε και αν γίνουν ) για να φέρουμε στην επιφάνεια δυναμικά, από πιο ενισχυμένη θέση την συνολική πρόταση για την υγεία στα νησιά μας, και να ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ περισσότερα , να αντιμετωπίσουμε την έκπτωση των αναγκών και των απαιτήσεων που τροφοδοτεί η Κυβέρνηση και τα αλλά αστικά κόμματα, με τους τοπικούς αντιπροσώπους τούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες , να συντρίψουμε τον συμβιβασμό και την μοιρολατρία που καλλιεργούν. Για μια καλλίτερη υγεία για εμάς και τα παιδιά μας.


ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ
ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ Κ.Κ.Ε ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΜΟΥ