patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Καλοκαίρι στην Πάτμο με τα μάτια ενός επισκέπτη

skala xoraτου Νίκου Μελιανού. 

Πάει πέρασε και το φετινό καλοκαίρι. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. 

Συνηθίζεται όμως στο τέλος κάθε καλοκαιριού να γίνεται μια κάποια αποτίμηση από μέρους μου για να φανεί αν το ισοζύγιο ήταν θετικό ή αρνητικό όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά σε γενικότερους τομείς της κοινωνικής, πολιτιστικής, αισθητικής κ.α. ζωής του νησιού. 

Κι εκεί που συγκέντρωνα στοιχεία-είχα ήδη αρκετά από τις επαφές που είχα με επισκέπτες του νησιού οι οποίοι εξέφραζαν ανοικτά τα παράπονά τους κυρίως για τη συγκοινωνία, αφού αρκετά δρομολόγια πλοίων έρχονταν σε ακατάλληλες ώρες (για το σκοπό αυτό μετέβη στην Αθήνα αντιπροσωπεία με επικεφαλή τον Δήμαρχο), έφθασε στα χέρια μου μια επιστολή δισέλιδη, επώνυμο-ανώνυμη, από ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Πάτμο, της γενιάς των σαραντάρηδων, έχει σπίτι στο νησί, γνωρίζει πράγματα και θαύματα και τα οποία φαίνεται ότι έχει κάνει ως ρεπόρτερ το καλύτερο ρεπορτάζ.
Μάλιστα τα στοιχεία που παραθέτει τα έχει αριθμήσει κιόλας. Αφού την ευχαριστήσω, τα παραθέτω αυτούσια τα στοιχεία, διορθώνοντας μόνο τα ορθογραφικά λάθη, ευελπιστώντας ότι θα προβληματίσουν τους αρμοδίους-αρκετά από αυτά που καταγράφονται έχουν καταγγελθεί από δημοτικούς συμβούλους στο παρελθόν – και ποιος ξέρει, μπορεί να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύση.
Είτε συμφωνεί κάποιος, ή διαφωνεί,  η κάθε άποψη είναι σεβαστή. Λύση και όχι υπόσχεση ότι θα τα λύσουν τα προβλήματα βλέπετε έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

Παρακάτω η επιστολή του επισκέπτη με καταγωγή από την Πάτμο
1. Άμα δεν σεβόμαστε το νησί μας δεν θα μας σέβονται και εκείνοι το επισκέπτονται.
2. Γιατί είναι η Πάτμος το δεύτερο πιο gay friendly νησί μετά τη Μύκονο; Πότε απoφασίσανε να μην είναι family friendly; Οι οικογένειες θα σταματήσουν να έρχονται στο νησί με αυτή την κατάσταση. Έχουνε σκεφτεί τα επακόλουθα; ή τα βλέπουν μπροστά τους και γυρίζουν από την άλλη και κάνουν πως δεν τα βλέπουν;
3. Γιατί να μη σέβονται τις εκκλησίες και τα  εξωκκλήσια μας; Έχουν γίνει χώροι αντί για σεβασμό και προσευχή, για να κάνουν χρήση ναρκωτικών (αγία Παρασκευή Σκάλας) και να χορεύουν στα πανηγύρια πολύ προκλητικά (Γερανός και να φοράνε στρίγκ οι άνδρες εκεί).
4. Έχουμε γίνει το παλιό Pietro’s της Μυκόνου; Γιατί είδα ένα βράδυ ένα γκέι ντυμένο νύφη με μπεζ νυφικό, στέμμα κ.λ.π και να περιφέρεται με άλλους 4 στην πλατεία της Χώρας.
5. Γιατί στις χώρες τους αυτοί που νοικιάζουν τα σπίτια μας τηρούν τους νόμους; Αλλά εδώ είναι γυμνοί στις ταράτσες της Χώρας και ανοιχτές πόρτες κοντά στο παλιό σχολείο της Χώρας για να τους βλέπουν όλοι. Πάντως αυτά έξω δεν θα έπρεπε να γίνονται. Που είναι ο Δήμος, η Μονή η Αστυνομία;
6. Όλα αυτά πάρτι τα τελευταία χρόνια γιατί; κόκα κ.λ.π. σε όλα αυτά τα πάρτι.
7. Πόσο ναρκωτικό πρέπει να έρθει εδώ στην Πάτμο πριν κάνομε κάτι; θα πρέπει να πεθάνει κάποιο δικό μας παιδί για να αλλάξει κάτι;
8. Κόκα, φούντα στα πάρτι στις παραλίες, στα σοκάκια της Σκάλας και της Χώρας.
9. Αναρωτιούνται γιατί 99 (το λιγότερο) σκάφη αραγμένα σε λιμάνι γειτονικού νησιού; Όλος αυτός ο ντόρος μήπως κρύβει ένοχα μυστικά;
10. Τα σκαφάκια που πηγαινοέρχονται χωρίς έλεγχο μέσα στη νύχτα από εκεί; Άραγε που είναι το λιμεναρχείο και η αστυνομία;
11. Για ένα τόσο μικρό νησί ανεπίτρεπτο να μη μπορεί να γίνει κάτι και να σταματήσουν όλα αυτά. Όλοι ξέρουν που και ποιοι είναι τα βαποράκια…..
12. Με το airbnb δεν ξέρεις ποιος έρχεται στο νησί και γίνεται πιο εύκολο να φέρει ότι ναρκωτικά θέλει.
13. Γιατί κάποιος να έχει μερικά μαγαζιά για 6-8 εβδομάδες στη σεζόν; Τόσο κερδοφόρo είναι; Ή πουλιέται κάτι άλλο εκεί; Δεν χρειάζεται να το σκεφτεί κανείς να καταλάβει. Μόνο τα ναρκωτικά είναι τόσο κερδοφόρα.
14. Η Πάτμος ανέβηκε με την Αποκάλυψη και το Μοναστήρι και τον καλό κόσμο που την αγάπησε γι αυτό που πρόσφερε και όχι γι αυτό που έχει γίνει.
15. Όλοι οι παλιοί νοικιάζουν τα σπίτια τους το καλοκαίρι γιατί δεν θέλουν να είναι εδώ πλέον με αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα τον Αύγουστο. Πόσο μάλλον γι αυτούς που τα πουλήσανε και φύγανε.
16. Εξέλιξη είναι αυτή ή κατάντια του νησιού μας; 

 

Σημείωση συντάκτη:

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: Χαρά στο κουράγιο και την τόλμη της.

Μακάρι όλοι να έκαναν το ίδιο. Ίσως τότε πολλά πράγματα στην Πάτμο ήταν διαφορετικά.