Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, έμαθε για τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ βρισκόταν σε συνάντηση με τον πρόεδρο των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», σχολίασε μέσω ανάρτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Η κίνηση του Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη» και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού», τόνισε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση παρέμβασή του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το «διπλό» άδειασμα»
Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι απογοητευμένος που η συνάντηση ακυρώθηκε την 11η ώρα».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά το Νο 10 (το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ) ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Η ακύρωση έγινε την επόμενη ημέρα αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν», επεσήμανε το βρετανικό δίκτυο.
Παράλληλα, το BBC μετέδωσε ότι έγινε αντιπρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου δεν έγινε δεκτό.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «στιβαρός» στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».
«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε. «Είναι νομικά ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Και δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα».
Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας «τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού».