patmosweb330

elin330

stoikos2

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

PATMOS RADIO 91

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα


ΙΝ ΚΑΙ OUT

Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου

FPA NHSIA 2Η θέση του 12ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στη Δωδεκάνησο σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου από 1-1-2018 είναι ξεκάθαρη και απολύτως τεκμηριωμένη.


Αντί να γίνετε λόγος για το :
Α) Πως να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα του παρεχόμενων πάσης φύσεως υπηρεσιών και ιδιαίτερα των τουριστικών υπηρεσιών των νησιών μας,
Β) Πως να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικά υψηλό κόστος από τις μεταφορές εμπορευμάτων και των ανθρώπων που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία των νησιών μας,
Γ) Πως να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες παλιές υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των οικονομιών τους,
Δ) Πως να μειώσουμε την ανεργία στα νησιά και πως να βρούμε τρόπους για να παραμείνει η νέα γενιά σε αυτά,
Ε) Πως να περιοριστεί η εποχικότητα στην οικονομία των νησιών μας,
ΣΤ) Ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και με περισσότερη φροντίδα σε εκείνα που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές και τους πρόσφατους σεισμούς,
Ζ) Τι μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πρέπει να ληφθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί της Κω για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού.
Η) Πως θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη Ρόδο και την Κάρπαθο,

Αναγκαζόμαστε δυστυχώς να συζητάμε και να αναλύουμε τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αυξηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η επιβολή τέτοιων μέτρων έφεραν και θα φέρουν ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα. Είναι κρίμα που οι κυβερνώντες αγνοούν ότι:

Α) Η οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας από την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό κορμό και έπειτα προήλθε από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε.

Β) Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιών μας (παρ. 4 άρθρου 101 του συντάγματος) σύμφωνα με το οποίο ο νομοθέτης και η Διοίκηση του κράτους υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.

Γ) Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν νησιά με μηδενικούς και μειωμένους συντελεστές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή ΦΠΑ :
1) Στην Ισπανία τα Κανάρια νησιά.
2) Στη Δανία τα νησιά Φερόε.
3) Στη Γερμανία η νήσος Χέλγκολαντ.
4) Στη Φιλανδία τα νησιά Άλαντ.
Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται στην :
1) Στην Κορσική και στα Υπερπόντια νησία της Γαλλίας.
2) Στα νησιά Αζόρες και στην Μαδέρα της Πορτογαλίας.
Πηγή : Μελέτη του Ι.Τ.Α «Νησιωτική Πολιτική Τοπική Αυτοδ/ση και Νησιωτικότητα» Νοέμβριος 2016.

Δ) Οι συντελεστές ΦΠΑ των Ανταγωνιστών χωρών σε ξενοδοχεία, Εστίαση, Μεταφορές, Προϊόντα Διατροφής και εισόδους σε χώρους αναψυχής είναι πάρα πολύ χαμηλοί σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας , και οι οποίοι την καθιστούν Πρωταθλήτρια της ακρίβειας !

Χώρα Ξενοδοχεία Εστίαση Επιβατικές Μεταφορές Προϊόντα Διατροφής Είσοδος χώρων Αναψυχής
Ελλάδα 13% 24% 24% 13% / 24% 24%
Ισπανία 10% 10% 10% 10% 21%
Γαλλία 10% 10% 10% 5,5% / 10% / 20% 10% / 20%
Κροατία 13% 13% 25% 5% / 13%/ 25% 25%
Ιταλία 10% 10% 10% 4% / 10% 22%
Κύπρος 9% 9% 19% 5% / 19% 5%
Μάλτα 7% 18% 0% 0% 18%
Πορτογαλία 6% 13% 8% 5% / 8% / 20% 8%
Σλοβενία 20% 20% 9,5% 9,5% 9,5%
Πηγή : EUROPEANCOMMISSION (2016) από Μελέτη του Ι.Τ.Α «Νησιωτική Πολιτική Τοπική Αυτοδ/ση και Νησιωτικότητα» Νοέμβριος 2016.

Προβλέπουμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ :

1) Θα φτωχοποιήσει περαιτέρω τους νησιώτες μας αφού θα συνδυαστεί και με την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου στο εισόδημα τους.
2) Θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της τουριστικής μας περιόδου, αφού θα συμβάλει σε αυτό η εφαρμογή από 1/1/2018 του ειδικού τέλους ανά διανυκτέρευση στα και η κατάργησης της έκπτωσης του 50% στο φόρο κατανάλωσης αλκοόλ.
3) Ο τρομακτικός αυτός περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των νησιωτών μας από το 2018 θα εκμηδενίσει την αγοραστική τους δύναμη με άμεσο αποτέλεσμα την απειλή της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων.
4) Θα αυξήσει την ανεργία στα νησιά και θα αναγκάσει ακόμα περισσότερους νέους σε εξωτερική κυρίως μετανάστευση.
5) Θα καταστήσει ακόμα πιο ακριβό και μη ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες μας, γεγονός που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό όταν «ανοίξουν» οι αγορές των γειτονικών μας χωρών.
6) Σε όποιες ακόμα επιχειρήσεις υπάρχει οριακή κερδοφορία αυτή θα εξανεμιστεί με αποτέλεσμα και αυτές να καταστούν με το χρόνο μη βιώσιμες και ταυτόχρονα το κράτος θα βλέπει στα ταμεία του συνεχώς όλο και μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος.
7) Θα επέλθει ταμειακή ασφυξία στις επιχειρήσεις λόγω της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας τους από την απόδοση και του αυξημένου ΦΠΑ.
8) Θα αυξήσει το κόστος μεταφορών αγαθών / εμπορευμάτων, το κόστος μετακίνησης των νησιωτών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η όποια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει αύξηση στα κρατικά ταμεία, αλλά απεναντίας θα φτωχοποιήσει τους νησιώτες και θα πλήξει οικονομικά τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή.

Μέλος του

MEDIA

aegeanmedia

Google translate

enfrdeitptrues

editorial2ed

skempes500px

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Rent a Car Katerina

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

hellinis

keridis-sima

koutouzos

patmosmonastery

pixels