patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

«Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩ.ΤΗΛΙΑΚΟΣ Έργα και ημέρες ενός καταξιωμένου γιατρού». Ένα βιβλίο ζωής και ανθρωπιάς γραμμένο από τον καταξιωμένο Πάτμιο συγγραφέα Ζήσιμο Βιρβίλη.

tiliakos fotoTην Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου θα παρουσιαστεί το βιβλίο
«Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩ.ΤΗΛΙΑΚΟΣ Έργα και ημέρες ενός καταξιωμένου γιατρού».
Ένα βιβλίο ζωής και ανθρωπιάς γραμμένο από τον καταξιωμένο Πάτμιο συγγραφέα Ζήσιμο Βιρβίλη.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο, απ όλους εκείνους που τον γνώρισαν,  ευεργετήθηκαν, θεραπεύτηκαν και χρωστάνε τη ζωή τους , στον «άνθρωπο», τον «Γιατρό» και «Γιατρό μας».  
Τον αλησμόνητο και μακαριστό Νικόλαο Ιω. Τηλιακό. 


afisa tiliakosΣτις 176 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται ο γιατρός και η πορεία του σαν επιστήμονας, άνθρωπος και οικογενειάρχης κατά την 50χρονη υποδειγματική θητεία και ζωή του στην Πάτμο όπως τον έζησε ο συγγραφέας από την πρώτη μέρα της άφιξης του στην Πάτμο, και στη συνέχεια έζησαν αργότερα όλοι οι νεότεροι στις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες. Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύονται τα μεγάλα χαρίσματα και οι ιατρικές γνώσεις του κατά την δύσκολη εποχή εκείνη, η ανθρωπιά και η αγάπη του για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον πάσχοντα.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Βιρβίλης στον πρόλογο του: « Δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε μυθιστορηματική βιογραφία. Είναι ένα κείμενο ντοκουμέντο, με κείμενα και φωτογραφίες και μια απότιση τιμής και σεβασμού στη μνήμη ενός καταξιωμένου γιατρού και στοργικού οικογενειάρχη, που αισθανθήκαμε την ιερή υποχρέωση να αποτίσουμε στον αξέχαστο «Γιατρό μας» τον Νίκο Τηλιακό.Το βιβλίο αυτό συντίθεται από τρεις κυρίως πηγές: Από πληροφορίες και αναμνήσεις των παιδιών του Θεολόγου Τηλιακού και Ειρήνης Τηλιακού Ασλάνογλου . Από βιντεοσκοπημένες και μαγνητοφωνημένες κασέτες με εμπειρίες και βιωματικά στοιχεία του ίδιου του πατέρα τους και από βιωματικά στοιχεία του συγγραφέα από τη γνωριμία του με τον γιατρό.»
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο κ. Θεολόγος Μαυρουδής δικηγόρος. Θα μιλήσουν ο καθηγητής πρώην σχολάρχης της Πατμιάδος, πρ. δήμαρχος κ. Ματθαίος Μελιανός, η συγγραφέας Δέσποινα Βακράτση  και άλλοι. Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και ο συγγραφέας Ζήσιμος Βιρβίλης. Πρωταγωνιστές της έκδοσης τα παιδιά του Θεολόγος Τηλιακός και Ειρήνη Τηλιακού Ασλάνογλου.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
O Πάτμιος συγγραφέας και λαογράφος Ζήσιμος Βιρβίλης απόφοιτος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιόλογων Ελλήνων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας και της ποίησης .
Αν υπάρχει συνάρτηση ανάμεσα στο ύφος και την αισθητική έκφραση με την εσωτερική καλλιέργεια και τους σκοπούς που υπηρετεί ένας καλλιτέχνης, θα λέγαμε με ασφάλεια ότι ο Ζήσιμος Βιρβίλης είναι τόσο λογοτέχνης όσο και παιδαγωγός .

Είναι τεράστια η προσφορά του και η βιβλιογραφία του σε μυθιστορήματα και λογοτεχνικά βιβλία, η συγγραφή του σε εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, σχολικά βοηθήματα . Ένα από τα έργα του που αξίζει να αναφέρουμε είναι τα Παραμύθια της Πάτμου στο οποίο περιέχεται ποικίλο και πολύτιμο λαογραφικό υλικό.