patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι........ Σκέψεις........

XRISTOGDENTROΚάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα λέει μια παροιμία και για μια ακόμη επιβεβαιώνεται και φέτος αφού διάφορα γεγονότα έχουν αμαυρώσει το νόημα και το μήνυμα των ευλογημένων αυτών ημερών.

 

Λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, οικογενειακοί και ψυχολογικοί κυρίως έχουν αναστείλει τις οποιεσδήποτε εορταστικές εκδηλώσεις σε καθαρά προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Τα Χριστούγεννα αδιαμφισβήτητα είναι γιορτή χαράς για μικρούς και μεγάλους και εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως με την έκφραση των συναισθημάτων χαράς όταν και εάν υπάρχουν. Δείγμα των συναισθημάτων αυτών ήταν χρόνια τώρα ο στολισμός Χριστουγεννιάτικων δένδρων, τα σπίτια εξωτερικά, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα καταστήματα κ.λ.π. και τόσα χρόνια κάτοικοι – όσοι παρέμεναν στο νησί- και ελάχιστοι επισκέπτες – η Πάτμος το χειμώνα σε αντίθεση με το καλοκαίρι μοιάζει Σιβηρία όπου όλοι γνωρίζουν που είναι, αλλά κανείς δεν θέλει να πάει, απολάμβαναν μια μαγευτική εικόνα. Ειδικά τα σπίτια σε όλο το νησί ήταν φωταγωγημένα κι ενώ έψαχνες να βρεις σπίτι αφωταγώγητο, σήμερα ψάχνεις να βρεις σπίτι φωταγωγημένο και αυτό εξαιτίας παραγόντων που αναφέρθηκαν και που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα των όποιων εκδηλώσεων. Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά όλα τα σπίτια στολίζονται 1 μήνα  πριν και συναντούσες τα βράδια κάνοντας τη βόλτα σου κάτι το φανταστικό που σε έκανε να ξεφεύγεις έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και βλέποντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που γνώριζες. Ένα έθιμο ας πούμε των τελευταίων 55 χρόνων. Σε γιορταστικό κλίμα και με Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο άρωμα τα καταστήματα στόλιζαν τις βιτρίνες για να τραβήξουν κόσμο. Σήμερα μόνο ο δημοτικός στολισμός σώζει τα προσχήματα αφού τα μαγαζιά περνούν βαρύ χειμώνα παρά την καλοκαιρία εξαιτίας του γεγονότος της αναχώρησης πολλών –όχι τόσο όσο παλιότερα- συμπατριωτών μας για να περάσουν λίγες ημέρες –όχι όπως παλιά – στο κλεινόν άστυ την Αθήνα ή αλλαχού εντός και εκτός Ελλάδας. Ο tempora o mores. Ώ καιροί ω ήθη.
Σε λίγο ένας νέος χρόνος ετοιμάζεται να προβάλει πάνω από την πολύπαθη ανθρωπότητα και από την επί εξαετία και όχι μόνο μονίμως ταλαιπωρημένη πατρίδα μας.
Ευχή όλων είναι να ανάψουν τα φώτα και τα λαμπάκια των πολιτικών μας ταγών οι οποίοι εξελέγησαν από το λαό και ενεργούν για το λαό, στην ουσία «εργάζονται» κατά των συμφερόντων του λαού.
Για να γυρίσει η χαρά και το γέλιο ξανά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων και να συνειδητοποιήσουν ξανά το μεγάλο νόημα και μήνυμα της ενανθρωπήσεως του Θεανθρώπου.