Aγαπητέ αιμοδότη,
Με χαρά σου ανακοινώνουμε, ότι η αιμοδοσία στο νησί μας, για την Τράπεζα Αίματος της Πάτμου, που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, θα γίνει 28 και 29 Μαρτίου 2015 ( Σάββατο και Κυριακή, από ώρα 09.30 ), στο ΠΑΤΜΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Η ανάπτυξη και στήριξη του θεσμού της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ αποτελεί αυταπόδεικτο στοιχείο αλληλεγγύης, συναδελφικότητας, συλλογικού ενδιαφέροντος, αγάπης στη ζωή και τη δημιουργία.
Με την επιστολή μας αυτή, σε παρακαλούμε, πέρα από τη δική σου προσφορά, που ασφαλώς είναι ανεκτίμητη, να γνωστοποιήσεις το γεγονός αυτό σε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας και να τους προτρέψεις να γίνουν κι αυτοί εθελοντές αιμοδότες.
Η Τράπεζα Αίματος Πάτμου, δίνει αίμα πρωτίστως στους κατοίκους του νησιού μας σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο της Ελλάδος νοσηλεύονται.
Ευελπιστούμε ότι θα έλθεις αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή.
ΛΙΓΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
ΣΩΖΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ !
Σας ευχαριστούμε θερμά
Η Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου
Εθελοντών Αιμοδοτών Πάτμου
Ελισσαίου Ελένη
Ακολουθούν οδηγίες για τον αιμοδότη:
Ο αιμοδότης θα πρέπει:
• Να αισθάνεται καλά
• Να είναι ξεκούραστος
• Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον
• Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.
• Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.
• Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την αιμοδοσία;
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του αίματος είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένα.
Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και να μην προσπαθείτε να αποκρύψετε πληροφορίες από τον γιατρό.
Υπάρχουν οφέλη από την αιμοδοσία;
Συσσωρευμένα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει την ωφελιμότητα της ελεγχόμενης αφαίμαξης, σχεδόν σίγουρα, μέσω της μείωσης του εφεδρικού σιδήρου ο οποίος σαν οξειδωτικός παράγοντας συμμετέχει και είναι ο κύριος υπεύθυνος σε διαδικασίες όπως η γήρανση, η αρτηριοσκλήρωνση και η ογκογένεση. Τουλάχιστον προσωρινά, η αφαίμαξη βελτιώνει την ρεολογία του αίματος, δηλαδή το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα με λιγότερη "κούραση" της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων.