patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Πάτμου για τις υδατοκαλλιέργειες

YDATOKALLIERGEIES

ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011

 

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Πάτμου κατά του "Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού" (ΦΕΚ 2505Β΄/04-11-2011), με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011.

 

Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι με την υπ' αριθμ. 272/2011 Απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο να συμπεριληφθούν οι Αρκοί, το αίτημά του δεν εισακούστηκε και αυτοί κατατάχθηκαν μαζί με τη Λέρο και τους Λειψούς στις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες περιοχές όσον αφορά την υδατοκαλλιέργεια. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται η χωροθέτηση πλωτών εγκαταστάσεων μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας ακόμα και σε απόσταση μόλις πεντακοσίων μέτρων από τουριστικές μονάδες, εφόσον δεν υπάρχει οπτική επαφή. Η απόσταση αυτή αυξάνεται σε χίλια μέτρα όταν πρόκειται για τουριστικές μονάδες με τις οποίες υπάρχει οπτική επαφή, λιμενικές εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών ή βιομηχανικές μονάδες.

 

Ο Δήμος Πάτμου δεν είναι ο μόνος φορέας που προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το θέμα των υδατοκαλλιεργειών αφού μήνυση κατά των οκτώ υπουργών, που υπέγραψαν την ΚΥΑ για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών κατέθεσαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου οι εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», δήμαρχοι και πρόεδροι αλιευτικών συλλόγων, καταγγέλλοντας παράνομες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς κατηγορούν τους οκτώ υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκη, Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Γερουλάνο, Ι. Ραγκούση) για «ψευδή βεβαίωση περί ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού», ενώ ειδικά για τον κ. Γερουλάνο καταγγέλλουν ότι «συμμετείχε παράνομα στη διαδικασία, καθώς είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ».

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης με επιστολή του στους Δημάρχους Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου και Χάλκης αφού τους ενημερώνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού και κωδικοποίησης των όποιων παρατηρήσεων υπάρξουν από τους Δήμους της Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι "δεν έχουν κατατεθεί δυστυχώς οι προτάσεις και απόψεις των Δήμων στο ΥΠΕΚΑ και μέχρι και σήμερα η μόνη έγγραφη θεσμική  γνώση του ΥΠΕΚΑ για τις απόψεις της περιοχής μας περιορίζεται στην γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΝΑ με τις παρατηρήσεις που αυτή περιλαμβάνει", υπονοώντας ότι οι αντιδράσεις των δήμων της περιοχής μας ήταν καθυστερημένες.

 

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε κάθε δήμαρχο προσωπικά αναφέρει επί λέξει τα εξής:

 

"Σε παρακαλώ λοιπόν να εξαντληθεί κάθε απαιτούμενη συζήτηση με τους δημότες και φορείς του Δήμου σου και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καταγράψετε με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα σημεία της ΚΥΑ που χρειάζονται διευκρίνιση ή τροποποίηση, προτείνοντας  αν είναι δυνατόν και τις συγκεκριμένες αλλαγές  που πρέπει να γίνουν κατά την γνώμη του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις αυτές , για να είναι πρακτικά χρήσιμες, καλό είναι εκτός των όποιων γενικών παρατηρήσεων και θέσεων για το θέμα, να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και κατά άρθρο παρατηρήσεις και υποδείξεις.

Μια συνολική απορριπτική στάση έναντι της εν λόγω ΚΥΑ ή μια γενική κριτική της, ενώ θα είναι απολύτως σεβαστή, δεν θα με βοηθήσει στην πρωτοβουλία μου για άρση των όποιων αρνητικών της προβλέψεων για τα νησιά μας, όχι με κατάργηση της αλλά με διευκρίνιση της ή ίσως με πιθανή τροποποίηση της".

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον γιατί από τον Δήμο Πάτμου δεν έγινε προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών του με άλλους Δήμους και φορείς της περιοχής μας που θίγονται εξίσου, ώστε οι αντιδράσεις να είναι συλλογικές και όχι μεμονωμένες. Για μια ακόμα φορά η διανησιωτική συνεργασία, την οποία είχαν εξαγγείλει οι δήμαρχοι του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου πριν από μερικούς μήνες από το Αγαθονήσι, φαίνεται να μένει στα λόγια.

Σχετικά άρθρα