patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΜΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΕΥΘΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ.

EFTHALIA KONSTANTINIDH

Στις 7 Αυγούστου 2021 διέβη το κατώφλι της εξόδου του "μάταιου τούτου κόσμου", πλήρης ημερών, η Ευθαλία Κωνσταντινίδη, μια γυναίκα που η συνάντησή της με την Πάτμο υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη και των δύο.

 

Γεννήθηκε το 1928, κόρη του πρέσβη Αλέξανδρου Αργυρόπουλου και της Καίτης Αργυροπούλου, γνωστής, εκτός άλλων, και για την αναδάσωση της Καισαριανής, αλλά και του Περδικαριού, ανάμεσα στη Χώρα και στη Σκάλα Πάτμου. Εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, ακολουθώντας την οικογένειά της στις μεταθέσεις του πατέρα της και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα παντρεύτηκε τον Κώστα Κωνσταντινίδη κι έζησαν μαζί ως τον θάνατό του.

Στην Πάτμο ήρθε τη δεκαετία του ‘60 και συγκλονίστηκε από την ομορφιά του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος, του συμβολικού και θρησκευτικού βάρους του νησιού, από την ευγενή κοινωνία του, που όλα μαζί συνιστούσαν το πιο σημαντικό κι απροσδόκητο πολιτιστικό αποτύπωμα.

 

Αμέσως έθεσε ως προτεραιότητά της τη σωτηρία των από κάθε άποψη σημαντικών κτηρίων της Χώρας, που τότε ακόμα ήταν σωροί ερειπίων, ευαισθητοποιώντας ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που είχαν τα μέσα να τα αγοράσουν και να τα αναστηλώσουν με σεβασμό προς την κτηριολογική παράδοση του τόπου και το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

 

Μετά την ανέγερση του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα συνίδρυσε μαζί με τη Μαριλένα Λιακοπούλου τη γκαλερί Αίθουσα Τέχνης Αθηνών που λειτούργησε μέσα σ' αυτό.
Τη δεκαετία του ‘70 σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Courtauld Institute του Λονδίνου με ειδίκευση στη βυζαντινή τέχνη. Με επόπτη και μέντορά της την καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ντούλα Μουρίκη εκπόνησε στα αγγλικά τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις τοιχογραφίες της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσώνα, τ. Α' - Β', που εκδόθηκε από το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας το 1992.

 

Είχε συμμετοχή με ανακοινώσεις σε βυζαντινολογικά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις.

 

Ως Πρόεδρος του Δ. Σ. της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού, που είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της μητέρας της Καίτης Αργυροπούλου το 1968, η Ευθαλία Κωνσταντινίδη προέβη το 1971 στην αγορά επ' ονόματι της Εταιρείας, με χρήματα από την προσωπική της περιουσία που συμπληρώθηκαν από συνεισφορές ομοϊδεατών και συνοραματιστών της, της οικίας Σταύρακα, κοντά στην είσοδο της μονής του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.

Η οικία αυτή είναι έκτοτε κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικής ανάδειξης της Πάτμου.

 

Η Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού, που στη μακροχρόνια προεδρεία της Ευθαλίας Κωνσταντινίδη οφείλει τη φυσιογνωμία και την δραστηριότητά της, συνεχίζει το έργο της αντλώντας από το όραμά της για την Πάτμο έμπνευση και δύναμη.

 

Γαίαν έχει ελαφράν.

 

Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού

SHMA patmiakos POLITISMOS