patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Προβληματισμός για τη σεζόν 2021

tourismos2Συμπεράσματα από 2 τηλεδιασκέψεις  των φορέων Ξενοδοχείας με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

 

Του Ιάκωβου Κουτλάκη Προέδρου της Ε.Ξ. Πάτμου

Στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου και τις τεράστιες δοκιμασίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας για δεύτερη χρονιά οι Ξενοδόχοι της Ελλάδος, αλλά και λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και των συνεχιζόμενων lockdowns ,την Τετάρτη 3-2-2021, πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνάντηση των Μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ. και των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Π.Ο.Ξ. με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

 

Ομοίως συνήλθε την προηγούμενη ημέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου έγινε ενημέρωση και από τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια.
Αναλύοντας τα συμπεράσματα των 2 αυτών συνεδριάσεων, παρατηρεί κανείς ότι όλοι είναι συγκρατημένοι και προσεκτικοί ως προς τις εκτιμήσεις μετά και τις τελευταίες υγειονομικές εξελίξεις. Όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των περιστάσεων, αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και κρατούν μια στάση αναμονής μακριά τόσο από αισιόδοξες προβλέψεις ή καταστροφολογίες.


Έντονος επίσης ήταν ο προβληματισμός για το πώς και με ποιους κανόνες θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και ειδικά του τουρισμού αλλά και για το πώς και από ποιες χώρες θα έρθουν φέτος τουρίστες.


Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η σεζόν πρέπει να ανοίξει ταυτόχρονα για όλες τις επιχειρήσεις. Κοινοί θέση όλων ήταν ότι η κατάσταση με την επιδημία είναι πολύ δύσκολη λόγω των μεταλλάξεων του ιού. Προβλέψεις επομένως δεν μπορούν να γίνουν. Οι ελπίδες ελέγχου της πανδημίας ευρίσκονται δυστυχώς μόνο στα εμβόλια και στη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.


Οι κρατήσεις από την άλλη μεριά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ζητούμενο για φέτος είναι πότε και πως θα ανοίξουμε.


Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και στις 2 συναντήσεις που χρήζουν στήριξης και έγκρισης, μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω κανόνες


• Αναπροσαρμογή των Πρωτοκόλλων και αυστηρή εφαρμογή τους.
• Ψηφιακά Πιστοποιητικά Εμβολιασμού προς διευκόλυνση των μετακινήσεων .
• Προτεραιότητα εμβολιασμού στους 800.000 εργαζομένους στον Τουρισμό, (ξενοδοχεία, εστίαση, Ταξί κλπ) και όσοι αρνούνται θα πρέπει να κάνουν τακτικά rapit test .
• Ως Χώρα θα δεχόμαστε εμβολιασμένους με οποιοδήποτε εμβόλιο ακόμα και το Sputnic, με Τεστ πριν την άφιξη, αυτούς που έχουν περάσει το κρούσμα του ιού και έχουν αποθεραπευτεί και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν τεστ αντιγόνου κατά την άφιξη τους.
• Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests». Για την αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών Υγείας και την συντόμευση τους ,θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τα Ξενοδοχεία.
• Χρήζει η επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).
• Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.
• Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών. Προτείνονται και οι διακρατικές συμφωνίες γι αυτά.
• Να συνεχιστεί η λειτουργία δωματίων Καραντίνας στα ξενοδοχεία και εάν δεν υπάρχουν, οι ασθενείς να μεταφέρονται στα Ξενοδοχεία Καραντίνας που θα είναι ένα σε κάθε Διεθνή Αεροδρόμιο της χώρας.
• Να συνεχιστεί όλο το 2021 το Προσωρινό πλαίσιο Κρατικών ενισχύσεων με όλες τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις.
• Να μείνουν ανοικτές όλες οι χερσαίες πύλες εισόδου και να διευκολυνθεί η σύντομη έκδοση Visas σε υπηκόους τρίτων χωρών όπως Ρωσία ,Τουρκία κλπ.
• Να μεταφερθεί το Τέλος Διαμονής στους Δήμους.


Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει βαλτώσει τον τουρισμό και την οικονομία. Οι όποιες επομένως προβλέψεις για τον τουρισμό είναι παρακινδυνευμένες . Στόχος μας πρέπει να είναι να πιάσουμε το 50% του ποσοστού του 2019 σε αφίξεις και έσοδα ,να κατανοήσουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών, τον έλεγχο της πανδημίας και από τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας.


Ως καταστάλαγμα των παραπάνω καλόν θα είναι οι επιχειρηματίες να κρατάνε «Μικρό καλάθι» για το 2021. Να ετοιμαστούν ψυχολογικά και να τηρούν τα νέα μέτρα και τα πρωτόκολλα όπως πέρυσι. Τέλος Κράτος, Δήμοι , Φορείς και Πολίτες, όλοι μαζί να κρατήσουμε ΠΡΑΣΙΝΗ την Ελλάδα και το νησί μας από την Πανδημία. Ας μη ξεχνάμε ότι το πλεονέκτημα μας είναι ότι η Ελλάδα στατιστικά είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως σε αιτήματα τουριστών για να έλθουν στη χώρα μας.


Ιάκωβος Κουτλάκης
Πρόεδρος Ε.Ξ. Πάτμου