patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Τέλος πλοου και στα ημερόπλοια

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζεται η επιβολή του τέλους πλόων από 1ης Ιανουαρίου 2014, προβλέπεται όμως ότι θα πληρώνεται προκαταβολικά τον Δεκέμβριο για το επόμενο έτος.
Παράλληλα με άλλες τροπολογίες μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αναγνωρίζονται από την Εφορία οι αποδείξεις όσων υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013, διευκρινίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης θα είναι 600 ευρώ τον χρόνο και θεσπίζονται διαδικασίες εξπρές για το «φακέλωμα» των τραπεζικών συναλλαγών σε βάθος δεκαετίας για φορολογούμενους οι οποίοι είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Πιο αναλυτικά από τις τροπολογίες προκύπτουν τα ακόλουθα:
Σκάφη αναψυχής: Θεσπίζεται τέλος παραμονής και πλόων για όλα τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, μήκους άνω των 7 μέτρων ανεξάρτητα από τη σημαία τους, τα οποία πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το τέλος επιβάλλεται για παραμονή στην ελληνική επικράτεια από 1ης Ιανουαρίου 2014, με τους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής να καλούνται να το καταβάλουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Το τέλος καθορίζεται ως εξής:


Για τα ολικού μήκους από 7 μέτρα έως και 8 μέτρα σε 200 ευρώ.
Για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων και έως και 10 μέτρα σε 300 ευρώ.
Για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 400 ευρώ.
Για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων ανά έτος, 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο ή ανά μήνα, 10 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο.


Το τέλος για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται στο 50% με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.


Για πλοία άνω των 12 μέτρων που ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια παρέχεται έκπτωση 30%.
Απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου ή του μικρού σκάφους σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους μέχρι την πληρωμή του και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% τού ετησίως αναλογούντος τέλους χωρίς έκπτωση.

 

 Πηγη Εθνος