patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Ικανοποίηση για τη συνάντηση στην Czestochowa της Πολωνίας των εκπροσώπων των 7 Θρησκευτικών Προορισμών.

3204της Σμαράγδας Μουλιάτη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 

Μεταξύ 1ης και 4ης Απριλίου 2005 διεξήχθησαν στην πόλη Czestochowa της Πολωνίας , οι εργασίες της δεύτερης κατά σειρά συνάντησης της Διακρατικής Επιτροπής Συντονισμού του προγράμματος COESIMA INTEREG III C παράλληλα με το πρώτο από τα επτά σεμινάρια που προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα .

Tο πρόγραμμα COESIMA του οποίου φορέας υλοποίησης για την Ελλάδα είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή του Δήμου Πάτμου , έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη και βελτίωση του θρησκευτικού τουρισμού των επτά σημαντικότερων θρησκευτικών προορισμών της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα, της Λούρδης στη Γαλλία, του Λορέτο στην Ιταλία, του ?λτοτινγκ στη Γερμανία, της Τσεστόχωβα στη Πολωνία, της Φατιμά στη Πορτογαλία, της Κομποστέλλα στην Ισπανία και τέλος της Πάτμου στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι επτά αυτοί θρησκευτικοί προορισμοί που συγκροτούν σήμερα το πλέον σημαντικό Δίκτυο Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ευρώπη ,φιλοξενούν ετησίως συνολικά 20 εκατομμύρια προσκυνητών .

Στην έναρξη των εργασιών παρέστησαν η Γ. Διευθύντρια του Προγράμματος INTEREG III C του Υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας της Πολωνίας ,εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλεως,

Ο Δήμαρχος της Πόλεως Tadeusz Wrona ο οποίος και παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών , καθώς και οι δήμαρχοι των πόλεων του Δικτύου , ενώ το Δήμο τη Πάτμου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πανάγος Ευγενικός . Τις εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 200 συμμετέχοντες. Η Δεύτερη συνάντηση Συντονιστών και Εμπειρογνωμόνων είχε ως αντικείμενο την υιοθέτηση της οικονομοτεχνικής μελέτης που ανατέθηκε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού στην συμβουλευτική εταιρεία Ramboll Management με έδρα τις Βρυξέλλες.Η μελέτη έχει ως στόχο τον καθορισμό των γενικών τάσεων βασισμένων τόσο σε ποιοτικά όσο και σε ποσοτικά δεδομένα της μέχρι σήμερα πορείας του θρησκευτικού τουρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και την συγκριτική ανάλυση του συγκεκριμένου τύπου τουρισμού σε σχέση με τις γενικές τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης θα επικεντρωθεί σε κάθε τόπο προσκυνήματος ξεχωριστά με στόχο να ταυτοποιήσει τα κίνητρα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών αλλά και να σκιαγραφήσει τη συνολική εξωτερική εικόνα του θρησκευτικού προορισμού τόσο στα μάτια των επισκεπτών όσο και αυτών που δεν τον έχουν ακόμα επισκεφθεί. Για τις ανάγκες της μελέτης πρόκειται να μεταβούν αναλυτές της Εταιρείας Ramboll στον Πάτμο στο τέλος Μαΐου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε απόλυτα ικανοποιημένη μετά την επίτευξη της πλήρους ένταξης της Πάτμου σε όλο το φάσμα των δράσεων του προγράμματος( μελέτη , κύκλους κατάρτισης, ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, εξωτερική αξιολόγηση) αποκομίζοντας έτσι οφέλη πολύ υψηλότερα των αρχικώς προβλεπομένων από την υπογραφείσα διακρατική σύμβαση. Ο πρώτος κύκλος κατάρτισης αρχίζει τον προσεχή Ιούνιο στην Κομποστέλλα της Ισπανίας με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από το χώρο του τουρισμού .

Η Πάτμος πρόκειται να φιλοξενήσει τις εργασίες του 5ου κατά σειρά διακρατικού σεμιναρίου τον Σεπτέμβριο του 2006 παράλληλα με την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής .

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην προβολή, μέσω του προγράμματος, του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου ενώ προωθείται διμερής συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Μουσικής που διεξάγεται ετησίως τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια στην Czestochowa της Πολωνίας .

Η Czestochowa με 250.000 κατοίκους και 9 ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα που φιλοξενούν 40. 000 φοιτητές, δέχεται ετησίως πάνω από 4 εκατομμύρια προσκυνητών από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως από την ίδια την Πολωνία για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Μαύρης Παναγίας που βρίσκεται στον καθεδρικό Ναό της Jasna Gora.

Η εικόνα μεταφέρθηκε το 1382 από την Αίγυπτο και ανακηρύχθηκε προστάτιδα της Πολωνίας για πρώτη φορά το΄1717.