patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : Ευλογία ή κατάρα ; Πρόβλημα με τη χρήση του στα Σχολεία. 7.000 αποβολές μέχρι σήμερα. Κίνδυνο για τα μικρά παιδιά.

 

mathites kinita

του Νίκου Μελιανού 

Η κινητή τηλεφωνία και η κοινωνική δικτύωση θεωρούνται δικαίως από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών. Αυτό συμβαίνει καθώς τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν στους χρήστες τους απεριόριστες δυνατότητες διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης.


Η χρήση ωστόσο αυτών των διαδεδομένων μέσων προσφέρει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα σε μικρούς και μεγάλους. Στα θετικά κάποιος μπορεί να κατατάξει : την άμεση ,γρήγορη και εύκολη επικοινωνία με ανθρώπους και υπηρεσίες σε οποιονδήποτε τόπο και χρόνο με τις συνακόλουθες θετικές συνέπειές της (άμβλυνση μοναξιάς, πολιτικές ανταλλαγές, εξασφάλιση βοήθειας, δραστηριοποίηση και σύμπραξη για κοινούς σκοπούς κ.α.), τη δυνατότητα αναζήτησης και ανεύρεσης πληροφοριών από όλο τον κόσμο σε άμεσο και πραγματικό χρόνο, τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επαγγελματικών / εργασιακών σχέσεων, την προσφορά προσωπικών δυνατοτήτων και μέσων ψυχαγωγίας κ.λ.π., ενώ τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι από αυτά είναι περισσότερα και χειρότερα, όπως : η υπέρμετρη ενασχόληση των ατόμων με τα μέσα αυτά, ιδιαίτερα των νεαρών που είναι περισσότερο γνώστες και θαυμαστές των νέων τεχνολογιών, με συνέπεια τον εγκλωβισμό τους στον ψηφιακό κόσμο και την απομάκρυνση του από τον πραγματικό, την εξάρτυση τους από τα μέσα και την τυποποίηση της επικοινωνίας τους με τους άλλους, την αποξένωση από τον κοινωνικό περίγυρο και την εσωστρέφεια , την παραμέληση των όποιων καθηκόντων ή των υποχρεώσεων τους, ιδιαίτερα των σχολικών, την κατασπατάληση του ελεύθερου χρόνου, το πληροφοριακό άγχος κ.λ.π.


Ακόμη η αδυναμία των ατόμων-μαθητών να διακρίνουν την αξιόπιστη από την αναξιόπιστη πληροφορία, το διαμοιρασμό και την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων καθώς και την κλοπή τους από κακόβουλους χρήστες, ο ηλεκτρονικός-διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bulling) και η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, την ώθηση των νεαρών στον καταναλωτισμό, στην επιδειξιμανία, στην εύκολη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό περιεχόμενο που εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες τους ,όπως κακόβουλο λογισμικό, υλικό προσηλυτισμού, εθισμού σε επικίνδυνες ουσίες, βίας, ρατσιστικού περιεχομένου κ.α., ακόμη την επιβάρυνση της σωματικής υγείας από τη διαρκή πληκτρολόγηση και την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ η συχνή χρήση του υποθάλπει τάσεις εθισμού που χαρακτηρίζουν τη νέα γενιά και οδηγεί στον περαιτέρω εγκλωβισμό της στην εικονική πραγματικότητα.


Δυστυχώς και στο νησί μας μπορεί κάποιος εύλογα να διακρίνει αυτή τη χρήση των κινητών που χρησιμοποιούν τα παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑ.Λ, αφού αγοράστηκαν ακριβά-βλέπετε η μόδα- με χρήματα κυρίως των γονέων τους, πιθανόν ως δείγμα νεοπλουτισμού ή και μοντερνισμού. Και εκτός ότι παίζουν με αυτά στον ελεύθερο χρόνο τους και όχι μόνο, στα σκαλιά της πλατείας μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς να διαβάζουν το χρόνο αυτό και το χειρότερο τα παίρνουν και στα σχολεία. Άραγε γιατί ; Αν παρακολουθήσει κάποιος πόσο εύκολα κινείται ο αντίχειρας τους πάνω σε αυτά και σκεφτεί ότι το μισό χρόνο να διέθεταν για το σχολείο, τότε θα ήταν ότι καλύτερο.


Ακόμη η αγορά των πανάκριβων κινητών και φυσικά η σύνδεση τους με το διαδίκτυο προκαλεί αμφίσημα συναισθήματα. Ο καταναλωτισμός σε όλο του το μεγαλείο. Παιχνίδια που δεν ελέγχονται είναι στο καθημερινό ρεπερτόριο τους και παρά το γεγονός ότι καθημερινά απαγορεύονται τα περισσότερα από αυτά. Τελικά η ευθύνη και η στάση των φορέων αγωγής και κοινωνικοποίησης είναι μεγάλη.

 

Πέρα δε από το γεγονός ότι η πολιτεία- κράτος οφείλει να θεσπίζει νόμους για τη σωστή χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, πρέπει να θεσπίζει και άλλους νόμους για τον έλεγχο όλων εκείνων, κυρίως των γονέων, που επιλεκτικά και αναίτια τροφοδοτούν τα μικρά κυρίως παιδιά με αυτά, μη γνωρίζοντας τη χρήση αλλά και τη δύναμη τους, πέρα από το ότι τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες πολύπλευρα για τα θετικά, κυρίως όμως για τα αρνητικά κάθε τεχνολογικού επιτεύγματος, η οικογένεια και το σχολείο έχοντας βαθειά επίγνωση του παιδαγωγικού τους ρόλου θα πρέπει : να εκπαιδεύουν τους νέους στη σωστή χρήση της τεχνολογίας, να τους παρέχουν ανθρωπιστική παιδεία και να στοχεύουν πάντα στη δημιουργία ανθρώπων-πολιτών. Δυστυχώς γονείς καταπιεσμένοι του χτες, έχουν οδηγηθεί σε ένα άκριτο και άκρατο φιλελευθερισμό με σκοπό να μη λείψει τίποτε από την τεχνολογία στα παιδιά τους, ενίοτε δε θέλοντας αυτά να υπερέχουν ( μανία κατανα– υπέρ καταναλωτισμού), να δαπανούν τεράστια ποσά για την αγορά πανάκριβων κινητών, σπρώχνοντας έτσι τα παιδιά τους στην απομόνωση, στο κοινωνικό περιθώριο και στον απανθρωπισμό τους, αφού η δημοκρατική λειτουργία του μυαλού μετατρέπεται σε δημοκρατική λειτουργία του αντίχειρα.


Γονείς και εκπαιδευτικοί, κυρίως οι γονείς που είναι και οι κυριότεροι χορηγοί αγοράς των ακριβών I PHONES, οφείλουν όχι μόνο με το λόγο αλλά κυρίως με το παράδειγμα, να υποδεικνύουν στη νέα γενιά την ανάγκη συνετής χρήσης των κινητών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού και δαπάνης χρόνου, άσκοπης χρήσης και συχνής αλλαγής της συσκευής.


Ειδικοί επιστήμονες πρέπει να παρέχουν επαρκή και τακτική ενημέρωση στην κοινή γνώμη, όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες της συνεχούς έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών. Καθένας πρέπει να αντιληφθεί ότι το τηλέφωνο όπως και κάθε άλλο επίτευγμα της τεχνολογίας, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο ή βλαβερό ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του και να θέσει αυτή τη χρήση στην υπηρεσία των πραγματικών, επικοινωνιακών, μορφωτικών, ψυχαγωγικών αναγκών του.


Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι φορείς κοινωνικοποίησης, : οικογένεια ( με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια του όρου ), φιλικό περιβάλλον, σχολείο, κοινωνία κ.λ.π., για να μην τρέχουν και δε φτάνουν να έχουν στο μυαλό τους ως προμετωπίδα το αρχαίο ρητό: ‘’ χρή προνοείν ή μετανοείν ‘’, δηλαδή πρέπει να προνοούμε για να μη μετανοούμε, ειδικά όταν αυτή η μετάνοια τις περισσότερες φορές είναι πικρή, καθώς η συνειδητοποίησης της έρχεται όταν ήδη θα έχει επηρεάσει την ελπίδα του αύριο που είναι τα παιδιά.

 

Σημείωση : Το άρθρο γράφτηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, και θα μπορούσε να χαρακτηριζόταν προφητικό, όμως λόγω πληθώρας της ύλης της εφημερίδας ‘’ περίμενε να πάρει σειρά’’. Λόγω όμως της επικαιρότητας του, τροποποιήθηκε και δημοσιεύεται σήμερα μετά και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τη χρήση του κινητού στα σχολεία, ευελπιστώντας και ευχόμενοι να υπάρξει επιτέλους η άμεση παρέμβαση από μέρους της οικογένειας η οποία θα επιφέρει και τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. Ήδη το ξεκίνημα από μέρους της πολιτείας, έστω και καθυστερημένα, έγινε. Σειρά έχει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η οικογένεια.