patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Γιώργος Κάβουρας: Οι ιδέες, οι σκέψεις... αποτυπώνονται με τη ζωγραφική μπαγκέτα στις εμπνεύσεις του.

 

 

KAVOURAS EKTHESH WEB. 68

 

του Νίκου Μελιανού  Σε βίντεο  δηλώσεις του καλλιτέχνη Γιώργου Κάβουρα

 

Ως το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και κοινωνικο-κοσμικό γεγονός, όχι μόνο του καλοκαιριού, αλλά και της χρονιάς ολόκληρης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση έργων τέχνης – ζωγραφικής του Γιώργου Κάβουρα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου ΠΑΤΜΙΟΝ, με 270 έργα, δουλειά της τελευταίας 20ετίας, με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και άλλες εκθέσεις, φαίνεται ότι διαχρονικά αυτή η έκθεση κρατάει τα πρωτεία.


Πολλά και εξαίσια έργα είχαν να θαυμάσουν οι πολυπληθείς επισκέπτες που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης – πρώτη φορά τόσο πολλοί σε αντίστοιχη εκδήλωση – κυρίως να θαυμάσουν το έργο του δημιουργού, ο οποίος συνδυάζει το κλασσικό με το παραδοσιακό και το νεωτεριστικό με το ατομικό στοιχείο και ρυθμό, στοιχεία τα οποία μπορεί να βρει κάποιος σε συνδυασμούς των καλλιτεχνικών ρευμάτων του Ρεαλισμού, του Ρομαντισμού, του Πουαντιγισμού, του Εξπρεσιονισμού, αλλά και του Σουρεαλισμού.


Στο έργο του παρουσιάζεται ένας καλλιτέχνης – δημιουργός, πιο ώριμος από ποτέ, πιο κατασταλαγμένος, του οποίου οι ιδέες, οι συλλήψεις και οι σκέψεις αποτυπώνονται με τη ζωγραφική μπαγκέτα στις εμπνεύσεις του, παίρνοντας αφορμή από το σήμα κατατεθέν του έργου του, που είναι το μάτι, ορατό ή αόρατο, το οποίο κυριαρχεί στο έργο του και φυσικά θα μπορούσε να έλεγε κάποιος ότι εξωτερικεύει τις εσωτερικές μύχιες σκέψεις του και τα συναισθήματα του, βλέποντας τα πάντα από τη δική του οπτική γωνία, θυμίζοντας μας την αρχαία ρήση κάπως παραφρασμένη :

Εστί Γιώργου οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά !!!!


Τι να πει κάποιος για τα σκάφη του, μοναδική έμπνευση, με τη μοναδική τους πορεία στο χώρο και στο χρόνο, στο άγνωστο γενικότερα, σα να θέλει να μας πει για το ταξίδι κάποιων αγαπημένων του προσώπων - προσώπου, φέρνοντας στο μυαλό μας τους στίχους του ποιητή :

‘’ Έχεις γεμίσει τη σιωπηλή μαβιά μου θάλασσα με τα γοργά τρεχαντήρια των ονείρων σου.’’

Πρόκειται ίσως για την ανάγλυφη αποτύπωση των θέσεων, των οραμάτων και των επιδιώξεων του Γιώργου Κάβουρα.


Αλλά και οι μετανάστες του δεν πάνε πίσω και δεν υστερούν σε εκφραστικότητα. Το σύγχρονο αυτό παγκόσμιο , κοινωνικό και ανθρωπιστικό γεγονός, ιδωμένο μέσα από την ευαίσθητη καλλιτεχνική χορδή της τέχνης του, μοιάζει σα να ρίχνει γροθιά στο διεθνές πολιτικο-οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο, απαιτώντας λύση εδώ και τώρα. Έτσι ο ζωγραφικός μικρόκοσμος του Γιώργου Κάβουρα, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να είναι ο μικρόκοσμος του καθενός από εμάς.


Η τέχνη του είναι υπερβατική, μεταφυσική και υπερούσια και ο τρόπος με τον οποίο φανερώνει την ουσία των πινάκων του είναι αποκαλυπτικός, εκρηκτικός, ανάλαφρος και δε θα δίσταζα να πω και αέρινος. Η σύγχρονη οπτική πραγματικότητα χρησιμοποιείται σαν ερέθισμα που του επιτρέπει να προχωρήσει σε διατυπώσεις που διακρίνονται για τη δύναμη υποβολής του χρώματος και την έκφραση των καθαρά προσωπικών οραμάτων. Είναι μια Εξπρεσιονιστική αποτύπωση, στην οποία τα χρώματα δεν παραμένουν μόνο εκφραστικές αξίες, αλλά είναι και δυνατότητα για την επιβολή περισσότερων συμβολικών προεκτάσεων.


Το κοσμικό αλλά και το μεταφυσικό όραμα του καλλιτέχνη, αποκαλύπτει το βάθος μιας ψυχής με ευγένεια και καθαρότητα και η παλλόμενη από ευαισθησία ζωγραφική παλέτα του υπερβαίνει τη χρονικότητα, για να δείξει την οραματική του πνοή, με τη ζωντάνια και την αμεσότητα και ζευγαρώνει τη φαντασία με την πραγματικότητα, δίνοντας μια δηλωτική σχέση μορφής και περιεχομένου.


Ευχή όλων είναι , να μην είναι αυτή η τελευταία καλλιτεχνική δημιουργία, όπως υπαινίχθηκε ο ίδιος, αφού κοινή πεποίθηση είναι, ότι μπορεί και πρέπει να δώσει πολλά ακόμη στο καλλιτεχνικό στερέωμα της ποιητικής ζωγραφικής δημιουργίας.

 

Στο βίντεο οι δηλώσεις του καλλιτέχνη .