patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ. ΤΙΜΩΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ.

EXOUSIA

του Νίκου Μελιανού

Στην Ελλάδα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου όταν κάποιος δε κάνει σωστά τη δουλειά του τίθεται εν αμφιβόλω. Στην Ελλάδα πάλι και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου και επειδή δεν υποκύπτεις στις ορέξεις της εξουσίας, βρίσκεις πολλαπλά τον μπελά σου.


Άρχω – κυβερνώ σημαίνει ότι ασκώ εξουσία έχοντας ανώτατο αξίωμα, κυβερνώ και μεταφορικά κυριαρχώ. Ως ένα σημείο αυτό δεν θα ενείχε προβληματικούς κινδύνους εάν δεν συνέβαινε το εξής καταπληκτικό. Ο άρχων να καταγγέλλει υπηρεσιακό παράγοντα ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του ασκώντας όμως εξουσία επί ΗΜΕΤΕΡΩΝ και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρηθεί.


Πρέπει όμως να έχουμε δέσει τον γάιδαρο μας και ως εκ τούτου προσφεύγουμε σε υπηρεσία στην οποία ανήκει αυτός ή αυτοί που μας ενοχλούν και που δεν μας αφήνουν να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική παλαιάς κοπής και προελεύσεως, ξεπερασμένη και ξεροχυμένη, θα λέγαμε και αφού γίνεται καταγγελία σε υψηλά κλιμάκια στα οποία ανήκει ιεραρχικά ο μη αρεστός, λαμβάνεται απόφαση τιμωρίας του περί ου ο λόγος υπαλλήλου με καρατόμηση για να δικαιωθεί άγνωστο γιατί η εξουσία.


Για να μην έρθει όμως τίποτα στο φως από αυτά που συνέβησαν, η υπηρεσία πετά και ένα ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ στο διαβατήριο που σου χορηγείται και καθάρισες. Μετακινήσεις προσωπικού για υπηρεσιακούς λόγους αν αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αποτελεί έκφραση στην πράξη του αυταρχισμού ή του εγωκεντρισμού των πολιτικών ταγών και όχι μόνο σε μια προσπάθεια εκφοβισμού προς όλους εκείνους οι οποίοι προβάλλουν αντίσταση στα ευρύτερα σχέδια υπηρεσιακής άλωσης προς δόξαν και τιμή της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και του πολιτικού αμοραλισμού.


Όλως τυχαίως… οι μετακινούμενοι ανήκουν σε αυτούς που αντιστέκονται στην επικράτηση εφαρμογής μη νόμιμων ενεργειών αφού η ανάδειξη τους αποτελεί πλήγμα για ορισμένους στο δήθεν φιλολαϊκό προφίλ τους. Στην προσπάθεια τους αυτή δε διστάζουν να φέρουν για επιτόπιο έλεγχο υψηλά ιστάμενα στελέχη ζηλεύοντας την εποχή του “αποφασίζουμε και διατάσσομεν” ούτε καν κρατούντες τα προσχήματα.

 

Βέβαια όλα δείχνουν ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες που επικαλούνται από κάποιες υπηρεσίες για να τιμωρηθούν αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις, αποτελούν τον φερετζέ των βαθύτερων στόχων ορισμένων που είναι το λιγότερο κοινωνικό, πολιτικό και ψηφοθηρικό κόστος, αλλά και η υποβάθμιση των ατακτούντων παράλληλα με την δική τους προσωρινή ανέλιξη. Με τέτοια μέτρα θέλουν να πετύχουν αφενός μεν το κυνήγι των μη αρεστών, αφετέρου δε τον παραδειγματισμό όσων σκέφτονται να κάνουν σωστά την δουλεία τους.


Αναζητούν άτομα χωρίς βούληση και ηθικές αντιστάσεις στην εξουσία του μηχανισμού χωρίς δικαιώματα παρά μόνο με υποχρεώσεις. Δυστυχώς για ορισμένους αυτοί που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι η μειοψηφία και ευτυχώς που η πλειοψηφία έχει υψηλότερους στόχους στη ζωή της από μια «θεσούλα» που οι ίδιοι έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής και μέσο συνδιαλλαγής ένθεν κακείθεν.
Κρίμα, κρίμα, κρίμα αλλά και ντροπή μαζί,  γιατί όταν οι ηγέτες επιδιώκουν την εξουσία και φοβούνται μη την χάσουν εκδηλώνουν διάφορες μορφές απολυταρχισμού και αυταρχισμού. Η χωρίς σκέψη και μετά μανίας επιδίωξη της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας. Και όπως λέει ο Λάο Τσε “Τους μεγάλους ηγέτες ο λαός τους αγαπά και τους εγκωμιάζει, τους μικρότερους τους φοβάται,  ενώ τους πιο μικρούς ο λαός τους μισεί.”


Τώρα όσον αφορά το “υπηρεσιακοί λόγοι” ας έχουν κάποιοι τα κότσια να πουν την αλήθεια. Έλα όμως που δεν το κάνουν; Και είναι γνωστό το γιατί. Επειδή δεν θεμελιώνεται κατηγορία ή ακόμα στη χειρότερη περίπτωση είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι διωκόμενοι δε κάνουν καλά τη δουλειά τους μη υποκύπτοντας όμως σε επιλεκτικές πιέσεις και ορέξεις. Άραγε πότε σε αυτή τη χώρα θα έρθει επιτέλους η πολλαπλή κανονικότητα;


Σχετικό δημοσίευμα για τη δομή της δημόσιας διοίκησης με τίτλο «Πεταμένοι στα καλάθια των αρίστων ή των αχρήστων» https://www.patmostimes.gr/category/14142-petamenoi-sta-kalathia-ton-ariston έγινε στην εφημερίδα Πατμιακά Χρονικά της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου 2022 

 

like us on facebook

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

TheologosHouses

theologoshouses

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr