patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Έκθεση ΧΑΡΤΙΝΑ του Γιάννη Παπαγιαννούλη στο Αρχοντικό Νικολαΐδη

XARTINA

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης χάρτινων κοστουμιών του Γιάννη Παπαγιαννούλη με τίτλο «Χάρτινα», που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 και ώρα 20.00 στο Αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα Πάτμου.

Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης γεννήθηκε στη Βέροια, αλλά ζει και εργάζεται στη Ρόδο.

Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε της Φρανκφούρτης στο Μάιν της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το εικαστικό του έργο κινείται προς δύο κατευθύνσεις:

στη μία πειραματίζεται με τη δημιουργία έργων κολάζ μεικτής τεχνικής, ενώ στην άλλη εξερευνά τις δυνατότητες του χαρτιού ως υλικού για την κατασκευή θεατρικών κοστουμιών.
Τα κοστούμια της εικαστικής εγκατάστασης που παρουσιάζονται στο Αρχοντικό Νικολαΐδη δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μιας φωτογραφικής αναζήτησης που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2018.

Σημείο εκκίνησης, αλλά και πηγή έμπνευσης για καθένα από αυτά αποτελούσε πάντοτε το πρόσωπο του μοντέλου.

Κάθε φυσιογνωμία πρόσφερε και μια αφορμή για τη χάρτινη ενδυμασία της, ανασύροντας στην επιφάνεια εικόνες και προκαλώντας συνειρμούς.

Αν και αποτελούν έκφραση της arte povera, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη κάθε άλλο παρά φτωχές μοιάζουν.

Τα υλικά του είναι καθημερινά και ευτελή: χαρτόνι, μακετόχαρτο, χαρτοπετσέτες, χαρτιά περιτυλίγματος, υφασμάτινες κορδέλες, όλα συναρμοσμένα μεταξύ τους με κόλλα, χαρτοταινία και συνδετήρες.

Το αποτέλεσμα, όμως, αυτής της συρραφής θραυσμάτων είναι εξαϋλωμένο, αέρινο, ονειρικό. Ευάλωτα και φθαρτά, με χρώματα φωτεινά και αντικατοπτρισμούς του χθες στο σήμερα, τα κοστούμια που εκτίθενται στο Αρχοντικό Νικολαΐδη εκφράζουν ποιητικά την πολυτέλεια του φευγαλέου και τον θρίαμβο του εφήμερου. Και αντιστρόφως.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την εγγραφή της Χώρας Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1999-2019).

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχοντικού Νικολαΐδη υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, 2002-2006).


Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα: 10.00-14.00
Τρίτη: 10.00-14.00
Τετάρτη: 10.00-14.00 και 20.00-24.00
Πέμπτη: 10.00-14.00
Παρασκευή: 10.00-14.00 και 20.00-24.00

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας 10gr και του ξενοδοχείου Skala Hotel.