patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού και τα γλέντια στον Κάμπο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

PANAGIA KAVOURAKIA 2Της Σμαράγδας Μουλιάτη

Ανήμερα της Παναγιάς, ο Κάμπος και ο Γερανός είχαν την τιμητική τους. Από τις 7 η ώρα το απόγευμα μέχρι και το πρωί η κίνηση των οχημάτων προς τον Κάμπο και το Γερανό, ήταν πολύ αυξημένη λόγω του εσπερινού της Παναγίας του Γερανού και στο αποκορύφωμα της θα λέγαμε από τις 9 και μισή το βράδυ προς την ίδια κατεύθυνση.

 Πήγαιναν στο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού και στα γλέντια που είχε  οργανώσει το εστιατόριο  στη  παραλία του Κάμπου Καβουράκια  με μουσική και πολύ χορό. Στα Καβουράκια έπαιξαν και τραγούδησαν οι:  Νίκος Καμίτσης, Μανώλης Κάβουρας, Στέφανος Βελής, Νίκος Βαλωμένος. Καταπληκτκό το κέφι που πέρασαν στον κόσμο με αποτέλεσμα όλοι να ευχαριστηθούν το χορό, νησιώτικο και ελληνικό.  

Επίσης γλέντι είχε   στο   Αγνάντι  όπου έπαιξαν και τραγούδησαν οι:  Μιχάλης Γαμπιεράκης, Γιάννης Γρύλλης, Θεολόγος Θεοδοσίου, Διονύσης Τραυλός. Συμμετείχε επίσης   οι: Βασίλης και Μιχάλης Τσούμπος.

Το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, είναι το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι του νησιού που σφραγίζει τις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.

Οργανώνεται από την εκάστοτε Επιτροπή διατήρησης και διαφύλαξης του εξωκλησιού που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής Κονσολάτο της Πάτμου.
Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, όλοι δίνουν το παρόν στην Παναγιά του Γερανού ο καθένας για τον δικό του λόγο. Άλλος να εκκλησιαστεί και να ανάψει ένα κεράκι στην Παναγία. Άλλος για το φαγητό, ή τη διασκέδαση που είναι πλούσια. Όλοι όμως έχουν την ευκαιρία να αγναντεύσουν την είσοδο της Πάτμου, τη Χώρα με το Μοναστήρι και τα γύρω νησιά, όπως Χιλιομόδι, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς και Μαράθι. και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο νησάκι.

Σίγουρο είναι ότι όλοι περνούν καλά. Κάθε χρόνο συρρέει περισσότερος κόσμος και οι εθελοντές δυσκολεύονται, αλλά αγαπούν το πανηγύρι και προσπαθούν κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο. Στη μουσική και στο τραγούδι, Μαθιός Ματθαίου, Νίκος Σκεμπές και Γιώργος Πέντες. Όλοι ήταν  εκεί. Ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού το τιμούν ιδιαιτέρως. Χορός μέχρι το πρωί σε κείνο το καταπληκτικό τοπίο.  Όπως μας είπε ο Ιάκωβος Κουτλάκης, η κίνηση ήταν μεγάλη,  αλλά ομαλή και έτσι βοήθησε ώστε η βραδιά να κυλήσει και για τους εθελοντές χωρίς φόρτιση όπως άλλες χρονιές  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κίνηση των οχημάτων καθώς και η συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγιάς και στα γλέντια του Κάμπου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα μέτρα και η παρουσία της  αστυνομίας  ήταν έντονη και  συντονισμένη. Τα περιπολικά οχήματα ήταν σε επιφυλακή σε όλη τη διαδρομή από τον Κάμπο μέχρι και την Παναγιά και η παρουσία τους βοήθησε ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις ή ατυχήματα.