patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002: Δημήτρης Κλειδωνιάρης: 'Ένας ευεργέτης της μουσικής παιδείας στα Δωδεκάνησα

KLEIDONIARHSΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με την ευκαιρία της βράβευσης  του  Δημήτρη Κλειδωνιάρη, πρώτου μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πάτμου  από το Πνευματικό κέντρο Δήμου Πάτμου για την προσφορά του, παραθέτουμε το παρακάτω Δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ στο φύλλο του Φεβροπυαρίου 2002 προς τιμήν του με τίτλο: 

Δημήτρης Κλειδωνιάρης: 'Ένας ευεργέτης της μουσικής παιδείας στα Δωδεκάνησα.

 

Σήμερα (Φεβρουάριος 2002)η Πάτμος διαθέτει μια αξιόλογη φιλαρμονική αρχήστρα, την οργάνωση της οποίας την οφείλει σε έναν διπλωματούχο και πολύ ταλαντούχο μουσικό, που έθεσε σκοπό της ζωής του την εξάπλωση της μουσικής παιδείας σε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά.
Το όνομα του Δημήτρης Κλειδωνιάρης.
Η ιστορία του καταπληκτικού αυτού μουσικού που ξετυλίχθηκε σε φιλική κουβέντα μας, έχει πολύ ενδιαφέρον.
"Τα μουσικά μου ακούσματα άρχισαν μόλις γεννήθηκα, γιατί ο πατέρας μου ήταν μουσικός. Αυτά ήταν και η βάση για την αγάπη μου στη μουσική. Ο πατέρας μου, θυμάται, πως η πρώτη λέξη που είπα ήταν "ντο" και έδειξα ένα βιολάκι. Ξεκίνησα λοιπόν από παιδί να παίζω βιολί και στη συνέχεια τρομπέτα".
Εθελοντής στο βασιλικό ναυτικό, αρίστευσε στην τρομπέτα. Στο Ναυτικό πήρε μαθήματα μπάντας, από τους αξιόλογους Κερκυραίους αρχιμουσικούς, τα αδέλφια Αργαλιά και Φρέντ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Λέρο και οργάνωσε τη Φιλαρμονική του νησιού, την οποία και διευθύνει εδώ και 40 χρόνια.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μουσική του παιδεία.
Έχει 3 πτυχία Ανωτάτης Σχολής. Πτυχία Αρμονίας, αντίστιξης και φούγκα με άριστα, που σπάνια συμβαίνει. Διδάχθηκε και παίζει 7 όργανα. Για κάθε όργανο μαθήτευσε στον ειδικό δάσκαλο.
Θεωρητικά μουσικής πήρε στο Εθνικό ωδείο από τον μεγάλο Μανώλη Καλομοίρη και τον Γιώργο Καμπανά. Πιάνο στο Εθνικό κοντά στην Κλειώ Καλομοίρη και την Αλέκα Δαμηρά. Κιθάρα και μπουζούκι, κοντά στον Γιάννη Κανάλη. Ακορντεόν σπούδασε στο Ωδείο. Στο βιολί είχε δάσκαλο τον Σκουμπουρδή. Στο λαούτο τον Παύλο Προϊο. Στο σαξόφωνο τον Κερκυραίο Στεργιώτη. Στην τρομπέτα τον Α. Σάντα.
Ο Δημήτρης Κλειδωνιάρης παίζει επίσης όλα τα πνευστά. Κάθε χρόνο με τη Φιλαρμονική της Λέρου,  λαμβάνει μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ Φιλαρμονικών, μαζί με άλλες 50 Φιλαρμονικές, που διεξάγεται στην Αθήνα και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Στο φεστιβάλ, εμφανίζονται οι σπουδαιότερες και μεγαλύτερες Φιλαρμονικές της Ελλάδας όπως της Κέρκυρας που αριθμεί 250 άτομα.
Φέτος θα πάει προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ των Φιλαρμονικών με τη φιλαρμονική ορχήστρα της Πάτμου.
Στην αδελφοποίηση του Δήμου Λέρου με το Δήμο Ασχάιμ της Γερμανίας, διηύθυνε τη φιλαρμονική της πόλης Ασχάιμ, όπου έγινε τη τελετή και η εμφάνιση του αποθεώθηκε. Η συνεργασία με το Δήμο Πάτμου και η οργάνωση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του νησιού μας ξεκίνησε κάπως έτσι.
"Το 1997 οργάνωσα την φιλαρμονική των Λειψών και η εμφάνιση της στο Πανηγύρι της Παναγιάς του Χάρου εντυπωσίασε.
Το 1999 ήρθαμε στην Πάτμο για τα κάλαντα και αργότερα, μετά από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο δήμαρχος κ. Ματθαίος Μελιανός και το Δ.Σ. του Δήμου Πάτμου ξεκίνησα την οργάνωση της φιλαρμονικής ορχήστρας, η οποία αριθμεί σήμερα 120 παιδιά. Το εντυπωσιακό μ' αυτά τα παιδιά είναι, πως πολύ γρήγορα έφτασαν σε καλό επίπεδο. Αυτό βοηθάει το δάσκαλο γιατί όταν το υλικό είναι καλό ο δάσκαλος δουλεύει καλύτερα.
Η βάση μου είναι η Λέρος. Έρχομαι τρεις ημέρες την εβδομάδα. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και κάνουμε τις σχετικές προετοιμασίες και τα μαθήματα".
Ο Δήμος  Πάτμου έχει αναλάβει τα έξοδα της διαμονής του και των μαθημάτων στα παιδιά. Τον τελευταίο καιρό κατόπιν πρότασης του γ' σώματος προσκόπων Λέρου, οργάνωσε μπαντίνα για τις ανάγκες των παρελάσεων. Παράλληλα διευθύνει καλλιτεχνικά το Μουσικό Εργαστήρι της Λέρου του Σταμάτη Μακρή. Να σημειώσουμε πως ο μαέστρος και μουσικός Δημήτρης Κλειδωνιάρης έχει 250 μαθητές - παιδιά και 90 όργανα. Είναι μια επένδυση ζωής. Η επένδυση αυτή δεν βρίσκεται όπως θα νομίσουν μερικοί, πίσω από βιτρίνες, αλλά στα χέρια των παιδιών που διψούν για μουσική γνώση και τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και της προετοιμασίας.