patmosweb330

elin330

aegeanlab

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Τα νέα της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τύπου της Ένωσης                            

1Η Γενική Συνέλευση ΞΕΕ (Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος)  

 Συγχαρητήρια από όλους δεχθήκαμε οι ξενοδόχοι Ελλάδος, διότι πετύχαμε να δείξουμε τη δύναμή μας, καθώς και τον συντονισμό του κλάδου, χωρίς διασπάσεις και ιδιαίτερες φιλολογίες, με τη καθολική συμμετοχή , πλέον των 1.300 ξενοδόχων, στη 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στην Αθήνα στο χώρο του Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", γιατί όλοι μαζί, έχουμε  τη δύναμη και τη νομιμοποίηση να διεκδικούμε με τόλμη και σθένος.

Εκφράσαμε στην Πολιτική ηγεσία τη δυσαρέσκειά μας, ίσως λίγο, "άκομψα", όμως πόσοι μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους, όταν ο κλάδος μας ασφυκτιά από συσσωρευμένα προβλήματα.

Αποδοκιμάστηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, γιατί ακόμη υπόσχεται «ΘΑ» , το πως θα πάρει μέτρα και θα ρίξει χρήματα στην αγορά, πότε κ. Υπουργέ;, όταν όλοι πλέον είμαστε στο βαθύ κόκκινο; Όταν έχουν ήδη κλείσει 100 μεγάλα ξενοδοχεία με 2000 κλίνες?

Tα 10 ελπιδοφόρα μέτρα Σαμαρά .

Συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.
2. Σύσταση εταιρείας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
4. Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μορφές του τουρισμού στο 4.5% , διατήρηση του υπάρχοντος συντελεστή στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και επέκταση του μέτρου και στα νησιά του Ιουνίου.                                                                                                                                  5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
8. Εκπόνηση νέας στρατηγικής αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης αναφέρθηκε στο έργο του ΞΕΕ και ανέπτυξε όλα τα προβλήματα του κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά.                                                                                                          

Θεωρούμασταν η Βαριά βιομηχανία μέχρι την στιγμή που η πολιτεία μας επέβαλε το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί. (ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το "χαράτσι" της ΔΕΗ).  Δεν γίνεται 1.500 μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία , με δυναμικότητα κάτω των 10 δωματίων να καταβάλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ , όταν 30.000 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων, ίδιας δυναμικότητας , εξαιρούνται.                                                                                                                                Αφού μας εξανάγκασαν να βάλουμε διπλούς λέβητες πετρελαίου στα ξενοδοχεία μας, τώρα εξισώνουν την τιμή του πετρελαίου. Τι κάνει η πολιτεία με τα πνευματικά δικαιώματα που μας επιβάλουν οι εταιρίες ΕΡΑΤΩ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΘΗΝΑ και ΑΕΠΙ, γιατί επί 2 χρόνια μας εμπαίζει ο κ. Γερουλάνος?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Κατά τη διάρκεια τη ς συνέλευσης παρουσιάστηκε η μελέτη 37 σελίδων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2011.                                                   Σύμφωνα με την ΙΤΕΠ η μέση πληρότητα αυξήθηκε κατά 2.56% έναντι της περσινής περιόδου, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη των ετών 2008 και 2009.O ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας και απορροφά μόνο το 5,7% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες. H απασχόληση τον μήνα Μάιο 2011 ήταν 111.900 άτομα και τον Αύγουστο 137.300 άτομα. Από τους απασχολούμενους το 22% είναι αλλοδαποί.  Μεγαλύτερη αύξηση αεροσκαφών παρατηρήθηκε στο Αεροδρόμιο της Κω με αύξηση 21,8% έναντι του 2010, 12.1% της Κρήτης, 13.15% των Κυκλάδων και 11.00% της Θεσσαλονίκης. Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων 2011 για την Πάτμο είναι πτωτικά και θα ανακοινωθούν αρχές Ιανουαρίου. Στην γενική Συνέλευση συμμετείχαν περί των 10 ξενοδόχων από την Πάτμο με επικεφαλής την Πρόεδρό μας κα Άννα Ρωμαίου, η οποία ενώ είχε προγραμματιστεί να μιλήσει επί 3λεπτο για το θέμα της συγκοινωνίας, αυτό δεν έγινε εφικτό, λόγω πληθώρας ομιλητών και κάλυψης του θέματος από άλλους ομιλητές. Κατέθεσε όμως υπόμνημα στη Γραμματεία, με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους της Πάτμου, όπως την Συγκοινωνία, την Υγεία και το ΦΠΑ.

Πνευματικά Δικαιώματα : Σας ενημερώνουμε, ότι μόλις χθες λάβαμε ενημερωτικό δελτίο του ΞΕΕ, με το οποίο μας ενημερώνει ότι επήλθε συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα.Η ρύθμιση προβλέπει για ξενοδοχεία 3* αστέρων το ποσό των 9.33 ευρώ ετησίως για κάθε δωμάτιο που λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και το ποσό των 5.60 ευρώ για κάθε δωμάτιο της ίδιας κατηγορίας που λειτουργεί έως 6 μήνες το χρόνο . Τα αντίστοιχα ποσά για 2* αστέρων ξενοδοχεία είναι 7.78 και 4.67 ευρώ και για 1 * αστέρι το ποσό είναι 6.22 και 3.73 αντίστοιχα.

Συγκοινωνία : Στις αρχές Νοεμβρίου, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης μας κα Μαρουσώ Παραδείση- Μαυρόγαλου, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως , κατέθεσε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου προς την Εταιρία Blue Star. Μετά από μία βδομάδα την κάλεσαν κατά την διάρκεια του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και διαβάστηκε η επιστολή τη Ένωσης μας και η αντίστοιχη του Δημάρχου Λειψών και μετά από διάλογο της ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη βδομάδα δρομολογείται το "ΔΙΑΓΟΡΑΣ" κάθε Τρίτη . Την ενημέρωσαν επίσης για τα άλλα 2 καράβια της εταιρίας ΔΗΛΟS και ΠATMOS που θα δρομολογηθούν άμεσα το π΄ρωτο και το 2012 το δεύτερο.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Στην 27η έκθεση τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη η Πάτμος είχε ξεχωριστό περίπτερο και η διαφήμιση του νησιού μας ήταν έντονα προωθητική για τον τουρισμό   και τον πολιτισμό μας . Εκπροσωπήθηκε από τη δημοτική υπάλληλο κα Ελένη Ελισαίου και τους δημοτικούς συμβούλους Σούλα Γαμπιεράκη και Αλέκο Μιχελή. Επίσης με δικά τους έξοδα συμμετείχαν το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Καμίτση και το χορευτικό του κ Γιώργου Γαμπιεράκη. Συμμετείχε επίσης η Ένωση μας με την Πρόεδρο κα Άννα Ρωμαίου. Ο ζαχαροπλάστης Χριστόδουλος Κούμανης με τη γυναίκα του που μέλωναν παραδοσιακά πουγκιά και ζαχάρωναν αχλαδάκια . Διέθεσαν πέραν των 2000 τεμαχίων στους επισκέπτες. Συμμετείχε επίσης η εκδότρια των Πατμιακών Χρονικών κα Σμαράγδα Μουλιάτη με τον τουριστικό οδηγό PATMOS Patmostimes και ο πρόεδρος του συλλόγου επιτηδευματιών Πάτμου Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωνσταντίνος Σταμπούλης.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ: Σας ενημερώνουμε, ότι η Ένωση μας έχει προγραμματίσει αποκριάτικη χοροεσπερίδα στις 24 Φεβρουαρίου 2012 στην Ταβέρνα «ΣΤΑΜΑΤΗΣ» στου Γροίκου. Προσεχώς θα ειδοποιηθούν τα μέλη μας για να δηλώσουν συμμετοχή.