patmosweb330

elin330

aegeanlab

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

PATMOS RADIO 91

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα


 

6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βυζαντινοί ήχοι στην 1η Συναυλία. Δημήτρης Βερύκιος Χοράρχης και Χρόνης Αηδονίδης ψάλτης.

3204

Η αυλαία του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής άνοιξε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου με τη Βυζαντινή χορωδία Ο ΥΜΝΩΔΟΣ. Xοράρχης ο Δημήτρης Βερύκιος και ψάλτες ο  Θρακιώτης τραγουδιστής  Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή.

Αν και ο καιρός δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος, εν τούτοις το θεατράκι της Αποκάλυψης κατακλύστηκε από κόσμο. Μεταξύ αυτών επισκέπτες και ιστιοπλόοι της AEGEAN Regatta που διανυχτέρευσαν στο νησί μας. Τη συναυλία παρακολούθησαν η καθηγουμένη και μοναχές της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού και η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πάτμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγούμενος και πατριαρχικός έξαρχος Πάτμου αρχιμ. Αντίπαs, ο Υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο αντινομάρχης κ. Στάθης Κουσουρνάς , η πρόεδρος του πνευματικού κέντρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και ο δήμαρχος Πάτμου, ο οποίος μάλιστα μη θέλοντας να κουράσει τον κόσμο, όπως είπε, αρκέστηκε σε λίγα ευχαριστήρια και λίγες ευχές.

Εκεί στον ιερό χώρο, στον χώρο της ατμοσφαιρικής ποιότητας και ποσότητας, εκεί που η ασήμαντη φωνή γίνεται σημαντική, οι ανέκφραστοι ήχοι εκφραστικοί, ακούσαμε τις φωνές του χορού των Βυζαντινών ψαλτών «Ο ΥΜΝΩΔΟΣ» τον Θρακιώτη τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, την Νεκταρία Καραντζή, να αποδίδουν γνωστά δοξαστικά, κοντάκια και μεγαλυνάρια.

Μεταξύ αυτών και ένα αφιέρωμα στον γέροντα Πορφύριο, απόσπασμα της φωνής του οποίου ακούσαμε, που περιγράφει τη θεία εμπειρία που είχε όταν επισκέφθηκε το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στην Πάτμο. Η 1η συναυλία του 6ου Φεστιβάλ έκλεισε με ένα ακριτικό τραγούδι. Σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης θα ακουστούν Βυζαντινοί Ύμνοι και Παραδοσιακά Θρησκευτικά τραγούδια με την Γλυκερία.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει συναυλία αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θέμα της συναυλίας είναι «ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ» με ποιήματα από την νεανική Ανθολογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που τον συγκίνησαν στα νεανικά του χρόνια και τα κατέγραψε σε ένα «τετράδιο ποιημάτων»(Παπαντωνίου, Παλαμά, Δροσίνη, Καβάφη κ.α.) Θα ερμηνευτούν τραγούδια Ελλήνων συνθετών που έγραψαν τραγούδια στους στίχους των ίδιων αυτών ποιημάτων (Παπαιωάννου, Μητρόπουλος, Ευαγγελάτος, Ζώρας, Μπαλτάς, Κουρουπός, Θεοδωράκης κ.α). Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στη συναυλία του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2006 «AMADEUS, Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη γέννηση του WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-2006) όπου δύο συγκροτήματα με μέλη μόνο γυναίκες η ορχήστρα γυναικών «FEMINARTE» και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «ΦΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» θα παρουσιάσουν οργανικά έργα του Μότσαρτ καθώς και θρησκευτικά, όπως η «Μικρή λειτουργία» σε σι ύφεση για χορωδία και ορχήστρα. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την Πειραματική Χορωδία της Ρόδου.

aegeanmedia

Μέλος του

MEDIA

Google translate

enfrdeitptrues

editorial2ed

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

Try-Gyro

banner2019

keridis-sima

koutouzos

patmosmonastery