patmosweb330

elin330

aegeanlab

Δύο μέρες αφιερωμένες στο σπάνιο φυσικό πλούτο της Δωδεκανήσου

3204

Σε συνέχεια της επιτυχημένης εκδήλωσης για το υπο-δημιουργία Εθνικό Πάρκο Βορείου Δωδεκανήσου, που υλοποίησαν το περασμένο Σεπτέμβριο στην Πάτμο, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου , το Ινστιτούτο θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου Αρχιπέλαγος Αιγαίου και η εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, διοργανώνουν και φέτος μία διήμερη σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Δωδεκάνησος: μία Περιοχή Σπάνιου Φυσικού Πλούτου» το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2006 στη Σκάλα Πάτμου.

Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΤΜΙΟΝ Πνευματικό κέντρο , στηρίζουν η Ιερά Μονή Πάτμου, η Πατμιάδα, ο Δήμος Πάτμου, το Πνευματικό κέντρο Δήμου Πάτμου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι: «Προστασίας και Προβολής Πάτμου», Καμπιωτών «Η Ευαγγελίστρια», ο Ναυτικός Όμιλος Πάτμου και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2006 από τις έξι το απόγευμα έως οκτώ το βράδυ θα γίνει μια σειρά από εκδηλώσεις για τα παιδιά που θα περιλαμβάνουν: - Ενημέρωση για το μοναδικό φυσικό πλούτο περιβάλλον της Β. Δωδεκανήσου, - εκπαιδευτικά παιχνίδια, - Πρώτη προβολή εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα (παραγωγή από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Αρχιπελάγους ) -

Bίντεο από το βυθό και τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φάλαινες) της Β. Δωδεκανήσου).

Παράλληλα θα είναι ανοιχτή προς το κοινό, Έκθεση Φωτογραφίας με εικόνες από τα σπάνια και προστατευόμενα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Βορείου Δωδεκανήσου. 

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2006, από τις 18.00 – 20.00 θα λειτουργεί η Έκθεση Φωτογραφίας με εικόνες από τα σπάνια και προστατευόμενα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Βορείου Δωδεκανήσου και παράλληλα Γενική Ενημέρωση σε επισκέπτες για το φυσικό πλούτο της Βορ. Δωδεκανήσου

Από 20.00 – 22.00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική Εκδήλωση με θέμα: 

«Ο Σπάνιος Φυσικός Πλούτος της Βορείου Δωδεκανήσου: Ανάγκη Προστασίας – Μοχλός Ανάπτυξης»

Ομιλητές και θέμα της ομιλίας τους είναι:

1. Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος, Υπ. Δρ Ιχθυολογίας, Διευθύντρια Ερευνών Αρχιπελαγος,Το υπό-δημιουργία Εθνικό Πάρκο Βορείου Δωδεκανήσου, η πρόοδος των εργασιών για τη θεσμοθέτησή του.

2. Dr. Giuseppe Notabartolo di Sciara, Θαλάσσιος Βιολόγος Συντονιστής της Μεσογειακής Ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές, Ινστιτούτο Tethys (Ιταλία)Μία νέα πιλοτική προσπάθεια με επίκεντρο την Πάτμο, για την προστασία της φώκιας και την υποστήριξη των παράκτιων αλιέων

3. Dr. Frank Veit, Ζωολόγος (από Γερμανία) Υπεύθυνος Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών, ΑρχιπέλαγοςΘαλάσσια θηλαστικά της Βορείου Δωδεκανήσου: ένα μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό της περιοχής και η ευθύνη προστασίας τους.

4. Δρ. Βασίλιος Ρούσσης 5. & Δρ. Κωνσταντίνος Βάγιας, Καθηγητές στο Τμήμα Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προιόντων, Φαρμακευτική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών,"Βότανα – θαλάσσιοι ασπόνδυλοι οργανισμοί του Αιγαίου, ένας πολύτιμος πόρος με εφαρμογές στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική.

6.   Ειρήνη Καπουτσή, Αγροτουριστική Α.Ε., Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγροτουρισμού – Αλιευτικού Τουρισμού «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: οι προοπτικές ανάπτυξης του Αγροτουρισμού και Ιχθυοτουρισμού στην Πάτμο»

7. Θοδωρής Τσιμπίδης, Επίτιμος Ερευνητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Πρόεδρος Αρχιπέλαγος, Απολογισμός της Δράσης του Αρχιπελάγους στη περιοχή της Βορ. Δωδεκανήσου.Την ημερίδα θα τιμήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων και Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κατσοτούρχης, ο οποίος θα εισηγηθεί το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣΝ