patmosweb330

elin330

aegeanlab

Αργύρης Τσακαλίας, ή Πάτερ Βασίλειος, ή ΠΑΥΛΟΣ. Ανατρεπτικές Επιστολές που βρίσκονταν κρυμμένες επί 38 ολόκληρα χρόνιαΟι Aegean Times ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ σήμερα αποσπάσματα επιστολών του Τσακαλία από το 1964 -

3204

Ηταν πραγματικά Χριστιανός ο πάτερ Βασίλειος;
Ή ήταν πάντα άθεος και κρυβότανε πίσω από τις δήθεν Χριστιανικές του ιδέες;
Ο Αργύριος Τσακαλιάς θείος των αδερφών Ξηρού, ο πρώην Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, προσεκλήθη και κατέθεσε στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το τι γνωρίζει σχετικά με τη δράση των ανιψιών του στη 17 Νοέμβρη.
Ο πάτερ Βασίλειος είχε το χάρισμα να οργανώνει γύρω από τον εαυτό του και τις ιδέες του, κόσμο, κυρίως νέους και να τους επηρεάζει. Αυτό εκτιμάται από τις μαρτυρίες όσων τον έζησαν την εποχή που ήταν αρχιμανδρίτης, αλλά και από υλικό που έχουμε στα χέρια μας.
Τον Ιανουάριο του 1965, ο Αργύριος Τσακαλίας ο τότε Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η εποχή που ετοιμαζόταν να πάει ιεραπόστολος στην Καλκούτα της Ινδίας, μετά από πρόσκληση του υπουργείου εξωτερικών.
Επειδή όμως ο «Δέσποτας» της Θεσσαλονίκης, τον θεωρούσε χρήσιμο και απαραίτητο σαν ιεροκήρυκα δεν τον άφηνε να φύγει. Όπως γράφει σε επιστολή που έστειλε σε φίλο του «συνδουλευτή» την εποχή εκείνη, «ο δέσποτας τον προήγαγε σε ιεροκήρυκα της Αποστολικής διακονίας με βασιλικό διάταγμα και τον περιέβαλε με ποικιλότροπη υποστήριξη». Στην επιστολή αυτή συνεχίζει ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος, έλαβε εντολή να πλησιάσει τους 15 χιλ. «φοιτητάδες» του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αντί όμως να τους κάνει κατηχητικά, και τυπικές διαλέξεις, τύπωσε στον πολύγραφο το εγκόλπιο του «συνδουλευτή» το οποίο περιείχε τους κοινωνικούς σκοπούς τους. Δήλωσε ρητά ότι δεν πρόκειται για κατηχητικό ή «καλογεροπαρέα» και την μοίρασε στους ακροατές. Αυτό έγινε "βόμβα" στο Πανεπιστήμιο. Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, μαζεύονταν για να ακούσουν το κήρυγμα του και να πάρουν το εγκόλπιο, τους οποίους και η αίθουσα δε χώραγε, αλλά δεν έφθαναν και τα αντίτυπα του Εγκώλπιου.
Μέσα από τη συνέχεια της επιστολής του διαφαίνεται ο πόλεμος που εξαπέλυσαν εναντίον του ο ιερός κλήρος και παράγοντες της εκκλησίας εξαιτίας των καινών δαιμονίων που εισήγαγε με το «εγκόλπιο».
Μεταξύ των περιεχομένων του ΕΓΚΟΛΠΙΟΥ του συνδουλευτή που μοίρασε στους φοιτητές της Θεσσαλονίκης ο Αργύρης και τότε αρχιμανδρίτης Βασίλειος Τσακαλιάς ήταν:
Η άρρωστη κοινωνία
Το ξανακαινούργιωμα
Το κοινωνικο - πολιτικο- οικονομικό Πιστεύω των συνδουλευτών.
Οργάνωση, Ονομασίες , Αρχές, Πνευματική ζωή των συνδουλευτών.
Σημειώνουμε μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια τα οποία σκιαγραφούν τον αγώνα που έδινε ο πάτερ Βασίλειος την εποχή εκείνη.
Στο εδάφιο «Η άρρωστη κοινωνία» αναφέρει:
Η κοινωνία είναι άρρωστη. Είναι σάπια ως τα μεδούλια της. Είναι ετοιμοθάνατη και ετοιμόρροπη και τίποτε δεν την σώζει παρά μόνο ο Θάνατος της, το γρήγορο σαβάνωμα και το θάψιμο της, για να φύγει από τη μέση και να δώσει τη θέση της στην καινούργια κοινωνία; Όλα τα κοινωνικά συστήματα απέτυχαν παταγωδώς να την θεραπεύσουν.
Κανένα δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της. Η αρρώστια της προχωρεί προς τη σήψη, την αποσύνθεση και το θάνατο&; Συντελείται, εκμετάλλευση και εξόντωση των υγιών στοιχείων από τους δήθεν ισχυρούς, τορπίλισμα των οικογενειακών παραδόσεων και παρακμή του μοναχικού βίου, σκάρτεμα του ιερού κλήρου, ξετσιπωσιά των κοριτσιών, θρασύτητα των αγοριών;
Μην απελπίζεστε όμως . Αν τα κοινωνικά συστήματα γέρασαν και απέτυχαν, αν ψυχορραγούν, αν η πτωμαΐνη άρχισε να δηλητηριάζει τις μύτες μας, τόσο το καλύτερο γιατί θα ξυπνήσουμε γρηγορότερα και περισσότεροι.
Αν η εξουσία θεληματικά παραμείνει στη θέση των σάπιων εμείς δεν θα την περιμένουμε θα προχωρήσουμε;  Ο αντίπαλος μας, μας πολεμάει με πυραύλους, εμείς δεν είμαστε βόδια να αμυνόμαστε με κοντάρια και τόξα...
Στο εγκόλπιο και στο κομμάτι «συνθήματα» ο Πάτερ Βασίλειος παραθέτει τα συνθήματα του συνδουλευτή.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό εδάφιο είναι οι ονομασίες. Ο πατήρ Βασίλειος βαπτίζει τους αδελφούς «συνδουλευτές» και «συνδουλεύτριες» με ονόματα από την Καινή διαθήκη ανάλογα με τον ιεραρχημένο ρόλο του καθενός. Π.χ. Παύλο, Αντίπα, Ακίλα, Χλόη, Φιλήμων»
Την εποχή εκείνη όπως διαφαίνεται και σε άλλες επιστολές ο πάτερ Βασίλειος και οι πυρήνας της οργάνωσης είχε μια έντονη δράση και εκτός Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατ αρχήν εξέδιδαν την εφημερίδα «ΕΠΤΑΦΩΤΟ». Την ίδια εποχή ο πάτερ Βασίλειος τύπωσε ένα βιβλίο με τίτλο οι «Κυνηγημένοι, με το όνομα του αδελφού του.
Σε μια κοινή επιστολή, που έστειλε στο τέλος του 64, στους «αδελφούς συνδουλευτές» εκθέτει τη δραστηριότητα του. Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής θα δημοσιευτεί αύριο.
Ή ήταν πάντα άθεος και εργαζόταν χρησιμοποιώντας σαν προπέτασμα καπνού τον Χριστιανισμό και αργότερα έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, ή αν ήταν τότε αληθινός δεν οδηγήθηκε τυχαία στην αθεΐα.
Τμήματα από το Εγκόλπιο του "Συνδουλευτή" καθώς και επιστολές προς ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΕΣ, θα δημοσιευτούν στις αμέσως επόμενες μέρες. Στο αυριανό μας άρθρο θα ενημερωθείτε σχετικά με την ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΙΑ, πως ξεκίνησε, ποιοι συμμετείχαν, και το σημαντικότερο τι ρόλο διαδραμάτησε μέχρι τα μέσα της Δεκαετίας του `70. Επιπλέον, θα ανακαλύψετε ότι κάποιοι "άρρωστοι εγκέφαλοι", σχεδίαζαν την ανατρεπτική δράση τους με άξονα γεγονότα που συνέβησαν 2000 χρόνια πριν.

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

ecolaundry

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

Try-Gyro

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr