patmosweb330

elin330

aegeanlab

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

PATMOS RADIO 91

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα


 

Το φαινόμενο της Πάτμου ίσως μας σώσει από τους σεισμούς

3204

Ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε στην Πάτμο το σπίτι του γυμνασιάρχη και Δ. Συμβούλου Πάτμου κ. Ιάκωβου Γιαμαίου, που βρίσκεται Β.Δ του νησιού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου του Εύδηλου, για να ελέγξει το παράξενο φαινόμενο, της έντονης παλμικής κίνησης των ιστών της εισόδου του σπιτιού του, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη πήγα για μια ακόμη φορά στο σπίτι για το σχετικό ρεπορτάζ και έγινα αυτόπτης μάρτυρας του φαινομένου. Παρ ότι είχα ξαναπάει, είχα κάνει κι άλλο ρεπορτάζ, εν τούτοις ποτέ δεν έτυχε να δω το φαινόμενο με τα ίδια μου τα μάτια. Να δω δηλαδή τους ιστούς να κουνιούνται.Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο δημοσίευμα μας, ο συμπατριώτης μας Ιάκωβος Γιαμαίος, έχει τοποθετήσει στην είσοδο του σπιτιού του δύο ιστούς, που χρησιμεύουν για να ανεβαίνουν οι σημαίες στην γιορτή της Αγίας Όλγας, της μικρής εκκλησίας που έχει κτίσει προς τιμήν της μητέρας του, στον περιβάλλοντα χώρο. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Γιαμαίος βλέπει τους ιστούς αυτούς να πάλλονται σε ανύποπτο χρόνο, άλλοτε αργά κι άλλοτε γρήγορα. Το φαινόμενο αυτό τον προβλημάτισε, και παρακολουθώντας το, το συνέδεσε με πρόκληση σεισμών που συνέβαιναν μετά το φαινόμενο, σε διάφορα σημεία της Χώρας. Με την υποστήριξη του Δημάρχου Πάτμου, κ. Ματθαίου Μελιανού ο οποίος είχε παρακολουθήσει το φαινόμενο αυτό, απευθύνθηκε στον κ. Τσελέντη, του σεισμολογικού ινστιτούτου Πατρών. Ο κ. Τσελέντης υποσχέθηκε πως θα επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή, ή θα στείλει συνεργάτη του για να δουν από κοντά το φαινόμενο. Έτσι λοιπόν τις τελευταίες μέρες, επισκέφθηκε το σπίτι του κ. Γιαμαίου, ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του, το απέδωσε σε μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται πριν από κάθε σεισμόΠήγα κι εγώ να επισκεφθώ τον κ. Γιαμαίο και τη γυναίκα του την κ. Στέλλα για να μάθω περισσότερα πράγματα.

 

Ο καιρός ήτανε υπέροχος δεν «κουνιότανε φύλλο». Εκεί που απολαμβάναμε τον καφέ μας συζητώντας, «Κοίτα Σμαράγδα μου λέει ο Ιάκωβος, κοίτα τους ιστούς.Πήγα προς τα εκεί και είδα να πάλλεται αρχικά ο ένας από τα δύο, με προοδευτικά αυξανόμενη κίνηση. Στη συνέχεια ξεκίνησε και ο άλλος ιστός και το φαινόμενο ήταν πράγματι εκπληκτικό, γιατί χωρίς εμφανή αιτία, οι δύο πολύ βαθιά χτισμένοι με τσιμέντο ιστοί, πηγαινοέρχονταν σαν να τους κουνάει ανεμοστρόβιλος. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα γιατί ο κ. Γιαμαίος ήταν τόσο έντονα προβληματισμένος και γιατί ενημέρωσε αμέσως το σεισμολογικό ινστιτούτο.

 

Στη συνέχεια επικοινώνησα με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα τον καθηγητή της γεωλογίας. Του διηγήθηκα και τη δική μου εμπειρία και του ζήτησα να μου πει τι σκέπτεται να κάνει μετά την επίσκεψη του στην περιοχή. Ο κ. Λέκκας μου είπε, ότι το φαινόμενο αυτό μπορώ να το αποδώσω σε μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με εκδήλωση σεισμού. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τον κ. Γιαμαίο, ο οποίος θα εκθέτει τη συμπεριφορά των ιστών στην ομάδα μου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν εκείνα τα όργανα που θα βοηθήσουν στο να εξακριβωθούν τα αίτια και να διαπιστωθεί αν υπάρχει προοπτική αξιοποίησης.Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα του σεισμολογικού ινστιτούτου μετά την επί εξάμηνη συλλογή στοιχείων από τα εγκατεστημένα όργανα. Στην ερώτηση μας τι θα σημαίνει για την πρόγνωση των σεισμών, αν διαπιστωθεί ότι η κίνηση των ιστών οφείλεται στα μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται πριν από αυτούς, μας είπε αυτολεξεί: «Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό» Σε άλλη ερώτηση μας για τη σεισμογένεση στην περιοχή μας είπε, πως η περιοχή δεν είναι υψηλού κινδύνου γιατί δεν δίνει σεισμούς εντάσεως πάνω από 5 ρίχτερ.

 

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε επίσης, στην εγκατάσταση στη Ρόδο του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση σεισμού. Ιαματικός Ποταμός, μαγνητικό πεδίο, Αποκάλυψη, στοιχεία που συνθέτουν το πάζλ ενός πολύ γενναιόδωρου άστρου για το νησί της Πάτμου.

aegeanmedia

Μέλος του

MEDIA

Google translate

enfrdeitptrues

editorial2ed

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

Try-Gyro

banner2019

keridis-sima

koutouzos

patmosmonastery