patmosweb330

elin330

aegeanlab

Το Κάθισμα του Προφήτη Ηλία

Από το βιβλίο

Είναι γνωστή η ευσεβής συνήθεια των Ορθόδοξων Χριστιανών, να κτίζουν ναούς και προ πάντων ναϋδρια στις υψηλότερες κορυφές των βουνών προς τιμή του Προφήτη Ηλία.

Στην Πάτμο το Κάθισμα αυτό, βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του ψηλότερου βουνού (269 μ. .Και ο χώρος αυτός της Πάτμου χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως ερημητήριο.
Η χρονολογία της ιδρύσεώς του πρέπει να τοποθετηθεί κατά το ή προ του 1746 και ο πιθανός κτήτοράς του ήταν ο Ιερομόναχος Νεόφυτος ο Συμιακός. Στην είσοδο του περιτειχίσματος του Καθίσματος υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή: «Δια συνδρομής και εξόδων του πανοσιώτατου Νεοφύτου Ιερομόναχου Συμιακού μνήμης τελείται 1746.
Το έτος 1746 πρέπει να είναι η χρονολογία ενάρξεως της οικοδομήσεως του ναΐσκου και των κελιών ή του πέρατος των εργασιών. Δεδομένης αυτής της μαρτυρικής επιγραφής η άποψη του Guerin ότι ο ναός κτίστηκε το 1763 δεν φαίνεται να είναι αξιόπιστη.
Οι διαστάσεις του ναού είναι περίπου 7,50Χ 3,50 μ. με ρυθμό μονόκλιτου μετά του τρούλου. Το τέμπλο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο.
Πριν από το 1905 αναφέρεται ως τελευταίος ασκητής ο ιερομόναχος Ακάκιος Βρατζάλης, τον οποίο και επισκέφθηκε ο Άγγλος περιηγητής William Edgar Geil. Η αναφορά στο Βραβείο για τον θάνατό του έχει ως εξής: «1913 Οκτώβριος σήμερα Κυριακή απεβίωσεν εν Χριστώ αδελφός ημών Ακάκιος Ιερομόναχος Βρατζάλης ετών 62 εκ μαρασμού ο δε Κύριος κατάταξαι την ψυχήν αυτού μετά των δικαίων αμήν».
Κατά τα τελευταία χρόνια η Αδελφότης της Μονής του Θεολόγου ανέθεσε την επιστασία του Καθίσματος στον αδελφό της Αρχιμ. Αλέξιο Μπουρλή, ο οποίος με πολλή επιμέλεια έχει ανακαινίσει το ναϋδριο και τα τέσσερα κελιά με τη δεξαμενή νερού και φροντίζει ώστε να λειτουργείται συχνότερα ο Ιερός ναός και να τελείται πάνδημη συμετο9χή η ετήσια πανήγυρις της 20ης Ιουλίου.