patmosweb330

elin330

Πλαϊνός σελιδοδείκτης

........

Τεκμηρίωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Τρίτη, 16 Μαΐου 2023

Α. ΚΕΝΤΡΙΚΆ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
• Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του. Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη. Αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους. Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει. Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει. (*στις εμφανίσεις μας σε κάθε περίπτωση τονίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα)
• Κάθαρση και φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας από τη μεταπολίτευση και μετά, θα έχουμε μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Με νίκη της ΝΔ θα έχουμε συγκάλυψη. Και δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος σήμερα κρατά τα στοιχεία των παρακολουθήσεων για να εκβιάζει το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.
• Έχουμε ετοιμάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης, πριν καν ανοίξει η Βουλή. Αυτή η ΠΝΠ έχει 3 άρθρα: 1. Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πρόσφατα και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη. 2. Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 3. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
• Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, όπως την κυρία Μαρία Ζάγκα, που εξαπέλυσε κεραυνούς κατά του κ. Μητσοτάκη μιλώντας για “επίσημο παρακράτος” στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους.
• Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι αναποτελεσματικό μέτρο. Βέβαια δεν απαντάει πώς γίνεται να είναι αναποτελεσματικό μέτρο, αλλά ο ίδιος να έχει θεσπίσει και να έχει δώσει αλλεπάλληλες παρατάσεις σε μειώσεις του ΦΠΑ στην οικοδομή, στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα, στα αγροτικά μηχανήματα, στα ιατρικά είδη, στον κινηματογράφο κλπ.
• Τα κοράκια που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης και νομοθέτησε για λογαριασμό τους δεν δίστασαν να πετάξουν από το σπίτι του με τη βία ηλικιωμένο ανάπηρο συμπολίτη μας στην Χαλκιδική, που έκανε το “έγκλημα” να μπει εγγυητής στο δάνειο του άνεργου παιδιού του. Και την επόμενη ημέρα των εκλογών, αν επανεκλεγεί η ΝΔ και συνεχίσει την πολιτική της, μας περιμένει ένα τσουνάμι 700.000 πλειστηριασμών. Οι τραγικές εικόνες της Χαλκιδικής θα γίνουν καθημερινότητα.

Β. ΦΡΑΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙ:
• Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός θα πει “Ως εδώ!”. Θα γυρίσει την πλάτη στην αδικία και θα επιλέξει Δικαιοσύνη παντού. Την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος.
• Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Έχουμε το πρόγραμμα, το σχέδιο, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνουμε πράξη.
• Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας, μακριά από τους καταναγκασμούς της τρόικα.
• Στις 21 Μαΐου όποιος βγει πρώτος φτιάχνει κυβέρνηση. Το δίλημμα είναι “Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή” - “Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επόμενη μέρα”.
• Η απλή αναλογική δεν σημαίνει χαλαρή ψήφος. Χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης και διαιώνιση του δράματος που ζήσαμε 4 χρόνια.
• Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημαίνει ήττα της ΝΔ και του καθεστώτος Μητσοτάκη. Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κερδίσει τις εκλογές θα έχει την πολιτική αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει: πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Γ. ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
1. Αντιδράσαμε έντονα χθες στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για “εργαλειοποίηση” της τραγωδίας των Τεμπών από τους συγγενείς των θεμάτων που κατέθεσαν μήνυση εναντίον του...
- Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε και σήμερα ότι δεν νιώθει τους πολίτες. Αδυνατεί να τους καταλάβει ακόμα και στον βαθύ πόνο που προκαλεί η απώλεια. Που προκαλεί η τραγωδία. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
- Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του.
- Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη. Αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους.
- Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει. Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει.

2. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους γονείς τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών. Τι του ζήτησαν;
- Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στα Τρίκαλα με τους γονείς των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών, της Αναστασίας, Θώμης και Χρύσας Πλακιά, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
- Οι γονείς των αδικοχαμένων κοριτσιών ζήτησαν να συναντήσουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να του εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι εδώ και έναν περίπου μήνα η λέξη “Τέμπη” είναι σχεδόν απαγορευμένη από τα μεγάλα ΜΜΕ. Και κανείς δεν προβάλλει τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες τους.
- Του ζήτησαν να δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί η τραγωδία και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και τον ενημέρωσαν για την αυριανή κινητοποίηση του Συλλόγου τους στις Σέρρες, έξω από τα γραφεία του πρώην υπουργού και υποψηφίου βουλευτή στις Σέρρες κ. Καραμανλή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποψηφιότητά του.
- Ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση στον πόνο τους, αλλά και στην προσπάθειά τους να βρουν δικαίωση για τον άδικο χαμό των παιδιών τους, προκειμένου να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα. Και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

3. Γιατί καταγγέλλετε τον κ. Μητσοτάκη για ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις στον ΟΣΕ και ότι το δίκτυο συνεχίζει να είναι επικίνδυνο…
- Η αθλιότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Ενάμισι μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το παράνομο γαλάζιο ρουσφέτι που κόστισε 57 ζωές, διορίζουν στον ΟΣΕ την κόρη αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ.
- Την ίδια στιγμή το δίκτυο παραμένει ασυντήρητο και επικίνδυνο. Κοροϊδία, ρουσφέτι, επικινδυνότητα και συγκάλυψη, ακόμα και μετά την τραγωδία. Και ο κ. Καραμανλής υποψήφιος, αφού ο κ. Μητσοτάκης τον θεωρεί πετυχημένο. Ντρέπεται και η ντροπή.
- Δώσαμε στη δημοσιότητα έγγραφο με το διορισμό της κόρης του αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ καθώς και στοιχεία που καταδεικνύουν το ασυντήρητο και την επικινδυνότητα του δικτύου (φανάρια που δεν λειτουργούν, εμπόδια από κλαδιά). (Δείτε εδώ)
4. Γιατί επέλεξε ο κ. Τσίπρας να είναι υποψήφιος και στις Σέρρες;
- Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες γιατί δεν πρέπει να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.
- Ο υπουργός των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε τότε κλαίγοντας. Φάνηκε, όμως, ότι η παραίτηση αυτή ήταν υποκριτική και ότι στο μυαλό του είχε ότι πάμε σε εκλογές και σε λίγες μόνο μέρες μετά να είναι ξανά υποψήφιος στις Σέρρες. Συνεπώς, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να κατέβει στις Σέρρες.

5. Γιατί λέτε ότι είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ποινική δίωξη για τα Τέμπη;
- Η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου του ΟΣΕ, κ. Πατέρα, για παράβαση καθήκοντος για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή.
- Ταυτόχρονα, η δίωξη και σε βάρος δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκαν τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη καταρρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι η μετάταξη ήταν νόμιμη.
- Αυτή την παράνομη μετάταξη νομιμοποίησε εκ των υστέρων ο κ. Καραμανλής με την υπογραφή του. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει. Πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής;
- Η προσπάθεια συγκάλυψης και διάχυσης των ευθυνών τελικά είχε ημερομηνία λήξης. Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη είναι εγκληματικές και οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο.

ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
1. Η ΝΔ σας επιτέθηκε χθες λέγοντας ότι “μετά από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκεται και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού”. Πώς απαντάτε;
- Στόχος μας και επιθυμία μας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, σταθερότητας. Μια κυβέρνηση μακράς πνοής που μέσα στους γενικούς σκοπούς, θα εντάξει και τους ειδικούς σκοπούς. Δηλαδή, την κάθαρση στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως την απόδοση δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών.
- Κάθαρση και φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας από τη μεταπολίτευση και μετά θα έχουμε μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Με νίκη της ΝΔ θα έχουμε συγκάλυψη. Και δε θα μάθουμε ποτέ, ποιος σήμερα κρατά τα στοιχεία των παρακολουθήσεων για να εκβιάζει το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.

2. Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προανακριτική επιτροπή στην επόμενη Βουλή για τις υποκλοπές;
- Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική για κάθε υπεύθυνο, με βάση και την πορεία των ερευνών. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Θα παρακολουθούμε την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης, που εννιά μήνες δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά ταυτόχρονα, με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ελπίζουμε να την αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης, που σήμερα μιλάει ακόμη για Εξεταστική ενώ έχει γίνει ήδη μία Εξεταστική.

3. Η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές πυροδοτήθηκε ξανά μετά τις αναφορές Μητσοτάκη στο ντιμπέιτ. Γιατί έχουν τόσο μεγάλη βαρύτητα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης; Τι άλλαξε;
- Από το ντιμπέιτ προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.
- Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, προκύπτουν τρία, τουλάχιστον, ερωτήματα:
• Πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή;
• Γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κυρία Βλάχου, χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε αυτές τις παρακολουθήσεις; Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της;
• Γιατί 9 μήνες μετά, η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;
- Η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη.
- Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη στις 22 του Μάη. Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν.

4. Για ποιον λόγο λέτε ότι είναι κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη η έκθεση της PEGA;
- Η έκθεση της PEGA που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο συμπεραίνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Ότι ΕΥΠ – Predator – Μητσοτάκης είναι το ίδιο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων και αξιοποίησης του κακόβουλου λογισμικού ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Με λίγα λόγια, ένα καθεστώς που δεν δίστασε να παραβιάσει κάθε ένα κράτους δικαίου για να επιβάλει τους άθλιους σκοπούς του.
- Η έκθεση καταλήγει σε 12 συστάσεις προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων να αντιστρέψει την νομοθεσία υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, να αποσύρει τους νόμους της συγκάλυψης που ψήφισε αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να σεβαστεί τις ανεξάρτητες αρχές όπως την ΑΔΑΕ, να καλέσει την Europol για έρευνα στην Ελλάδα, να απόσχει από πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
- Το ερώτημα είναι ένα. Δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ότι θα συμμορφωθεί με αυτές τις συστάσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει αυτές τις αλλαγές. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης;
- Ο ελληνικός λαός πριν αποφασίσει πρέπει να ξέρει, αν θα έχει ξανά έναν πρωθυπουργό που επιμένει να καταπάτα τη δημοκρατία και να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή έναν πρωθυπουργό που σέβεται το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
- Το βέβαιο είναι ότι μία ημέρα πριν την φιέστα της ΝΔ στο Ζάππειο για την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης έγινε συνώνυμο του Όρμπαν.
- Η ντροπή όμως τελειώνει για τη χώρα στις 21 Μαΐου, όταν ο ελληνικός λαός, οι δημοκρατικοί πολίτες, όσοι δεν ανέχονται αυτή την κατάντια θα πουν “Ως εδώ!”. Η Ελλάδα αξίζει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και θα γίνει με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις 21 Μαΐου.
ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ένα σχόλιο σας για τις εκλογές στην Τουρκία. Πώς βλέπετε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
- Γενικά φαίνεται να κράτησε ο διαχωρισμός που είδαμε στις δημοτικές εκλογές, δηλαδή: πόλεις/δυτικές-νότιες ακτές/νοτιοανατολική Τουρκία από τη μία υπέρ της αντιπολίτευσης και από την άλλη κεντρική Τουρκία/Μαύρη Θάλασσα/επαρχίες υπέρ του Τούρκου Προέδρου. Μένει να δούμε και πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του τρίτου υποψηφίου που εκφράζει δεξιές κεμαλιστικές εθνικιστικές δυνάμεις και στηρίζεται από το παλιό κόμμα του Ντεμιρέλ. Φάνηκε ότι οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο έπεσαν έξω, αλλά μπορεί και να συσπείρωσαν και τους ψηφοφόρους του Ερντογάν. Όπως και αν έχει, όμως, θα έχουμε μπροστά μας έναν νέο γύρο στις 28 Μαΐου, να δούμε τι θα βγάλει.
- Από εκεί και πέρα, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και αναδεικνύεται στο Πρόγραμμά μας, έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα σε συνέχεια της αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός μετά τον πολύνεκρο σεισμό. Μετά και τις δικές μας εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια ενεργητική προσπάθεια, ώστε το κλίμα αυτό να οδηγήσει σε έναν συγκροτημένο διάλογο με σαφείς κόκκινες γραμμές και προοπτική την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. (Υπάρχουν θετικές και αρνητικές δηλώσεις από τους υποψηφίους σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το θέμα δεν είναι να προεξοφλούμε ποιος μας συμφέρει, αλλά να έχουμε εμείς μια σαφή στρατηγική αξιοποίησης της Ε.Ε. και των συμμαχιών μας για να πιεστεί η Τουρκία να δεσμευτεί σε έναν διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις από την πλευρά της. Σε αυτήν τη βάση έχουμε καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις).
ΓΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗ
1. Ποια είναι η θέση σας για την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη;
- Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Το μήνυμα, όμως, πρέπει να είναι σαφές: προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- Οι ελληνοαλβανικές και οι ευρωαλβανικές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αμοιβαία επωφελή βάση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και συντεταγμένου διαλόγου, απέναντι σε λογικές εθνικισμού, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις.
- Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη.
* Θυμίζουμε επίσης ότι:
• Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη – φιέστα Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καθώς τον επισκέφθηκαν στην Κουμουνδούρου σύλλογοι Βορειοηπειρωτών για τα κάλαντα, είχε πει στον κ. Τσίπρα: “δεν έχουν αλλάξει πολλά ή σχεδόν τίποτα από τη μέρα που κάνατε τη σημαντική εκείνη δήλωση στο Βουκουρέστι”. Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε τότε: “Το γνωρίζω και ένας από τους λόγους που εγώ δεν αποδέχτηκα την πρόσκληση του κ. Ράμα ήταν, διότι ποτέ δεν θα μπορούσα να δεχτώ, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα μειονοτικά θέματα, να οργανώνω φιέστες. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να συνδυαστεί με πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το περιουσιακό βέβαια ζήτημα της ελληνικής μειονότητας διότι ανθρώπινα δικαιώματα και Ε.Ε. πάνε μαζί, δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Και θα στηρίξουμε τη γειτονική χώρα στην επιλογή της, αν βεβαίως και αυτή συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.”.
• Τον Μάρτιο του 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί στη Ρουμανία για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Σερβίας – Ρουμανίας - Βουλγαρίας, είχε απευθύνει ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. “Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία”, είχε δηλώσει τότε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι “αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη”. Αυτό είχε πει αναφερόμενος σε νόμο που είχε ψηφίσει το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας για τη δήμευση των παραθαλάσσιων περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας. “Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν”, είχε υπογραμμίσει. Μία ώρα μετά αυτές τις δηλώσεις Τσίπρα, ο Ράμα ανακάλεσε την εγκύκλιο.
• Στις 18 Ιουνίου 2019, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τη διεύρυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε για πρώτη φορά ότι κριτήρια για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δ. Βαλκανίων (και άρα και της Αλβανίας) είναι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και τα περιουσιακά δικαιώματα των μειονοτήτων.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο πρόγραμμά του έχει συγκεκριμένες αναφορές για την Ελληνική Εθνική Μειονότητας της Αλβανίας (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν έχουν). Συγκεκριμένα: Στη σελίδα 31 αναφέρεται ότι “Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους ομογενείς της Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Επίσης, οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα. Στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι “Στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι […] Η ενίσχυση των σχέσεων με την Αλβανία, με σημείο αναφοράς την προσφυγή στο ΔΔΧ για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, προκειμένου να προωθηθεί η ενταξιακή της διαδικασία”.
ΓΙΑ ΜΕΊΩΣΗ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ
1. Συνεχίζετε να επιτίθεστε στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα...
- Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του.
- Η κ. Μαρία Ζάγκα, υποψήφια στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ και πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, εξαπέλυσε κεραυνούς κατά του κ. Μητσοτάκη μιλώντας για «επίσημο παρακράτος» στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να την βγάλει από τα ψηφοδέλτια, αν δεν την πιστεύει.
- Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται και οφείλει να απαντήσει. Ποιο είναι το “παρακράτος” στα καύσιμα που κερδίζει από την πολιτική του, όπως καταγγέλλει η υποψήφιά του; Γιατί το ανέχεται επιμένοντας να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους;
- Στις 21 Μαΐου λέμε “Ως εδώ” στην αισχροκέρδεια. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για μείωση τιμών και ανάσα στην κοινωνία.
2. Γιατί επιμένετε στην μείωση του ΦΠΑ ως αναγκαίου μέτρου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;
- Και η Κύπρος μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μετά από μια σειρά χώρες της Ε.Ε. όπως η Ισπανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που τον έχουν μειώσει εδώ και έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης όμως επιμένει να είναι θλιβερή εξαίρεση, διατηρώντας τον ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
- Ο λόγος που το κάνει είναι για να έχει υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία για να επιδοτεί με αυτά την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Το 2022 είχαμε 4,5 δισ. υπερέσοδα μόνο από τον ΦΠΑ.
- Σημειώνουμε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι άδικοι φόροι καθώς τα χαμηλά και μεσαία στρώματα καλούνται να δαπανήσουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους σε είδη βασικής καθημερινής ανάγκης.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα - το συμβόλαιο για την αλλαγή έχει δεσμευτεί για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Για προϊόντα δε ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί), στο 0%. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

3. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο…
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι δήθεν δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο. Βέβαια δεν απαντάει πώς γίνεται να είναι αναποτελεσματικό μέτρο, αλλά ο ίδιος να έχει θεσπίσει και να έχει δώσει αλλεπάλληλες παρατάσεις σε μειώσεις του ΦΠΑ στην οικοδομή, στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα, στα αγροτικά μηχανήματα, στα ιατρικά είδη, στον κινηματογράφο κλπ.

4. Είδαμε ότι σηκώνετε ψηλά την έκθεση του ΟΟΣΑ για το εισόδημα. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης είδαμε να την αμφισβητεί...
- Όταν η πραγματικότητα δε συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει μέχρι και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στη 4η χειρότερη θέση στην απώλεια εισοδήματος και ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 7,4%.
- Αλλά ποιος είναι και ο ΟΟΣΑ για να πάει κόντρα σε έναν Μητσοτάκη; Στις 21 Μαΐου οι μισθωτοί θα πουν ‘Ως εδώ!

ΣΙΑΡΛΗ ΜΑΓΔΑ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

MAGDA SIARLH

Αγαπητοί μου Φίλοι.

 

Ονομάζομαι Σιαρλή Μάγδα .Όπως πολλοί γνωρίζετε γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτμο.

Από τον Μάρτιο του 2019 είμαι συνεργάτης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Περισσότερα...

ΧΑΡΤΑ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Πως η πολιτική για τον Τουρισµό, τον Πολιτισµό και το Περιβάλλον, θα γίνουν µοχλοί οικονοµικής ανάπτυξης και παιδείας.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
Τι γράφαμε στην εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΝ Οκτώβριο 2010 Αριθ. Φύλλου: 110

Λίγα από αυτά γίνανε . Πολλά δεν γίνανε . Ευχόμαστε να γίνουνε 

 

 

ΧΑΡΤΑ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πως η πολιτική για τον Τουρισµό, τον Πολιτισµό και το Περιβάλλον, θα γίνουν µοχλοί οικονοµικής ανάπτυξης και παιδείας.

Περισσότερα...

...

Το διάστημα της επίπονης αναμονής για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών έφτασε στο τέλος του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 2 και 3 Ιουνίου, για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, αντίστοιχα.

Στις φετινές Πανελλαδικών θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο.

 

 Το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε ταυτόχρονα τους πίνακες με τους εισακτέους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τον εισακτέων δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.


Πανελλαδικές 2022: Πότε μηδενίζεται το γραπτό -Τι απαγορεύεται κατά την εξέταση
Γιατί οι φετινές Πανελλαδικές είναι οι πιο δύσκολες
Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχουν κάποια πράγματα -και οδηγίες- που δεν αλλάζουν. Υπάρχουν, ωστόσο, και απρόβλεπτες παράμετροι. Ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του εξειδικευμένου ιστότοπου stadiodromia.gr, εκτιμά ότι οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους υποψηφίους, καθώς ήδη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια πανδημίας και ήδη «τρέχει» ο τρίτος χρόνος.

 

«Οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχασαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν ήταν μαθητές της Α΄ Λυκείου. Στη Β΄ Λυκείου έκαναν έξι μήνες τηλεκπαίδευση. Καμία από τις δύο χρονιές δεν έδωσαν προαγωγικές εξετάσεις, συνεπώς δεν έχουν καμία εμπειρία εξετάσεων. Τελευταία φορά που συμμετείχαν σε εξετάσεις ήταν όταν φοιτούσαν στη Γ΄ Γυμνασίου, όταν εξετάστηκαν σε τέσσερα μαθήματα» λέει ο κ. Στρατηγάκης στο iefimerida.gr, συνοψίζοντας τους λόγους που κάνουν ξεχωριστές τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Πανελλαδικές 2022: Τα 5 «μελανά» σημεία
Ο Στράτος Στρατηγάκης εστιάζει αρχικά στην περίοδο που οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών ήταν στην Α’ Λυκείου. «Γι’ αυτά τα παιδιά χάθηκε τότε το τελευταίο τρίμηνο αφού τα σχολεία έκλεισαν στις 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι να οργανωθεί και να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση πέρασε χρόνος. Μετά τα σχολεία άνοιξαν με τους μισούς μαθητές σε κάθε τμήμα και τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τις μισές μέρες».

Στη Β΄ Λυκείου, συνεχίζει, «το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πέρασε με τηλεκπαίδευση. Αποδείχθηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η τηλεκπαίδευση δεν λειτούργησε. Τα κενά των μαθητών είναι πολύ μεγάλα, τόσο που έφθασε στο σημείο το ΔΝΤ να προβλέψει ότι αυτή η έλλειψη γνώσεων μπορεί να φέρει μέχρι και 3% μείωση στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών. Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, μεγάλο. Φυσικά η τηλεκπαίδευση ήταν καλύτερη από το τίποτα».

Όταν έφτασαν τη Γ΄ Λυκείου τα σχολεία ήταν ανοιχτά μαζί με τα παράθυρα. «Τα self-test βρίσκονταν στην καθημερινότητά τους. Πολλά παιδιά αρρώστησαν και έχασαν μία εβδομάδα μάθημα, λόγω της απαραίτητης καραντίνας. Αλλά και καθηγητές αρρώστησαν με αποτέλεσμα να έχουν πολλές κενές ώρες. Κάποιοι από τους 28.000+ νεκρούς της πανδημίας ήταν γονείς υποψηφίων. Κάποια παιδιά έμειναν ορφανά, αλλά έπρεπε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Όλα αυτά κάνουν τη μάθηση πολύ πιο δύσκολη από ότι τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Το «αγκάθι» της εξεταστέας ύλης
Ένα από τα πλέον επιβαρυντικά σημεία των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων είναι η εξεταστέα ύλη.

 

«Η εξεταστέα ύληείναι, για πρώτη φορά, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά κατά 30%, περίπου σχεδόν σε πολλά μαθήματα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια που είχε οριστεί η διευρυμένη εξεταστέα ύλη δεν εφαρμόστηκε, διότι μειώθηκε, λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων. Φέτος, επομένως, θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στη μεγαλύτερη ύλη, για πρώτη φορά» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος επανέρχονται και τα Λατινικά, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι προηγουμένων ετών.

«Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, λοιπόν, από κάθε άλλη χρονιά για τους υποψηφίους που κουβαλούν τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απρόβλεπτο πως θα ανταποκριθούν οι υποψήφιοι στις απαιτήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πως θα διαμορφωθούν οι επιδόσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε εκπλήξεις κακών επιδόσεων» αναφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Τα θετικά νέα
Για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχουν και θετικά νέα.

 

«Ευτυχώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που ίσχυσε από το 2021, δεν επηρεάζεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς ορίζεται ως  ποσοστό του μέσου όρου που έγραψαν όλοι οι υποψήφιοι της Ελλάδας. Αν οι επιδόσεις είναι χαμηλές είναι χαμηλή και η ΕΒΕ. Αν οι επιδόσεις είναι υψηλές αυξάνεται και η ΕΒΕ. Το μόνο που μένει περίπου ίδιο είναι ο αριθμός των υποψηφίων που αποκλείονται. Περίπου ένας στους τρεις θα μείνει εκτός ΑΕΙ, αν έχουμε την κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν, φυσικά, και ακραία παραδείγματα όπου κόβονται η μισοί ή περνούν όλοι, αλλά απαιτούν ανέφικτη κατανομή στη βαθμολογική κλίμακα. Συνεπώς δεν πρέπει να αγχώνονται οι υποψήφιοι, διότι φοβούνται ότι τα μαθησιακά κενά που έχουν και η ελλιπής προετοιμασία τους θα τους αφήσει εκτός ΑΕΙ» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Η ΕΒΕ, εξηγεί, «δεν λειτουργεί όπως παλαιότερα η βάση του 10. Τότε όποιος βρισκόταν κάτω από το 10 δεν είχε το δικαίωμα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα αν τα θέματα ήταν εύκολα ή δύσκολα. Τώρα, ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Το γενικότερο μαθησιακό πρόβλημα που έχουν οι φετινοί υποψήφιοι, δεν θα επηρεάσει την εισαγωγή τους. Φυσικά ισχύει, όπως πάντα, ότι οι υποψήφιοι που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις θα εισαχθούν στις περιζήτητες σχολές».

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που αλλάζει από φέτος, καθώς κάθε τμήμα έχει ορίσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, σύμφωνα με τον Στράτο Στραγηγάκη, δεν πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ. Το μόνο που αλλάζει είναι η κατάταξη των υποψηφίων για κάθε τμήμα.

Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους, ο κ. Στρατηγάκης υπογραμμίζει ότι η μείωση του αριθμού κατά 9.000 θέσεις «δεν θα αφήσει περισσότερους υποψηφίους εκτός ΑΕΙ, αφού οι θέσεις είναι περισσότερες από τον αριθμό των υποψηφίων που ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ. Κάποιοι, όμως, περισσότεροι από τις προηγούμενες χρονιές, θα υποχρεωθούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, αφού περίπου 3.000 θέσεις εισακτέων μετακόμισαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς τα ΑΕΙ της περιφέρειας. Αυτό, φυσικά, δεν είναι καλό αν αναλογιστούμε τη φάση της ακρίβειας που ζούμε».

 

«Στοπ» στο διπλό μηχανογραφικό
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι θετικές εξελίξεις για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Ο κ. Στρατηγάκης προσθέτει ότι φέτος «δεν θα εφαρμοστεί, τελικά, το διπλό μηχανογραφικό, αφού το υπουργείο Παιδείας κατάλαβε ότι δεν είχε τίποτα να προσφέρει. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η αναμονή, που τσακίζει τα νεύρα των υποψηφίων και των οικογενειών τους,  για την έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Θα μπορέσουν, έτσι, οι γονείς που πρέπει να βρουν σπίτι σε άλλη πόλη, να το κάνουν με την άνεσή τους τον Αύγουστο».

Επιπλέον, προσθέτει, «οι υποψήφιοι που έχουν σοβαρές παθήσεις καταθέτουν για πρώτη φορά το μηχανογραφικό τους το Μάιο και όχι το Σεπτέμβριο που το κατέθεταν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι θα μάθουν τις σχολές που εισάγονται μαζί με τους όλους τους άλλους υποψηφίους και όχι τον Οκτώβρη που τα μαθήματα στα ΑΕΙ έχουν ήδη ξεκινήσει. Πόσο απλό ήταν και πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει».

Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος το ελάχιστο ύψος των γυναικών στην Αστυνομία και το Λιμενικό μειώθηκε από 1,70μ. σε 1,63μ., καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η εξίσωση του ύψους με τους άνδρες, αφού ο μέσος όρος ύψους είναι διαφορετικός για άνδρες και γυναίκες. Στην

καθαριοτητα αρκιοί

Στον αντιπεριφερειάρχη Γιάννης Θεμέλαρο Βρίσκομαι στους Αρκιούς και κατόπιν της δικής σας επιθυμίας ενημερώνω με φωτογραφίες για την κατάσταση που επικρατεί εδώ με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση.
Δεν έχω γνώση της σύμβασης που ισχύει αλλά  αν θυμάμαι καλά από την δική μου θητεία το έτος 2016   τους καλοκαιρινούς μήνες αναφέρει  ένα άτομο 4 ώρες ημερησίως για καθαριότητα οδών και πλατειών και συλλογή απορριμμάτων .
Είναι υποχρέωση του εργολάβου να έχει άνθρωπο στο νησί να  ασχολείται με αυτό το θέμα.
Προφανώς αυτό δεν τηρείται και τίθεται ζήτημα της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν πολλές πράσινες μύγες.
Πιστεύω πως υπάρχει λύση στο ζήτημα διότι απλά την είχαμε εφαρμόσει το έτος 2016 με μεγάλη επιτυχία.
Θα κάνω δεύτερο μήνυμα με φωτογραφίες προς απόδειξη των λεγομένων μου.
Δεν βρίσκω χαρακτηρισμό για την τωρινή κατάσταση ύστερα από την δημοσιότητα που έχει λάβει το νησί  για την φυσική ομορφιά του στα ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδας.
Δέχθηκα  παράπονα από επιχειρηματίες και ιδιώτες για την σημερινή κατάσταση.
Χρειάζεται ειδική επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθούν τα υλικά και στο νησί να μένουν ελάχιστα απορρίμματα.

ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΛΙΤΑΠ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πέρασαν  4 μήνες περίπου από τότε που  ξεκίνησε η φημολογία και 3 μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε την είδηση ότι ο δήμαρχος κ. Λευτέρης Πέντες θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ και τη θέση του θα πάρει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γαμπιέρης.

Από τότε και μετά από διάφορες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές,  το θέμα είχε παγώσει εν αναμονή του timing, για να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου  που θα αποφασίσει  για τον νέο νέος πρόεδρο. 

Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο timing. Στην ατζέντα του Δημοτικού  Συμβουλίουτης 9ης Μαρτίου το 3ο θέμα αφορά ακριβώς αυτό. 

 

Για την παραίτηση του και την αντικατάσταση του ο κ. δήμαρχος αναφέρει: 

 

 Η υφιστάμενη υγειονομική κρίση λόγω κορονοιού, που εξακολουθεί να μαστίζει το νησί μας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν προσφάτως , δημιούργησαν αυξημένες υποχρεώσεις στη δημοτική αρχή, και απαιτούν περισσότερο χρόνο για συντονισμό.
Γι αυτούς τους λόγους προτείνω την αντικατάσταση μου από πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ). 

 

Με το παραπάνω πρόσχημα θα προταθεί νέος πρόεδρος που εκτός