patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Η αρχιτέκτων Νόρα Όκκα και η έκθεση των ΣΠΟΛΙΩΝ. Την τίμησαν γκαλερίστες και γνωστά ονόματα της Χώρας.

 

                                                                  SPOLIA 4Της Σμαράγδας Μουλιάτη Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2017 εγκανιάστηκε η έκθεση Σπόλια: 11 Μεταγραφές, μία εγκατάσταση" από την αρχιτέκτονα Νόρα Όκκα στην οικία Σταύρακα στη Χώρα που οργάνωσε η εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού.

Φιλότεχνοι και φίλοι της αρχιτέκτονος Νόρα Όκκα και του Πατμιακού πολιτισμού συνέρρευσαν στην έκθεση. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος  Πάτμου η πρόεδρος του πνευματικού κέντρου. Μεταξύ των παρεβρισκομένων,  είδαμε την κα Μαρίνα Καρέλλα ζωγράφο και σύζυγο του πρίγκιπα  Μιχαήλ, τους Γιώργο Δαλακούρα και τον γιο του Μιχάλη, τον κ. Ζαχαρία Παπαντωνόπουλο,τον κο και την κα Κώστα Παυλίδη, τον κ. Κώστα Καυκαλίδη με τη σύζυγο του, τον κο και την κα Κώστα Ανδρεόπουλο, τον κο Πάολο Γκρατζιώλη και την σύντροφο του Μαρίνα, τον  κ. Αλμπέρ Ζαν Αντονέλλι δωρητή της Μονής, τον  ωκεανολόγο  κ.  Τζουζέπε Νοταμπάρτολο. Επίσης στην έκθεση  είδαμε τον μεγάλο και διάσημο  γκαλερίστας με δική του γκαλερί  στο Λονδίνο Εντομόντο Ντιρόμπιλαντ με τη σύζυγο του Μάγια, τον κο και την  κα Μανώλη Νέγρη κ.ά

Την έκθεση προλόγησε ο κ. Στέφανος Γερουλάνος ενημερώνοντας το κοινό για τον όρο «σπόλια» που αποτελεί μία επιλογή ανάμεσα στα σπόλια της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τη βυζαντινή εποχή, μέρος μίας εκτεταμένης και λεπτομερούς έρευνας από το 2014".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αρχιτέκτονας Νόρα Όκκα . Μεταξύ άλλων είπε ότι η ιδέα της έκθεσης επικεντρώνεται τόσο στην ανάρτηση των εκτύπων όσο και στη συνολική τους σκηνοθέτηση στον εκθεσιακό χώρο. Δίνοντας έμφαση στη σημασία της χωρικής αναπαράστασης τόσο των σπολίων όσο και της αρχιτεκτονικής, ο εκθεσιακός χώρος μετατρέπεται σε έναν σύνθετο σχηματισμό παρελθοντικών και παρόντων χρόνων με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι και χώροι.
Η σειρά των εγκαταστάσεων Σπόλια αποτελεί μέρος του εικαστικού έργου Επιμέλεια Αρχιτεκτονικών Σπολίων (2010). Αξιολογώντας γενικά την έννοια των σπολίων ως κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα μιας μακράς σειράς πολιτισμικών μείξεων, αυτό το έργο αποσκοπεί να παρουσιαστεί ως ένα έργο σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις: Σπόλια (2014) Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σπόλια: 99 Μεταγραφές (2015) Ωδείον Αθηνών, Σπόλια: Το Αττικό Ημερολόγιο της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών (2017) Σπίτι της Κύπρου.
Αυτή τη χρονιά, η έκθεση Σπόλια: 11 Μεταγραφές αφιερώνεται στα 111 χρόνια από την πρώτη περιγραφή των 99 σπολίων της Μικρής Μητρόπολης από τους Γερμανούς αρχαιολόγους K. Michael, A. Struck and P. Steiner το 1906, στην οποία η Νόρα Όκκα συνέβαλε με την καταγραφή 44 επιπλέον μη δημοσιευμένων θραυσμάτων σπολίων κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας και του εικαστικού πειραματισμού.

Η έκθεση υποστηρίζεται από τις εταιρείες Bright Special Lighting, Vinci Concessions και Zolotas. Με αφορμή αυτή την έκθεση η εταιρεία Bright Special Lighting δώρισε στην Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού το φωτιστικό εξοπλισμό του εκθεσιακού χώρου στην οικία Σταύρακα στη Χώρα της Πάτμου.