patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Τι προτείνουμε για να γίνει το νησί μας πιλότος Ανάπτυξης για τονΤουρισμό τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.

apopsis-tourismos

Τι προτείνουμε για να γίνει το νησί μας πιλότος Ανάπτυξης για τον Τουρισμό τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και το Περιβάλλον.

 Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς  τις προτάσεις που έκανα   από το 2008 που ήμουνα μέλος της τουριστκής επιτροπής Δήμου Πάτμου  και  το 2010  στον κ. Γρηγόρη Στόικο με τον οποίο ήμουνα υποψήφια.  Ο κ. Στόικος   αποδέχθηκε  τις προτάσεις για το πρόγραμμα του.  (Στις προτάσεις για το περιβάλλον συνεργάστηκα με την κ. Αναστασία Μήλιου του Ινστιτούτου για την προστασία του περιβάλλοντος Αρχιπέλαγος}.Δυστυχώς  η νέα δημοτική αρχή που τις  περιέλαβε  στο πρόγραμμα της  δεν τις εφάρμοσε στη λογική της και  δεν ακολούθησε  τον   βασικό  κορμό  της πρότασης για  δημιουργία Φορέα Τουρισμού πολιτισμού και αθλητισμού   που θα έδινε  αναπτυξιακή δύναμη και προτεραιότητα στον Τουρισμό στον κύριο μοχλό ανάπτυξης.  

ΜΟΤΟ  ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ   Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΤΜΟΥ  

Η Πάτμος, το αναγνωρισμένο  από το 1981 ως Ιερά νήσος , το νησί της Αποκάλυψης, αναγνωρισμένο από την ΟUNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μπορεί να γίνει πιλότος για   ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Πυλώνες Ανάπτυξης

  1. Τουρισμός,
  2. Πολιτισμός
  3. Περιβάλλον,
  4. Αθλητισμός,

Για τους πυλώνες αυτούς χρειάζεται να συσταθεί από το Δήμο της Πάτμου Ενιαίος Οργανισμός Διαχείρισης για ευελιξία και ανεξάρτητη διοίκηση. Θα στηρίζεται σε  ανάλογες επιτροπές που θα καθοριστούν από το Δήμο και από εθελοντικές ομάδες.

Κριτήρια: Γνώση, ευαισθησία.

  1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτική τουρισμού, έχει ως άξονες .

  1. Τα έργα υποδομών, για βελτίωση της προσπελασιμότητας και εξυπηρέτηση του επισκέπτη που έρχεται για διακοπές στο νησί, ή του επισκέπτη κρουαζιέρας, θαλάσσιου τουρισμού και των επαγγελματιών του τουρισμού στο νησί.

Στον άξονα αυτό, περιλαμβάνονται: Λιμενικά έργα για απρόσκοπτο ελλιμενισμό, μεταφορά του επισκέπτη, οποιαδήποτε στιγμή και με οποιοδήποτε μέσον στο νησί μας, όπως η επισκευή, κατασκευή και βελτίωση των λιμενικών έργων, προβλήτες , λιμενοβραχίονες, ναύδετα, ανάπτυξη της παλιάς μαρίνας , παροχή υπηρεσιών και ανέσεων ενός τουριστικού προορισμού, παρεμβάσεις για λύσεις  του συγκοινωνιακού προβλήματος, κ.λ.π .

  1. Την εξασφάλιση ποιότητας ζωής του επισκέπτη μέσα στο νησί μας. Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται έργα δημόσιας υγείας, όπως λειτουργία βιολογικού, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, καλή ξενοδοχεία , άριστες υπηρεσίες τουριστικού προϊόντος, καθαριότητα, προστασία του περιβάλλοντος, έργα προσβασιμότητας, οδικό δίκτυο  κ.ά.
  2. Την προώθηση του νησιού ως τουριστικού προορισμού, που εξασφαλίζει η ευρεία στρατηγική επικοινωνίας . Στον άξονα αυτό περιλαμβάνεται η διαφήμιση του νησιού, η οργάνωση του τουριστικού γραφείου , γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων .

Πολύ σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.

Ο τουρισμός  αποτελεί τον παραγωγικότερο τομέα της οικονομίας μας. Ο Δήμος Πάτμος πρέπει να προχωρήσει στη χάραξη και υλοποίηση ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία ως συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως:

- Η Πάτμος μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της OUNESCO

- Η ιστορία.

- Το Ιερό Σπήλαιο .

- Το Μοναστήρι με τους θησαυρούς του.

- Η παραδοσιακή και σύγχρονη κουλτούρα του.

- Η αρχοντική αρχιτεκτονική της Χώρας .

- Η παραδοσιακή φιλοξενία.

- Το απλό εναλλασσόμενο τοπίο.

- Οι παραλίες.

- Η αγορά.

Με τη στήριξη φορέων, και επαγγελματιών να  μηδενίσει  ή να βελτιώσει  τα ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

-Μικρή τουριστική περίοδος

-Η ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική

-Η πιθανή ταύτιση με άλλα ελληνικά νησιά.

-Ακριβός προορισμός (Μεταφορά- διαμονή-), συγκριτικά με ανταγωνισμό)

-Το πολύωρο ταξίδι εξαιτίας της έλλειψης γρήγορων πλοίων και έλλειψης αεροδρομίου.

-Η Πάτμος στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

-H έλλειψη υποδομών.

Η έλλειψη πράσινης πολιτικής και υποδομών προστασίας περιβάλλοντος (βιολογικός, ανακύκλωση,  ΧΥΤΑ).

-Η έλλειψη στόχευσης σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο ΕΝΝΙΑΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ

- θα έχει ως σκοπό να παρακολουθεί και να  προβαίνει σε αιτήματα με τη στήριξη του Δήμου Πάτμου και των φορέων του νησιού, στις υπηρεσίες και τα υπουργεία, για τα πολλά θέματα που μας απασχολούν όπως:

-Δημιουργία Αεροδρομίου .

-Δρομολόγηση υδροπλάνων και γρήγορων πλοίων

-Επιμόρφωση των εμπλεκομένων στον τουρισμό και στο σύνολο του πληθυσμού

- Οργάνωση συνεδρίων για τον τουρισμό με τη συνεργασία ΕΟΤ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

-Οργάνωση δράσεων. Για προώθηση του νησιού με:

-Δημόσιες σχέσεις

-Hospitality

- Εκδηλώσεις

Στόχος

-η αναγνωρισιμότητα του νησιού

- η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου

- Η Αύξηση των επισκεπτών

-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Οργανισμού με γειτονικούς και άλλους τουριστικούς οργανισμούς Δήμων για κοινές δράσεις.

Χρειάζεται :

Δημιουργία ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ για τη λειτουργία του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

- Δημόσιες σχέσεις ΣΤΟΧΕΥΣΗ  (TARGET GROUP ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ  )

- Τουριστικοί πράκτορες.

 -  Επιχειρήσεις

 - Φοιτητές και αποφοίτους μεγάλων πανεπιστημίων και κολλεγίων

 - Γραφεία οργάνωσης συνεδρίων.

  - Οικολογικές οργανώσεις

  -Θρησκευτικές οργανώσεις

-Τουριστικοί φορείς- Σ.Ε.Τ.Ε - Ε.Ο.Τ κ.λ.π

 -V.I.P στην Ελλάδα & το εξωτερικό,

-Ανταποκριτές ξένων εντύπων στην Ελλάδα.

- Ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

-Συντάκτες τουριστικού  και life style ρεπορτάζ .

-Φίλοι της Πάτμου

 

Ενδεικτικά, ενέργειες

Direct mail αποστολή ενημερωτικού υλικού

Δημιουργία event και θεματικών εκθέσεων στην Πάτμο

Κάλεσμα για φιλοξενία και ξενάγηση δημοσιογράφων, και επωνύμων σε ανύποπτο χρόνο ή σε συγκεκριμένη διοργάνωση με απώτερο στόχο την διαφήμιση του νησιού.

Κάλεσμα διευθυντών μεγάλων τουριστικών γραφείων tour operators, προξένων για ενημέρωση και ξενάγηση στο νησί από νέες αγορές αναπτυσσόμενες ή παλαιές που παρουσίασαν μείωση.

Δημιουργία και διατήρηση θετικού κλίματος με υψηλούς επισκέπτες

 Επιβράβευση επιχειρηματιών ή φορέων και ατόμων γενικότερα για τη συμμετοχή τους στην πρόοδο του τουρισμού και την ανάδειξη του νησιού

Δημιουργία δύο περιόδων για το τουριστικό προϊόν

Επιμορφωτική περίοδος  Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της Άνοιξης για τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό επαγγελματίες και τους κατοίκους και τους μαθητές των σχολείων

Στόχος οι  καλύτερες υπηρεσίες και τόνωση της τουριστικής συνείδησης.

Πολιτισμική περίοδος Σε χρονική περίοδο 8 μηνών (Μάρτιος - Οκτώβριος ) θα ενταχθούν ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΑΤΖΕΝΤΑ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως Φεστιβάλ - συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις συλλόγων,  τα πανηγύρια του νησιού, η προβολή εθίμων του νησιού, χ  (Όσα ήδη γίνονται και άλλες ιδέες μπορούν να οργανωθούν καλύτερα)  και να μπουν σε ένα ενιαίο σχεδιασμό με έντυπο που θα κυκλοφορεί και θα αποστέλλεται σε στοχευμένο κοινό-στόχο.

Καθιέρωση Σαββατοκύριακου Τουριστικής προώθησης

Φιλοξενία Σαββατοκύριακου στους διαμορφωτές των τουριστικών προορισμών, tour operators, προξένους και γενικά εκπροσώπους  ταξιδιωτικών γραφείων, διπλωματών, συλλόγων, συντακτών ταξιδιωτικού ρεπορτάζ και όσων είναι πρεσβευτές τουρισμού και ταξιδιωτικών προορισμών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυτού εκτός από την ξενάγηση στα αξιοθέατα , ιστορικούς και πνευματικούς χώρους ξενάγηση στην παραδοσιακή κουζίνα μας, στα μαγαζιά μας, στην κουλτούρα μας, και  οργάνωση προς τιμή τους χορευτικών και γευσιγνωστικών εκδηλώσεων , κ.λ.π.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για το Σαββατοκύριακο τουριστικής προβολής.   Οι σύλλογοι θα οργανώσουν μαζί με την τουριστική επιτροπή του Δήμου Πάτμου για τους διαμορφωτές του τουρισμού την παρουσίαση της γεύσης , του χορού της μουσικής.

Καθιέρωση τουριστικού Σαββατοκύριακου  για τους επισκέπτες του νησιού μας.

Συνεργασία με τα χορευτικά συγκροτήματα του νησιού μας και τα μουσικά σχήματα  από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μουσικο χορευτικά   απογεύματα στην πλατεία ή σε κάποιο άλλο ενδεδειγμένο σημείο του νησιού και αν είναι δυνατόν και στους τρεις οικισμούς εναλλάξ.

Ένα μικτό ενδεικτικό πλάνο με βάσει όσα  γίνονται μέχρι σήμερα και όσων μπορούν να γίνουν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του φορέα για τον  τουρισμό.

Ενδεικτικά το ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Εκδήλωση με Υποδοχή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στην Πάτμο (Ένωση Λεμβούχων)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

-Παρουσίαση της Πάτμου σε μεγάλα αστικά κέντρα με τη συνδιοργάνωση των εκεί δήμων και φορέων. (Κοινό πρακτορεία σύλλογοι επιχειρήσεις, οργανισμοί) και σε στοχευμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης παράλληλα με τη συμμετοχή σε εκθέσεις.

Ο Απρίλιος είναι μήνας του Πάσχα.  Αξιοποίηση των στόχων της επιτροπής (Προσκλήσεις ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑ σε παράγοντες του τουρισμού)

ΜΑΙΟΣ 

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

-Ημερίδα τουρισμού με ομιλητές- γνώστες του τουριστικού προϊόντος

ΙΟΥΝΙΟΣ

2ημερο ΕΥΖΗΝ

-Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης

-Ποδηλατοδρομία -

-Ημερίδα ΕΥΖΗΝ

-Λοιπά Αθλητικά δρώμενα(Ξάνθεια κ.ά)

ΙΟΥΛΙΟΣ

-Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

-Πανηγύρια

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ,

-Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

-Περιβαλλοντικό συνέδριο συνδιοργάνωση με ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

-Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών

ΩΦΕΛΗ

-Αύξηση τουριστικού μεριδίου

- Διεύρυνση τουριστικής περιόδου

-Προώθηση προσκυνηματικού-θρησκευτικού τουρισμού

-Ανάπτυξη γειτονικού και περιφερειακού τουρισμού.

-Προώθηση λοιπών μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

-Προώθηση προσκυνηματικού τουρισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μονή

Ειδικά κίνητρα για την προώθηση του καθ όλη τη διάρκεια του έτους με επικέντρωση στις εποχές Οκτώβριος, Νοέμβριος, Πάσχα, Τοπικές γιορτές κ.λ.π

- Συνεδριακός τουρισμός

- Άμεση επαφή με εταιρείες και ομάδες, για τη διεξαγωγή συνεδρίων στο νησί μας που εδρεύουν στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες όπως Τουρκία, Κύπρος κ.λ.π,

- Οικολογικός τουρισμός

-Προσέλκυση Τουρισμού υψηλότερου εισοδήματος

- Βελτίωση τουριστικού προϊόντος

-Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με βάσει τη θρησκευτικότητα την κουλτούρα και την πνευματικότητα του νησιού.

- Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με βάσει, την κουλτούρα, την πνευματικότητα το περιβάλλον και τη δυνατότητα δράσεων στο νησί.

-Ερευνητές και μελετητές της μουσειακής και ιστορικής προσφοράς της Μονής Πάτμου

 -Φοιτητές Πανεπιστημίων και Κολεγίων Ευρώπης και Αμερικής για διακοπές. (summer course)

 Βελτίωση τουριστικού προϊόντος

- 'Σεμινάρια σχετικά με τη βελτίωση και πρόοδο των τουριστικών υπηρεσιών στους επαγγελματίες.

- Αναβάθμιση συγκοινωνιών εντός

- Αναβάθμιση εσωτερικού κυκλοφοριακού και καταπολέμηση ηχορύπανσης.

-Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς

- Ανάδειξη φυσικού και δομημένου τοπίου

-  Σηματοδότηση του Οικισμού της Χώρας

Για να γίνουν αυτά θα δημιουργηθούν αρχικά 2 θέσεις εργασίας στον Οργανισμό με γνώσεις γραμματείας, μάρκετινγκ, δημοσιες σχέσεις , και γνώση ξένων γλωσσών.

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εις ένδειξη σεβασμού στο περιβάλλον θα καθιερώσουμε ετήσιο συνέδριο περιβάλλοντος.

Ετήσια ενημέρωση για τα παιδιά.

Βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και παραγωγής έργου σε παιδιά.

Στόχος

Να γίνει η Πάτμος νησί πιλότος για το περιβάλλον και τον οικολογικό πολιτισμό με σημαία την ανακύκλωση  την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, θα προβούμε σε πλάνο:

Στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Πάτμου

Στόχος της στρατηγικής είναι η ανάδειξη του μοναδικού φυσικού πλούτου που χαρακτηρίζει τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα της Πάτμου και των γειτονικών νησιών και νησίδων.

Οι κύριες δράσεις επικεντρώνονται στο Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Νησίδων Αρκιών - Πάτμου, που θεσμοθετήθηκε στις 16/09/2004/ (ΦΕΚ Νο. 1417/16.09.2004, περικλείει 14 νησιά και νησίδες, και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική περιβαλλοντική σημασία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την περιοχή των νησιών: Αρκιοί, Μαράθι και των 10 γύρω νησίδων, καθώς και τις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο.

Η ανάδειξη του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Νησίδων Αρκιών ? Πάτμου μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την:

- ανάδειξη της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής που χαρακτηρίζεται από σημαντικούς πληθυσμούς της ιδιαίτερα απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας, πληθυσμούς 4 ειδών δελφινιών και ενός είδους θαλάσσιας χελώνας, ενώ επίσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική μεταναστευτική δίοδο καθώς και περιοχή αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών πουλιών

- Ανάπτυξη δράσεων για τη διαχείριση αυτού του σπάνιου φυσικού πλούτου, τον περιορισμό των παραγόντων υποβάθμισης, και την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων (με θετικές επιπτώσεις στην αλιευτική παραγωγή και τη γενικότερη υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων)

- ενημέρωση προς κάθε επισκέπτη ως προς τη μοναδική βιοποικιλότητα (φυσικό πλούτο) της περιοχής, και τρόπους περιορισμού της όποιας επιβάρυνσης πιθανώς προκαλέσει κατά την επίσκεψή του (π.χ. κατά την διάπλευση της περιοχής με σκάφος αναψυχής, αποφυγή αγκυροβολίας σε θαλάσσιο λιβάδι Ποσειδωνίας, κλπ.)

-οργάνωση του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, μέσω τοποθέτησης χαμηλού κόστους μόνιμων αγκυροβολίων (σε επιλεγμένες περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας) τα οποία θα μπορούν να τοποθετούνται μόνο κατά την τουριστική σεζόν και να αφαιρούνται το χειμώνα

Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται επίσης, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας ως περιοχή εξαιρετικής σημασίας για την αναγέννηση των ιχθυαποθεμάτων, αποτρέπεται η διάβρωση των παραλιών και παρέχονται υψηλής ποιότητας οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες σε όσους επισκέπτονται την περιοχή με σκάφη αναψυχής

Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού πλούτου της Πάτμου αποτελούν επίσης:

η αναδάσωση, η επανένταξη τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών με παράλληλη δημιουργία «Κιβωτού Σπόρων», η πρόσβαση σε ελεγμένο πόσιμο νερό και η απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το νησί.

Αναδάσωση σε επιλεγμένες περιοχές των νησιών και νησίδων, με είδη φυτών που ήταν επί αιώνες κυρίαρχα στην περιοχή, όπως η Βελανιδιά - Αριά (Quercus ilex), καθώς και άλλα είδη αυτοφυούς χλωρίδας που λόγω βόσκησης, διάβρωσης, ή άλλων παραγόντων έχουν εξαφανιστεί.

Επανένταξη τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών - οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω γενετικής διάβρωσης - στην ενεργό καλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή τοπικών επώνυμων ποιοτικών (οικολογικών) προϊόντων. Π.χ. θα μπορούσε να ενισχυθεί η καλλιέργεια φάβας, γνωστή με την τοπική ονομασία φλισκουκούδι, η οποία έχει χαθεί από την περιοχή. Το ίδιο βέβαια μπορεί να εφαρμοστεί και με άλλες τοπικές ποικιλίες κηπευτικών.

Δημιουργία σε κατάλληλο χώρο μίας «Κιβωτού Σπόρων» για τη συλλογή, μακροχρόνια φύλαξη και προστασία των τοπικών ποικιλιών.

Πρόσβαση σε καλής ποιότητας ελεγμένο πόσιμο νερό, σε πλατείες και άλλα δημόσια σημεία. Με τον τρόπο αυτό - και καθώς δεν θα χρειάζεται η προμήθεια εμφιαλωμένου νερού - θα εξοικονομούνται χρήματα από τους πολίτες και θα απαλλάσσονται τα νησιά από ένα μεγάλο όγκο μη-βιοδιασπώμενου ρύπου που δημιουργούν σήμερα οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών μπουκαλιών.

Απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το νησί (χρησιμοποιημένα λάδια συνεργείων, εστιατορίων, μπαταρίες κλπ), που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων και την παραγωγή τοπικών εδεσμάτων, μεγάλης γαστριμαργικής αξίας, με σκοπό την αναβίωση των ξεχασμένων γεύσεων.

- Υποτροφία για την αποζημίωση ενός εξειδικευμένου επιστήμονα -υπεύθυνου του προτεινόμενου έργου, κατά προτίμηση με καταγωγή από την Πάτμο ή τα γύρω νησιά.

-Δημιουργία φυτωρίων τοπικών ποικιλιών κηπευτικών, βοτάνων, οπωροφόρων και δασικών ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, (όπως π.χ. το δέντρο Φίδα- άλλοτε κοινό στην Πάτμο, που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανισθεί από το νησί).

-Ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών και επιδεικτικών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών της Πάτμου, με τη δημιουργία ενός επισκέψιμου κτήματος όπου θα καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες, σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.