patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Φτάνει πια! Έλεος! Μας ξεζουμίσατε!!

mavronas neaΆρθρο του Σπύρου Μαυρωνά

Η Ελλάδα είναι η πλέον πολυνησιακή χώρα της Ευρώπης, υφίστανται δύο αποφάσεις κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο με τη συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και αυτή του 'Άμστερνταμ όπου αυτή ιδιαιτερότητα η νησιωτικότητα αναγνωρίζεται.

 Το θέμα της εκκένωσης των μικρών νησιών και οι κάτοικοί τους να μεταφερθούν στα πολυπληθέστερα γειτονικά ή ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, όπως έχει γραφεί στον τύπο έχει προταθεί - μεταξύ σοβαρού και αστείου – από μέλη τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας σε παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου πριν τρία χρόνια περίπου σε συνάντηση που είχαν για τα θέματα της ακτοπλοΐας.
Η «λύση» προτάθηκε από τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας ώστε να μην απαιτείται χρηματοδότηση των άγονων γραμμών από την κυβέρνηση και να μπορεί να απελευθερωθούν γραμμές και ναύλοι, όπως ζητεί η τρόικα.
Όλα τα παραπάνω είχαν διαψεύσει τόσο ο τότε υπουργός οικονομικών όσο και ο κ. Σάιμον ο Κόνορ εκπρόσωπος του Ολι Ρεν και κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν ότι ελέχθη κάτι σε τεχνικό επίπεδο, και ως αστείο, αλλά επ' ουδενί ως σοβαρή πρόταση.
Υπήρξε δε ανακοίνωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ η οποία ανέφερε [ως αντιπολίτευση] τότε τα εξής:


«Το θράσος των δανειστών, που πλέον συμπεριφέρονται ανοικτά ως κατακτητές, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο σύγχρονος ξεριζωμός που προτείνεται με την ψυχρή λογική των αριθμών, δείχνει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα το επίπεδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς, που ενθαρρύνει προτάσεις όπως η σημερινή. Οι νησιώτες βουλευτές σύσσωμοι δηλώνουν: «Εάν οι δανειστές της χώρας έχουν βρει στην τρικομματική κυβέρνηση της παρακμής πρόθυμους ακροατές των κυνικών απαιτήσεών τους και υπάκουους διεκπεραιωτές τους, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πειθαναγκάσουν και τον ελληνικό λαό. Τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλοί αριθμοί και σύνολα κατοίκων. Είναι τόποι με πολιτισμό χιλιετιών, με κατοίκους που έχουν κρατήσει τις κοινωνίες τους όρθιες ανά τους αιώνες, μέσα από χίλιες δυσκολίες και παρά την εγκατάλειψή τους από το κεντρικό κράτος. Η τρόικα και οι υπηρέτες της θα βρουν όλους τους νησιώτες μαζί με όλο τον ελληνικό λαό απέναντί τους, απέναντι σε κάθε βάρβαρη επιλογή και απειλή.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι απορρίπτει εκ των προτέρων και κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για το θέμα.
Τα παραπάνω έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση !!! το ίδιο έλεγε και ο λαός με το περήφανο ΟΧΙ του 62% των Ελλήνων με τον πιο πανηγυρικό και γενναίο τρόπο, όμως στα δύο χρόνια πού κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ευθεία βίαιη κατάλυση της λαϊκής ετυμηγορίας, με ευθεία και βίαιη κατάλυσης της Δημοκρατίας, άλλα πραγματοποιούν, με το πιο διατροφικό και φορομπηχτικό τρόπο υλοποιούν το προαναφερόμενο σχέδιο και θα σας εξηγήσω παρακάτω το γιατί!
Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας αλλά τόσο και η σημερινή Κυβέρνηση παρά της εκάστοτε βαρύγδουπες δηλώσεις και ανακοινώσεις περί νησιωτικότητας και πλα-πλά διακηρύξεις, στην πραγματικότητα έπραξαν και πράττουν ακριβώς τα αντίθετα καταργώντας η πετσοκόβοντας τα όποια ελάχιστα κίνητρα «προνόμια» των μικρών νησιών εκτελώντας έτσι κατά γράμμα της εντολές της Κομισιόν και τις επιταγές του κ. Σάιμον ο Κόνορ εκπροσώπου κάποτε του Ολι Ρεν, και ίδού τα μέτρα της εκκένωσης των μικρών νησιών !
Από την 1η-1-2016 τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης που ίσχυε για 20 χρόνια σε 73 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους οι οποίες προέβλεπαν μειωμένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα! Το αποτέλεσμα αυτό έχει ως συνέπεια να προκύπτουν πλέον αυξημένοι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατοίκους των μικρών νησιών με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από τα σημερινά νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες εξαρτώμενα τέκνα, των 8.863 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 9.090 ευρώ για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά, οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 και μετά αυξηθήκαν κατά 46,46% έως 85,9%, από τα επίπεδα του 15,60% - 19,80% στο επίπεδο του 29%!
Ειδικότερα, για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, από την 1η-1-2016:

1) Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε αύξηση κατά 50% του πρώτου κλιμακίου φορολογητέου εισοδήματος, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία ίσχυε μέχρι 31-12-2015 στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το πρώτο κλιμάκιο φορολογητέου εισοδήματος στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 22% ήταν αυξημένο κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο κλιμάκιο στην κλίμακα φόρου των μισθών και των συντάξεων που ίσχυε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, μέχρι 31-12-2015, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο συντελεστής φόρου 22% εφαρμοζόταν μέχρι το επίπεδο του ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ και πάνω από το επίπεδο αυτό εφαρμοζόταν συντελεστής φόρου 32% (10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένος), στα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους ο συντελεστής 22% έφθανε μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 37.500 ευρώ. Έτσι, το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 25.000 έως τα 37.500 ευρώ φορολογείτο στα συγκεκριμένα νησιά με 22% κι όχι με 32% όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που τέθηκε σε ισχύ από φέτος για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο συντελεστής φόρου 22% φθάνει μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 37% και πάνω από το επίπεδο των 40.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 45%. Με την εφαρμογή της νέας αυτής κλίμακας και την ταυτόχρονη κατάργηση της ισχύος του αυξημένου κατά 50% πρώτου κλιμακίου από την 1η-1-2016, ο φόρος για το τμήμα ετησίου εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 37.500 ευρώ αυξάνεται ξαφνικά από 22% σε 29% μέχρι τα 30.000 ευρώ και από 22% σε 37% μέχρι τα 37.500 ευρώ!
Σε όλα τα παραπάνω που αναφέρω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μειώσεις στην ετήσια έκπτωση φόρου από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, στα 1.950 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με δύο εξαρτώμενα τέκνα, οι οποίες ισχύουν για όλη την Ελλάδα και έχουν ως συνέπεια το ετήσιο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των μισθών και των συντάξεων να πέφτει από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 – 9.090 ευρώ γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων σε όλη την Ελλάδα.
Από φέτος, λοιπόν, ισχύει ένας συνδυασμός πολλών επιβαρυντικών φορολογικών ρυθμίσεων για τους μόνιμους κατοίκους των 73 μικρών νησιών που έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο συνδυασμός αυτός θα έχει ως συνέπεια οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι που είναι κάτοικοι των μικρών αυτών νησιών να κληθούν να καταβάλουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα του 2016. Το πόσο θα αυξηθούν οι φόροι στους μισθούς και τις συντάξεις των κατοίκων των 73 μικρών νησιών αποτυπώνεται καλύτερα στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr.
Και σαν να μη έφτασαν τα παραπάνω ένα ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούμε από την πρώτη 1η Ιανουάριου του 2018 οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, καθώς καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα και προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ., κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές από 17%, 9% και 4% θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6%.

Ο νέος συντελεστής του 24% ΦΠΑ σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιρισμένα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.

Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

• Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα στο 24%, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων στα τουριστικά νησιά της χώρας, ο ΦΠΑ θα παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.
Εδώ βλέπουμε την ευημερία των αριθμών και την δυστυχία των πολιτών!! Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι στα νησιά όπου το κόστος των προϊόντων είναι κατά τριάντα η σαράντα τοις εκατό περισσότερο ενώ οι υπηρεσίες βρίσκονται στα μεγάλα νησιά και συνεχώς χρειάζεται να μετακινηθούμε σ΄ αυτά για υγεία, παιδεία, εφορία, πολεοδομία, αρχαιολογική υπηρεσία, κ.λπ. με αυτές τις δυσβάσταχτες συνθήκες στα μικρά νησιά θα παραμείνουν μόνο οι κάτοικοι πού είναι υπηρετικό προσωπικό των ευπόρων επισκεπτών και οι προαναφερόμενοι για το διάστημα πού κάνουν διακοπές, έτσι το σχέδιο του Σάιμον ο Κόνορ εκπροσώπου του Ολι Ρεν θα έχει επιτελεσθεί στο ακέραιο.
Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες «βολευτές», της Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλίας Καματερός επισκέφτηκαν πρόσφατα την Πάτμο και μίλησαν για συνοχή δηλαδή ο πολίτης του πιο απομακρυσμένου νησιού της χώρας να αισθανθεί πολίτης της ίδιας κατηγορίας με τον πολίτη της Ρόδου της ΚΩ της Σάμου των Αθηνών, των Βρυξελλών, του Παρισιού, η του Βερολίνου! Εδώ θυμόμαστε τους στίχους του Νίκου Γκάτσου! Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!!!
Τα προβλήματα και οι συνθήκες πού αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών δεν λύνονται διακηρυκτικά και μόνο, λύνονται εάν αναλύσεις τις πραγματικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες να δεις και να σκύψεις στην υγεία αυτών των κατοίκων, στην παιδεία στην συγκοινωνία, στο Φ.Π.Α στο κόστος ζωής όταν π.χ. η βενζίνη πωλείται στα νησιά μας ακριβότερα τριάντα και σαράντα λεπτά το λίτρο από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ή πολιτεία αντί να είναι παρεμβατική είναι απούσα. Το πώς θα γίνει αυτό οι προαναφερόμενοι το γνωρίζουν και το γνωρίζουμε καλά…… τα είχαμε αναλύσει τα είχαμε διακηρύξει με τους Πολίτες Κόντρα στον Καιρό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν…… Αριστερά.
Όλα τα παραπάνω τα ψηφίζουν και τα κάνουν οι κυβερνώντες όχι γιατί δεν έχουν εναλλακτικές, όχι γιατί δεν έχουν επιλογές , το κάνουν συνειδητά και κυνικά, διότι επιλογή τους είναι ή εξουσία και ας στραπατσάρετε η δικαιοσύνη και η δημοκρατία, όταν δυστυχώς ψηφίζουν και χαριεντίζονται με τους δυνάστες του λαού, τους δυνάστες της νησιωτικής Ελλάδας, και δεν περπατάνε δίπλα στον νησιώτη και δεν υπερασπίζουν τα δίκαια αιτήματά του, αυτό το αποκαλώ ντροπή το αποκαλώ αίσχος το αποκαλώ προδοσία!.
Έτσι μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των δημοσίων Υπηρεσιών Ειρηνοδικείων, Δ.Ο.Υ, υποβαθμίσεις των τοπικών ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ και της κατάργησης του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης που ίσχυε, και προέβλεπε μειωμένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα μικρά νησιά , οι νησιώτες ουσιαστικά απαξιώνονται και τα νησιά μας οδηγούνται σε μαρασμό, και ερημοποίηση .
Από την άλλη το επίσημο κράτος μας καλεί να επιδείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας και εμείς στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του κράτους καταβάλλοντας φόρους και χαράτσια!! . Είναι σαφές πλέον ότι οι «βολευτές» της Δωδεκανήσου της συγκυβέρνησης των προθύμων πού ψηφίζουν μνημόνια, εξυπηρετούν συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα σε βάρος των νησιωτών, σε βάρος των πολιτών του Αιγαίου.
Εμείς, ως πολίτες και κάτοικοι των μικρών νησιών, έχουμε χρέος οφείλουμε , να αγωνιστούμε προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα πού θα αφορά τα μικρά νησιά με γνώμονα τον άνθρωπο και την κοινωνία και όχι τους λογιστικούς αριθμούς, πρόγραμμα πού θα εξασφαλίσει στους πολίτες των μικρών νησιών συνέχεια και προοπτική και όχι μαρασμό και υποβάθμιση θα διασφαλίσει το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και θα προασπίσει πρωτίστως τα κοινωνικά αγαθά και όχι τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και των οικονομικών [fans] φανσ, ιδιαίτερα τώρα – την περίοδο της κρίσης όπου η φτώχεια και η ανεργία πάνε χέρι-χέρι αυτόν τον σχεδιασμό αυτό το πρόγραμμα το χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο.
Τα αυτονόητα δεν αρκεί να τα διατυπώνουν κάποιοι λεκτικά, δεν αρκεί καν να τα υπερασπίζονται πολιτικά, δεν αρκεί ούτε να τα επεξεργάζονται συλλογικά , αλλά οφείλουν να εγγυηθούν με όλους τους τρόπους ότι θα γίνουν, και όχι να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν νόμους για ακριβώς το αντίθετo!!!, εκτός και εάν το κάνουν σε πλήρη σύμπραξη και συνείδηση κατ’ εντολή των δανειστών και των μνημειακών υποχρεώσεων ….. Ε!! τότε είναι η έσχατη κατάπτωση τους είναι η ιστορική τους ατίμωση , δεν τους έμεινε άραγε τίποτα από εκείνο το παλιό λαϊκό αριστερό ήθος; τους λυπάμαι!!!!.

Σπύρος Μαυρωνάς
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάτμου