patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ." ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΟ Αλλά νερό πότε θα πιούμε;"

fragma arxiΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2001   Φωτό αρχείου

Από το δεύτερο πακέτο κοινοτικής στήριξης, το υπουργείο Γεωργίας εξασφάλισε τα κεφάλαια για κατασκευή φράγματος συλλογής νερού για αρδευτικούς λόγους προϋπολογισμού 1 δις 200 εκατ. δραχμές. Παρόλα αυτά το έργο προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό.


Το έργο ανετέθη στην εταιρεία που μειοδότησε με το μικρότερο κόστος των 600 εκατ. δρχ.  Το φράγμα εγκαινιάστηκε και ο υφυπουργός κ. Βρεττός που παρευρέθηκε στα εγκαίνια το Μάρτιο του 1999 υποσχέθηκε πως το Φεβρουάριο του 2000 θα είχε ολοκληρωθεί. Το φράγμα όμως σταμάτησε εδώ και ενάμιση χρόνο και το ωραιότερο κομμάτι της περιοχής του Γερανού που επελέγη για την κατασκευή του, μοιάζει κρανίου τόπος. Ο δήμαρχος Πάτμου κ. Ματθαίος Μελιανός που ρωτήθηκε γι αυτό είπε:
«Ισχυρίζονταν οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει και το υπουργείο Γεωργίας, ότι τα πετρώματα που συνάντησαν δεν ήταν αυτά που έδειξαν οι μετρήσεις των ερευνών που είχαν κάνει. Με αποτέλεσμα να κατέβουν από το Πολυτεχνείο Αθηνών, καθηγητές ειδικοί γεωλόγοι και μελετητές για να ελέγξουν, με αποτέλεσμα των αναθεώρηση της μελέτης πετρωμάτων. Αυτές οι αναθεωρήσεις των μελετών, επιβάρυναν τον προϋπολογισμό οπότε και η εταιρεία δεν προέβαινε σε καμία εκτέλεση εργασίας, αν δεν είχε την έγκριση της επιβάρυνσης από το Υπουργείο Γεωργίας.
Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του φράγματος ήταν 1 δις. 200 εκατ. δρχ. Υπάρχει επίσης μελέτη για την κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου και του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από την περιοχή εκείνη μέχρι την Χώρα της τάξεως των 685 εκατ. δραχμών. Η μελέτη είναι ακόμα κλεισμένη στο ντουλάπι. Το φράγμα είχε σταματήσει ενάμιση χρόνο και η δικαιολογία του υπουργείου ήταν ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματα από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και περιμένανε τη χρηματοδότηση από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο για να χρηματοδοτηθούν οι υπόλοιπε εργασίες. Ωστόσο το φράγμα αυτό είναι φράγμα συλλογής νερού και προορίζεται για αρδευτικούς λόγους, γιατί προτάθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και του υπουργείο Γεωργίας μόνο για αρδευτικός λόγους προορίζει το νερό αυτό που είναι της τάξεως των 443 χιλιάδων κυβικών νερού.
Αυτά τουλάχιστον λέει η μελέτη.
Στην ερώτηση μου σε ποια στοιχεία και κλιματολογικά δεδομένα στηρίχθηκαν οι μελετητές, για να γίνει το έργο, όταν είναι τοις πάσι γνωστό πως η Πάτμος πάσχει από ανομβρία, απάντησε:
«Χωρίς να μπορώ βέβαια να το αποδείξω έχω ακούσει την εξής διδακτική και ωφέλιμη ιστορία: Οι ειδήμονες που θα ερχόντουσαν στην Πάτμο για να κάνουν μετρήσεις βροχοπτώσεων κ.λπ. κατέβηκαν με αεροπλάνο στη Σάμο για να πάρουν το ιπτάμενο και να έρθουνε στην Πάτμο.
«Ήταν φουρτούνα, αποκλείστηκε η μεταφορά τους στην Πάτμο, παρέμειναν δύο μέρες απέναντι μας στο Πυθαγόρειο. Ο συλλογισμός τους ήτανε: Η Πάτμος είναι δυο βήματα. Τι βροχοπτώσεις έχουμε στη Σάμο, άρα τις ίδιες βροχοπτώσεις θα έχουμε και στην Πάτμο. Αυτή την ιστορία την έχω ακούσει δεν μπορώ βέβαια να την αποδείξω και φαίνεται πως πάνω σε αυτά τα δεδομένα στηρίχτηκαν για να ζητήσουν και τη δημιουργία του φράγματος. Το έργο αυτές τις μέρες αρχίζει πάλι να προχωράει».
Την επόμενη μιλήσαμε με τους αρμόδιους του Υπουργείου Γεωργίας κ. Δόλκα προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας, τον κ. Απόστ. Ζαχαρία γεωλόγο, τον κ. Χρ. Σιταρένιο επιβλέποντα μηχανικό του φράγματος και τον κ. Ριγανέλα.

«Οι λόγοι που σταμάτησε ήταν καθαρά λόγοι χρηματοδότησης. Κατά την διάρκεια της κατασκευής βρέθηκε πως έπρεπε να προηγηθούν κάποιες εργασίες οι οποίες δεν προβλέφθησαν και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονταν στην εργολαβία. Σκάβοντας δηλαδή βρίσκαμε πολύ ακατάλληλο υλικό για το συγκεκριμένο τύπο αλλά και τις αυστηρές προδιαγραφές του φράγματος.
Οι εργασίες αυτές έπρεπε να πληρωθούν , γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν εργάζεται κανείς χωρίς να πληρωθεί. Το φράγμα είναι λιθόρηχτο με ανάγλυφη πλάκα, γιατί αποφεύγουμε το μπετόν και τα μονολιθικά πετρώματα λόγω της σεισμικότητας της χώρας μας. Βάζουμε άργιλο για να κρατήσουμε το νερό μέσα κι από δω κι από κει βάζουμε χώμα για να κρατήσουμε την άργιλο στη θέση της. Πρωτοποριακό στην κατασκευή του. Παρόμοιο κάνουμε στη Νάξο και παρόμοιο αλλά πολύ μεγαλύτερο έκανε η ΔΕΗ. Η τεχνογνωσία είναι εξωτερικού και εφαρμοσμένη με επιτυχία.
Το συμφέρον είναι να χρησιμοποιούνται ντόπια υλικά και να τα βρίσκεις στη λεκάνη κατάκλισης ή γύρω από αυτήν. Γι αυτό επιλέχτηκε η περιοχή αυτή γιατί εδώ θα μπορούσαμε να βρίσκαμε τα υλικά που χρειαζόμαστε. Τελικά τα αργιλικά υλικά στη λεκάνη κατάκλισης δεν ήταν κατάλληλα για να κάνουμε αργιλικό πυρήνα. Έτσι αναγκαστήκαμε και πήραμε πέτρα η οποία είναι άφθονη. Τα άχρηστα υλικά τα είδατε εξ άλλου. Οι προδιαγραφές έχουμε απόρριψη μεγάλου ποσοστού ακαταλλήλων υλικών. Κι αυτό κατά κάποιο τρόπο επιβάρυνε και το κόστος του έργου κατά 280 εκατ. Ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός. Με πολύ κόπο καταφέρνουμε και στήνουμε αυτό το λιθόρηχτο και πιστεύω ότι τώρα πια δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Το φράγμα τώρα βρίσκεται πάνω από το μέσον της κατασκευής του και με τη νέα χρηματοδότηση θα τελειώσει. Δεν βλέπω πλέον απρόβλεπτα γεγονότα. Οι πόροι δεν είναι από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο αλλά από εθνικούς πόρους από το υπουργείο οικονομικών. Το κόστος του έργου έφτασε δηλαδή τα 880 εκατ. και η χωρητικότητα του 350 χιλ. κυβικά νερού. Παρ όλα αυτά έχει αρχίσει να σκυροδετείται και ξαναγεννιέται σιγά – σιγά. Το καλοκαιράκι του 2002 πρώτα ο Θεός θα είναι έτοιμο. Με τις βροχές του 2002 πιστεύουμε ότι θα γεμίσει. Τώρα αν βρέξει ο Θεός και φτιάξει ο Δήμος τη διύλιση και το δίκτυο, θα πιείτε και νεράκι."

 

Από κει και πέρα γράψαμε πολλά σχετικά δημοσιεύματα