patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Οι παρεμβάσεις με επιστολές για την οικοδόμηση στις Δίδυμες παραλίες του Γερανού συνεχίζονται

DIDYMES NOTABARTOLOΣε συνέχεια της διαμαρτυρίας για την οικοδόμηση στις Δίδυμες παραλίες  είναι και η παρακάτω  επιστολή που μας έστειλε ο Giuseppe Notarbartolo di Sciara  οικολόγος και ωκεανολόγος, επίτιμος πρόεδρος του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού Tethys Research Institute,  που  έχει γεφυρώσει τους κόσμους της επιστήμης της θάλασσας και της  θαλάσσιας οικολογικής  πολιτικής. Την επιστολή κοινοποίησε και σε πολλούς άλλους αποδέκτες 

 Αγαπητέ αρμόδιε/α,
Με μεγάλη λύπη και έκπληξη πληροφορήθηκα για τις οικοδομικές εργασίες που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Λυγγίνου νήσου Πάτμου, ευθύς αμέσως μετά από τις 27 Δεκεμβρίου 2017.
Οι παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πρίν μερικές ημέρες δείχνουν ότι οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα είναι αρκετά προχωρημένες σε ένα χώρο που είναι ουσιαστικά προέκταση της μικρής παραλίας στο ένα κομμάτι / πόδι της ευρύτερης περιοχής.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι οικοδομικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή αποτελούν την παντελή καταστροφή ενός παρθένου και αξιαγάπητο στον ευρύ κόσμο κομματιού του νησιού, γνωστό ως ‘δίδυμες παραλίες’και τις θεωρώ παράνομες.
Μου είναι αδιανόητο το πώς δόθηκε άδεια οικοδόμισης σε αιγιαλό τόσο προσκείμενα στην παραλία όταν στα περισσότερα μέρη που γνωρίζω στην Ελλάδα υπάρχει σαφές απαγορευτικό για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι δεν είμαι αντίθετος στην ανάπτυξη του νησιού όπως και σε κάθε άλλο τόπο έτσι ώστε να μπορεί να βιώνει μία οικονομική άνθηση, να γίνεται καλύτερο για τους κατοίκους και πιο φιλόξενο για όλο τον κόσμο που το επισκέπτεται. Είναι όμως άξιο σημειώσεως ότι ειδικά η Πάτμος έχει συνεχή επισκεψιμότητα κόσμου ακριβώς για την φυσική της ομορφιά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω ελλειπής προσβασιμότητας στο νησί. Αυτό καθαυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην από τις αρχές και να αναζητηθούν οι αιτίες για το πώς σήμερα φθάνουμε στο σημείο να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Ποιός έδωσε τις άδειες, με ποιά κριτίρια και για ποιούς λόγους βιώνουμε σήμερα μία ακόμα καταστροφή του φυσικού πλούτου στο Βόρρειο τμήμα του νησιού που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πλέον στοχοποιημένο για περαιτέρω (υπέρ) οικοδόμηση/ανάπτυξη.DIDYMES NOTABARTOLO 2
Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω τραβήχτηκε από μένα τον Απρίλιο του 2001 και δείχνει τη μοναδική ομορφιά της περιοχής προτού υπάρξει ίχνος οικοδομικής δραστηριότητας στο μικρό αυτό κολπίσκο. Αυτή τη φυσική ομορφιά σήμερα χάσαμε με τις παρούσες οικοδομικές εργασίες και δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να ζητήσουμε αυστηρά την νόμιμη και απαραίτητη κρατική παρέμβαση για να περισσωθεί ό,τι είναι δυνατόν έστω και τώρα. Εξάλλου η περιοχή Λυγγίνου αν αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει πιθανότατα αρχή για περαιτέρω καταστροφές στο νησί αυτό αφού δεν θα υπάρχει πλέον μέτρο για τίποτα.
Καθώς οι Μεσογειακές ακτές αλλάζουν γρήγορα από μία ξέφρενη οικοιςτική/τουριστική (υπέρ) ανάπτυξη όπου αυτή καθαυτή εεπιφέρει σημαντική αλλοίωση τις ελκυστικότητάς τους, εντούτοις η Πάτμος παρέμεινε συγκριτικά μειωμένα αλλοιωμένη από την αρχική της βάςη περιβαλλοντολογικά σε σχέςη με άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό την κατέστησε με το πέρασμα των χρόνων ξεχωριστή ανάμεσα σε άλλα μέρη τηε Ελλάδας, κυρίως νησιά και αυτό γιατί κατάφερε να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά της ομορφιά, όπως ακριβώς διατηρεί πιςτά για την πολιτιστική, θρησκευτική και πνευματική της κληρονομιά. Αξίες που είναι όπως όλοι γνωρίζουμε, σε έκλειψη στις μέρες μας. Προστατεύοντας και διατηρόντας αυτές τις τόσο σημαντικές αξίες και ποιότητα, οι Πάτμιοι πολίτες έχουν και θα έχουν πάντα το προνόμιο αλλά καί τη δυνατότητα να διατηρούν την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα αυτού του τόσο ιδιαίτερου νησιού, του τόπου τους, κόντρα σε κάθε υποβάθμιση. Αυτό θα αποτελέσει το την πιο σοφή επένδυση για την οικονομική και ευρύτερη ευημερία των κατοίκων και ολόκληρου του νησιού.
Πρωτοήρθα στην Πάτμο στις 20 Αυγούστου 1971 και επιτρέψτε μου να πω ότι ερωτεύτηκα αυτό το νησί. Από τότε και επί 47 συναπτά έτη το επισκέπτομαι συνεχώς. Πρίν 19 χρόνια αγόρασα σπίτι στην περιοχή της Χώρας όπου περνώ τα καλοκαίρια μου. Παρ’ ότι δεν είμαι Πάτμιος, θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι αυτού του νησιού και το θεωρώ κομμάτι της Ελληνικής και Μεσογειακής κληρονομιάς για όλο τον κόσμο.
Για όλους αυτούς τους λόγους αποστρέφομαι και καταγγέλω στις αρμόδιες αρχές όλες αυτές τις κατά μέγιστη πιθανότητα παράνομες κινήσεις καταστροφής φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή Λυγγίνου και ζητώ εξηγήσεις για το ποιός έδωσε και κάτω από ποιούς νόμους άδειες για να βρισκόμαστε σήμερα στην εξαιρετικά δυσάρεστη και θλιβερή θέση του να βλέπουμε ένα όμορφο κομμάτι του νησιού μας να κατακρεουργείται τόσο βάναυσα.
Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι ο αρμόδιος Δήμος του νησιού φαίνεται να μήν έχει προβάλει καμία αντίσταση σε όλο αυτό το εγχείρημα εξ αρχής, κατά τη διάρκεια αλλά και ακόμα όταν του ζητήθηκε. Το γεγονός αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι οι ίδιες οι δημοτικές αρχές βάζουν το νησί σε μέγιστο ρίσκο.
Περιμένω από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές να λάβουν σοβαρά μέτρα και να παρέμβουν εφαρμόζοντας το νόμο και να προστατεύσουν την περιοχή Λυγγίνου στην Πάτμο τόσο για το καλό του νησιού, όσο και για τις νέες γενιές που δε χρωστάνε τίποτα να παραλάβουν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια κατεστραμένης γής στον τόπο αυτό. Περιμένω να σταματήσει άμεσα η καταστροφή της περιοχής Λυγγίνου, να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές εργασίες και να εφαρμοστεί ο νόμος που θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα το επαναφέρει στην βάση του.


Με εκτίμηση,
Giuseppe Notarbartolo di Sciara